Hlavní navigace

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

26. 9. 2016

Sdílet

S pálením žáhy se setkává většina západní populace. Na vině bývá nevhodné stravování či léky, časté je v těhotenství, ale může značit i vážnou nemoc. Jak se mu vyhnout a čím jej léčit?

Návrat silně kyselých žaludečních šťáv do jícnu způsobí nepříjemné pálení žáhy. Příčinou mohou být těžko stravitelné potraviny. Dále tučná, smažená, případně silně kořeněná jídla. Vyvolat jej mohou i příliš horké nebo studené potraviny.  

Častěji se s ním setkávají lidé s nadváhou nebo těhotné ženy, kdy dochází k většímu tlaku na žaludek. Ke stažení žaludku může dojít i při dlouhotrvajícím stresu, a tudíž i k návratu žaludečních šťáv do jícnu.

Příčiny pálení žáhy

Pálení žáhy mohou vyvolat:

  • Těžko stravitelné potraviny: luštěniny, cibule, zelí, vejce vařené natvrdo nebo čerstvý chléb
  • Tučná jídla: majonéza, tučné maso apod.
  • Smažená nebo fritovaná jídla
  • Kořeněná jídla
  • Některé nápoje: silná káva, kyselé víno, přemíra alkoholu často v kombinaci s tabákem
  • Některé léky

Pálení žáhy může vznikat také jako vedlejší účinek některých léků, zde je potřeba probrat jejich složení s lékařem.

Jak si můžeme pomoci?

Ptejte se na antacida

Léčiva, která dokážou snížit kyselost žaludečních šťáv, se nazývají antacida. Ale pozor! Pomohou pouze v případě, pokud nejde o chronické onemocnění. V případě, kdy se potíže objevují příliš často nebo dochází k jinému závažnějšímu onemocnění, například při poškození větší části žaludeční sliznice, je nutné léčbu konzultovat s lékařem.  

V lékárně jsou volně prodejné např. Rennie, Tums, Talcid, Gaviscon nebo Maalox.

Inhibitory protonové pumpy

Inhibitory protonové pumpy zabraňují sekreci (uvolňování) žaludeční kyseliny. Tím pádem již tak výrazně nehrozí překyselení žaludku.

Používají se v případech, kdy jsou potíže častější a je třeba, aby se stav nadále nezhoršoval. Na rozdíl od antacid, která se užívají podle potřeby, se tyto léky obvykle užívají pravidelně.

V lékárně jsou volně prodejné Loseprazol, Apo-Ome nebo Helicid.

Přírodní prostředky a bylinky

Od pálení žáhy mohou pomoci i přírodní alternativy.

TIP: Trápí vás neustálé pálení žáhy a nechcete už polykat antacida?

Zkuste najít pomoc v přírodě.

Nepříjemný pocit mírní kefírová kúra, bylinky i brambory.

A žvýkání – ale ne žvýkaček – pálení žáhy kupodivu uhasí aromatické koření.

Tekutý doplněk stravy Floradix Gallexier obsahuje desítku hořkých bylin. Přispívá k intenzivnější produkci tělu vlastních trávicích šťáv, a tak podporuje lepší trávení i v případě těžkých a tučných jídel. Vede i ke zmírnění pocitu plnosti a nadýmání.

Elixír na pálení žáhy: směs přírodních látek ve formě doplňku stravy pro normální činnost trávicího ústrojí.

Abisib: přírodní produkt vyráběný z mladých výhonků sibiřské jedle.

Potíže může zmírnit pomalé žvýkání čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek nebo kousku kandovaného zázvoru a lístku máty.

Pomoci může i homeopatie

Nux Vomica 9CH: Pomáhá při pálení žáhy, jež se zhoršuje po pití alkoholu, kávě, ostrém koření. Dále při pocitu hořkosti v ústech. Dávkování: čtyřikrát denně pět granulí, a to až do vymizení nepříjemného stavu.

Capsicum annuum 9CH: Pro pacienty, které žáha pálí tak, jako by si do pusy nasypali pepř a polkli, nebo jako by to přehnali s chilli papričkami. Dávkování: pět granulí při každém pálení.

Sulfur 9CH: Pro lidi, u nichž se pálení žáhy opakuje pravidelně a mají často chuť na sladké. Dávkování: dvakrát denně pět granulí, postupně se při zlepšení stavu prodlužuje interval až do vysazení.

KL24

Kdy je potřeba vyhledat lékaře

Lékaře upozorněte v případě, kdy k potížím dochází opakovaně. Časté útoky kyselých žaludečních šťáv mohou narušit sliznice jícnu. Postupně se zde může vytvořit vřed a zvyšuje se tak riziko vzniku zhoubného nádoru. Pálení žáhy může vést až k rakovině.

Jednou z příčin poruchy uzávěrového mechanismu může být tzv. hiátová kýla.

Režimová opatření:

  • Jezte častěji po malých porcích. Nezapomínejte na svačiny.
  • Omezte potraviny, které pálení žáhy vyvolávají.
  • Zařaďte do jídelníčku hořká jídla: např. rukolu, kapustu, brokolici, řeřichu, čekanku nebo artyčoky.
  • Snažte se odbourat stres a nepřenášejte jej ani k jídelnímu stolu. Jezte pomalu a v klidu.
  • Po jídle neodpočívejte vleže.

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).