Hlavní navigace

Zázračné byliny, které si poradí s rozbouřeným žaludkem

29. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Téma, které je mnohokrát v životě aktuální snad u každého. Ať už nás trápí bolest žaludku po nadměrné konzumaci jídla či pití, postihla nás střevní chřipka, anebo máme žaludek na vodě třeba po dlouhém cestování. Víte, jaké přírodní prostředky v takových případech mohou účinně pomoci?

Asi nejznámější bylinou pro bolavý žaludek i celý zažívací systém je pelyněk. Má typickou hořkou chuť, což je dáno obsahem hořkých seskviterpenových laktonů, hořkého absinthinu a anabsinthinu. Tyto mimořádně silné hořčiny ale výrazně podporují produkci žaludečních šťáv, a to po celé délce zažívací trubice. Umí pomoci rychle a účinně.

Avšak ne každý silně hořkou chuť pelyňku zvládne. V tom případě můžete vyzkoušet třeba mnohem jemnější fenykl. Jde o bylinu, jež působí spasmolyticky, zmírňuje bolestivé křeče v trávicím ústrojí a tlumí nadýmání. Fenykl má mírně nahořklou chuť, protože obsahuje mimo jiné fenchon, který podporuje střevní peristaltiku.

„Výborný je také puškvorec, který v trávicím traktu působí univerzálně. Zlepšuje tvorbu trávicích šťáv a zmírňuje bolesti. Pro podporu chuti a trávení užívejte puškvorec ve formě lihové tinktury před jídlem. A doporučil bych užívat i mátu peprnou, která zlepšuje trávení a také pomáhá eliminovat bolest v trávicím ústrojí. Dále bych zmínil hořec, který obsahuje hořčiny, díky nimž se v ústech tvoří více slin a trávicích fermentů. Oblíbená a účinná je skořice. Pozor ale na její nadměrné užívání, mohlo by vést ke zdravotním potížím,“ přidává rady bylinář dr. Pavel Popov.

Byliny pro lepší trávení a bolavý žaludek

Pro tento účel můžete vyzkoušet výše zmiňované byliny, ale také například sporýš. Ten podporuje produkci trávicích šťáv a enzymů. „Vhodná je však také bazalka, která působí proti nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje peristaltiku střev,“ přidává dr. Popov a dodává, že chuť k jídlu a trávení podporují i další běžné bylinky. „Například řebříček. Čekanka podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení, a navíc působí v trávicím traktu protizánětlivě.“ 

Půjdete-li do bylinářství koupit si nějakou směs pro lepší zažívání či bolavý žaludek, pak počítejte s tím, že většina směsí bude značně hořkých. A má to svůj smysl. Právě tyto byliny v sobě ukrývají speciální látky, které zvyšují produkci žaludečních šťáv. Jde o přírodní látky s různým chemickým složením a říká se jim „hořčiny“. V léčbě rozbouřeného žaludku jsou naprostou jedničkou.

Žaludeční vředy nemusí být problém

Spousta jedinců trpí žaludečními vředy, se kterými konvenční medicína bojuje velmi těžce. Jejich původcem může být Helicobacter pylori, což je bakterie, která napadá sliznici žaludku. I když na vzniku vředů mají pochopitelně vliv i další faktory, jako je stravování, stres a podobně.

Naštěstí i s vředy v žaludku si ví rady příroda. „Bylin, které mohou pomoci, je více. Za zmínku stojí měsíček, jitrocel nebo rakytník. Důležité je určitě zelí, které má podle slavného bylináře J. A. Zentricha zvláštní protivředový faktor. Jde o takzvaný vitamín U. Zejména pak šťáva z bílého zelí se vyznačuje hojivým působením na žaludeční a dvanáctníkové vředy,“ radí doktor Pavel Popov.

A přidává i další zajímavý tip. „Žaludeční vředy léčí i lišejník islandský. Známý srbský léčitel J. Mijatovič z něj doporučuje připravit víkendovou kúru, postup je následující: ve čtvrtek přelijte 5 až 10 gramů lišejníku 1,5 litru studené vody a nechte přikryté. V pátek vařte na mírném ohni, až zůstane 1 litr odvaru. Ten přeceďte, vmíchejte med, ještě chvíli povařte a nalijte do termosky. Podávejte nejprve 2–3 čajové lžíce, pak každou hodinu 1 lžíci až do večera, po celý víkend,“ popisuje recept bylinář.

Přírodní prostředky pro zdravá střeva

Pro lepší peristaltiku střev můžete vyzkoušet několik zdánlivě obyčejných rad: sklenici vlažné vody po ránu, více pohybu, nepřejídat se a do jídelníčku přidat vlákninu.

Vyzkoušet můžete i bylinné rady od dr. Popova: „Z bylin je známý sporýš, který dezinfikuje střeva a tím napomáhá přirozené střevní mikroflóře. Také pupalka má dezinfekční účinky na střeva, proto je vhodné ji užívat i například při infekčních průjmech. Nebo rakytník, který pomáhá při střevních zánětech a vředech. Těch bylin je ale mnohem více,“ vysvětluje.

Zácpa, nebo průjem?

Ať už vás trápí jedno, nebo druhé, je vhodné začít pravidelně užívat psyllium, které působí „oboustranně“ – tedy při průjmu zahustí stolici, při zácpě naopak pomáhá uvolnit střeva. Při zácpě se osvědčuje také zeměžluč či kukuřice setá. „Také doporučuji vyzkoušet lněné semínko (obsahuje účinný sliz), ideálně takto: první den snězte 3× v průběhu dne jednu polévkovou lžíci, druhý a třetí den dávku zvyšte na dvě lžíce a čtvrtý den by se vám mělo ulevit. Pak je dobré jíst lněná semínka ještě zhruba 2× za den po dobu dvou až tří týdnů, nevysazujte je naráz. Také můžete vyzkoušet běžné rady, jako např. jíst švestky, kysané zelí nebo lžičku olivového oleje nalačno,“ přidává recept dr. Popov.

Při průjmu zase jezte více jablek nebo banánů. Celkově je vhodné zvýšit přísun tekutin. Spousta lidí si myslí opak a pije méně, což je ale špatně. „Z bylin pomůže fenykl, čekanka nebo proskurník, který využíváme i při těžších průjmových onemocněních, ale obecně je to bylina velmi citlivá na zpracování,“ uzavírá bylinář.

Odborná spolupráce:

RNDr. Pavel Popov

V r. 1993 založil s manželkou Miluší firmu Dr. Popov v západočeském Tachově. Navázal tak na dlouholetou bylinářskou tradici v rodině – léčivými rostlinami se zabýval jeho otec Vladimír i dědeček Mitrofan. Pavel Popov s oblibou sbírá herbáře a knihy o zdraví, má jich přes 1500 a v oboru bylinářství se neustále vzdělává. K bylinám přistupuje s pokorou a s úctou a jejich pozitivní účinky se snaží zodpovědně předávat dál. Dr. Popov je česká rodinná firma, pracují v ní příznivci zdravého životního stylu a příslušníci široké rodiny manželů Popovových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).