Hlavní navigace

Znovu do školy: lékařka radí, jak zvládnout opatření a co udělat pro dětskou imunitu

12. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Testy, roušky, rozestupy, dezinfekce – s tím vším se děti postupně vracejí do školek a škol. Mnohdy také s obavami rodičů: přítomnost v kolektivu je vždy spojená se zvýšenou mírou rizika nákazy respiračním onemocněním. Jak děti po všech stránkách co nejlépe vybavit a podpořit jejich obranyschopnost v době stále trvající pandemie?

Těžko asi hledat dítě, které bude celé dopoledne pečlivě nosit roušku (dokonce si ji třeba po hodině měnit) a dodržovat bezpečné rozestupy s kamarády, které měsíce nevidělo a těšilo se na ně. Vitalia.cz připravila přehled doporučení, jak co nejvíce ovlivnit bezpečí svých dětí i všech ostatních. 

Co se dozvíte v článku
  1. Neděsme je (se) předem
  2. Roušky: když už, tak pečlivě
  3. Testy: hlavně se nebát
  4. Být s dětmi venku je základ
  5. Doplňky stravy nejsou až na výjimky potřeba
  6. Hlídat pitný režim se vyplatí
  7. Péče o nosní sliznice bývá opomíjená

Neděsme je (se) předem

Každý rodič i rodina má k hrozbě koronavirové infekce svůj vlastní postoj, ovlivněný mnoha faktory. Od těch, kdo vše zlehčují, až k těm, kteří se rozhodli prozatím své děti do škol nevrátit, ať už kvůli nutnosti nošení roušek, nebo obavě z infekce.

Děti přejímají to, co vidí doma. Životní styl, jídelníček i vztah k opatřením. Pediatrička Jarmila Seifertová shrnuje v jedné větě, co je podle ní nejvhodnější a překvapivě prosté, pokud chtějí rodiče co nejlépe pomoci imunitě svých potomků:

„Jako nejdůležitější pro posílení imunity vidím pozitivní přístup v rodinách. Prostě situace je taková, jaká je. A musíme se s tím naučit normálně žít.“

Roušky: když už, tak pečlivě

Děti musí mít po celou dobu výuky jednorázové roušky. Proti tomu se někteří rodiče bouří, posílají ředitelům škol výsledky různých výzkumů, co roušky (ne)způsobují, ale pravidlo je dané jasně – dítě bez roušky ve škole být nemůže.

„Rouška by měla dítěti přiměřeně sedět na ústech i nose. A především by neměla být delší dobu vlhká,“ upozorňuje lékařka, že poté ztrácí jakákoliv ochrana dýchacích cest účinnost. Obecně více funkční jsou respirátory, které se už dají sehnat i v dětských velikostech – a to především proto, že lépe sedí na obličeji.

„Jednorázové pomůcky mají oproti bavlněným především tu výhodu, že je na nich dobře vidět vlhkost a znečištění. Během školní docházky je třeba je minimálně jednou vyměnit,“ nabádá Jarmila Seifertová. „Děti je naučíme používat nejlépe tak, že jdeme vlastním příkladem. Nejdříve si tedy roušku nasadím sám i na cestu do školy a pak dítěti.“

Testy: hlavně se nebát

S příchodem do školy čekají děti dvakrát týdně i antigenní testy. Tuhle skutečnost by rodiče neměli jen tak přejít, protože to bude pro děti nová zkušenost a ty opatrnější z nich mohou mít i strach. Dětská lékařka doporučuje domácí nácvik:

„S obyčejnou vatovou tyčinkou si děti mohou celý proces vyzkoušet doma před zrcadlem a rodiče mohou vymyslet nějakou odměnu za nácvik,“ doporučuje Jarmila Seifertová. „Pokud má někdo hodně sucho v nose, ať si sliznice nejdříve zvlhčí propláchnutím mořskou vodou nebo Vincentkou, to testy nezkreslí.“

Ohledně testování platí jedna věc: děti, které covid-19 prodělaly od konce ledna – tedy v době kratší než devadesát dní, se testovat nemusí. Stačí si vyžádat potvrzení od dětského lékaře. Ochranná lhůta platí právě devadesát dní od pozitivního výsledku PCR testu.

Být s dětmi venku je základ

Základ dobré imunity je podle Jarmily Seifertové především v tom, že jsou děti hodně venku na čerstvém vzduchu.

„Měli bychom proto najít každou volnou příležitost k pohybu venku s dětmi, i těmi staršími. Již půl roku slyším v ordinaci stejné výmluvy. Když mají děti nadváhu, může za to údajně ten koronavirus. A že děti nikam nemohou a že se musí pořád učit,“ shrnuje typické argumenty Jarmila Seifertová. Děti už dlouho nemají sportovní kroužky, které jinak běžně navštěvují, ale o to více je třeba dbát na přirozený pohyb.

„Učit se s dětmi přece můžeme i venku,“ říká lékařka. „Třeba s sebou vzít vyjmenovaná slova, anglická slovíčka, jednoduché počty do kapsy. A po procházce si společně připravit zeleninový salát. Důležité je potlačit vlastní lenost.“

Doplňky stravy nejsou až na výjimky potřeba

V obecné honbě za imunitou se rodiče často vydávají do lékáren pro vitamíny a doplňky stravy. Dávat je dětem trvale ale podle pediatričky není vhodné – naopak, děti si odmalička zvykají, že je běžné neustále pojídat nějaké prášky.

Za jediný obecně vhodný považuje Jarmila Seifertová během zimních měsíců vitamín D, jehož má bez slunce obecně populace málo. Pokud dítě odmítá jíst ovoce, můžeme také přidat vitamín C v dávce 100 mg na den. A co dál?

„Za mne platí: denně biokultura ve stravě. Tedy jogurty, čerstvé sýry, biokysy. Děti by měly mít v jídelníčku dostatek vlákniny jak v obilninách, tak v ovoci a zelenině. Ovoce a jogurty doporučuji jíst spíše ráno, aby se střevo zdravě osídlilo. Odpoledne a večer je pak vhodnější zelenina. Nesmíme zapomínat na ryby kvůli jodu,“ shrnuje Jarmila Seifertová.

Regeneraci orgánů také přispívá dobrý spánek, který potřebuje každý, ale děti přece jen o něco více. Ideální je, když se školou povinné děti ponoří do říše snů před desátou hodinou večerní. 

Hlídat pitný režim se vyplatí

Jsou děti, které za celé dopoledne ve škole téměř nic nevypijí. Rodiče by tak měli dohlédnout na kvalitní pitný režim – ideální je obyčejná pitná voda nebo neslazené bylinné čaje. Jarmila Seifertová v tomhle směru varuje před nevhodnými nápoji, které jsou v dětských rukou běžně k vidění třeba o poledních přestávkách:

„Sladké limonády či kolové nápoje nepřinášejí tělu to, co by měly, naopak jej zatěžují cukrem, barvivy či kofeinem, který je pro děti vysoce nevhodný. Společně s dětmi si můžete vytvořit malý čajový rituál a dopřát si společně několik šálků zázvorového čaje, který obsahuje množství blahodárných antioxidantů,“ radí lékařka.

Péče o nosní sliznice bývá opomíjená

I domácí prostředí by mělo být kvůli (nejen dětské) imunitě co nejzdravější. Samozřejmostí je zde nekouřit a také dbát na dostatečnou vlhkost vzduchu. To je často opomíjená věc, suchý vzduch ale znamená velkou zátěž pro nosní sliznice. Lidé vystavení suchému vzduchu jsou pak náchylnější k různým respiračním onemocněním. Jarmila Seifertová doporučuje navíc i oplachovat nosní sliznice:

„Ideální je inhalace minerálních vod a používání nosní sprchy. Riziko onemocnění lze snížit pravidelnými inhalacemi, které napomáhají zmírňovat projevy zánětů dýchacích cest, ale i astmatu či alergií. Účinky nastupují okamžitě, zvlhčená sliznice totiž dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny a patogeny. Inhalace je moderní a šetrný způsob prevence a léčby mnoha nemocí. Urychluje léčbu běžných infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací, například přesunu infekce na jiné místo.“

V každé domácnosti se tak vyplatí mít nosní konvičku, kterou se naučí používat všichni členové rodiny a děti tuhle proceduru berou jako legraci:

„Nos je vstupní brána pro všechny škodliviny. Doporučuji pravidelné oplachování nosní sliznice konvičkou nejlépe s Vincentkou. Pomoci můžeme také inhalováním třeba za pomoci inhalátoru (například Omron) s nosní sprchou,“ uzavírá Jarmila Seifertová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jarmila Seifertová

Pediatrička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).