Hlavní navigace

Pomáhá kola na nevolnost? Ano. Zjišťovali jsme proč

27. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Nik MacMillan on Unsplash, podle licence: Public domain
Je vám těžko od žaludku? Dejte si vychlazeného panáka Coca-Coly, zní jedna z možných rad.

O kolových nápojích obecně a Coca-Cole zvlášť se obvykle spotřebitelská veřejnost dozvídá samé negativní informace. Mnohé z nich mají samozřejmě racionální jádro, je ale vhodné vědět, že většina negativ vyplývá především z příliš vysoké konzumace, ba někdy až ze závislosti na pití tohoto nápoje.

Kola na rozbouřený žaludek

Něco jiného ovšem představuje jeho malé množství, zvláště je-li nápoj dostatečně vychlazený. Několik doušků, třeba jen deci Coca-Coly, totiž dokáže uklidnit rozbouřený žaludek po všelijakých gastronomických orgiích, což hrozí mimo jiné právě v tomto období. Tuto zkušenost přitom potvrzuje téměř každý, kdo své střevní a žaludeční potíže v minulosti tímto způsobem léčil.

Není to ostatně zas tak překvapivé. Ne každý ví, že Coca-Cola nebyla původně primárně určena ke každodenní masivní konzumaci, ale šlo o žaludeční likér.

Galerie: Kdo měl lepší reklamy? Pepsi, nebo Coca-Cola?

I když se přitom technologie výroby tohoto nápoje od těch dob značně změnila, léčivé účinky si možná pro někoho překvapivě uchovává i v současné době. Otázkou samozřejmě je, proč tomu tak je.

Kombinace faktorů a obsažených látek

Odpověď jistě není snadná, samotný výrobce se k tomu nechce vyjadřovat. Z konzultací s nutričními odborníky ale vyplývá, že jde zřejmě o kombinaci několika různých faktorů a látek, které Coca-Cola obsahuje.

Tou první je cukr (respektive různé typy sladidel), který neutralizuje žaludek překyselený některými druhy pokrmů – svým způsobem jde o podobnou reakci jako v případě jedlé sody.

Dalším faktorem je teplota nápoje – pokud je hodně vychlazený, působí v žaludku a střevech jako „studený obklad“. Ani to není nic nového, vyšší teplota lidského těla nebo jeho částí vždy signalizuje nějaký problém, a pokles teploty je odedávna aktem, jak takové problémy tlumit.

Svou roli nepochybně hrají i různé bylinky, respektive jejich ingredience obsažené v Coca-Cole. A také kofein. Ten se používá i v medicíně k utlumení bolesti jako analgetikum, vliv kofeinu na organismus je ale mnohem širší. Nejde přitom jen o roli „životabudiče“, což se mimo jiné projevuje zvýšením krevního tlaku. Kofein také podporuje činnost ledvin, což může být jedna ze souvislostí, neboť tělo tak rychleji filtruje škodlivé látky a ledviny také pak produkují větší množství moči. Kromě toho uvolňuje kofein svaly v průduškách, takže se po něm člověku lépe dýchá.

Důvodů k tlumení žaludečních potíží Coca-Colou ale může být ještě více, spekuluje se například o možném příznivém vlivu kyseliny fosforečné, kterou tento nápoj také v malé míře obsahuje.

Zažívací potíže o vánočních svátcích

I střídmí lidé se o Vánocích zblázní a dají svému trávicímu systému pořádně zabrat. Co s tím, když svátky kazí pálení žáhy, průjem, zácpa, nadýmání, bouřící se žaludek či žlučník?

Nejčastější potíže – jejich příznaky, první pomoc a léčbu – probíráme detailně ve vánočním seriálu.

Stejně jako prakticky vždy vypovídají uvedené údaje o tom, že nic není černobílé, a potraviny nebo nápoje, před jejichž konzumací je spotřebitel varován, mohou za určitých okolností sehrát i pozitivní roli.

Je smutnou skutečností, že se při stále četnější „osvětě“ spotřebitele prezentují jen jednostranně negativní nebo jednostranně pozitivní informace. Spotřebitel se tak téměř nikdo nedozví plnou pravdu – někdy ale i proto, že ji ještě i při současném rostoucím poznání interakce látek v nich obsažených a našeho organismu neznáme. Tak či tak – panák studené Coca-Coly na žaludek pomáhá a kdo chce, může si to vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).