Hlavní navigace

Nadměrné nákupy mohou vyústit ve zbytečné plýtvání

17. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V souvislosti s koronavirem, nemocí COVID-19 a vládními opatřeními vzali lidé útokem obchody s potravinami. Situaci se věnovala tisková konference potravinářů, kteří ujišťují, že výroba potravin je zajištěna.

Potravinářská komora ČR (PK ČR) i Zemědělský svaz ČR (ZS ČR) nemají žádné signály o tom, že by některý potravinářský nebo zemědělský podnik nebyl schopen vyrábět potraviny. Na společné tiskové konferenci to zdůraznila prezidentka PK ČR Dana Večeřová a předseda ZS ČR Martin Pýcha.

Vedení obou organizací jednají navíc o tom, aby mohli mít lidé z potravinářských provozů v některých uzavřených lokalitách přístup do práce. K zajištění výroby potravin se také jedná o výjimkách pro zahraniční pracovníky, zejména z Ukrajiny, kteří navíc stejně nemohou naši zemi na základě vládou vyhlášených omezení ČR opustit.

Zajištění chodu zemědělských podniků

Z celkem tři sta dvaceti členských organizací ZS ČR řeší podle aktuálního průzkumu svazu pouze pět nějaké problémy spojené s karanténou svých zaměstnanců a v žádném zemědělském podniku nebyla dosud u žádného zaměstnance zjištěna infekce COVID-19.

„Zemědělci v současné době řeší zajištění ochranných pomůcek, aby zabezpečili chod provozů, ve kterých nelze přerušit činnost, jako je třeba péče o hospodářská zvířata,“ řekl Martin Pýcha. Z toho důvodu Zemědělský svaz ČR zprovozňuje na svých webových stránkách aplikaci, ve které mohou zemědělci hlásit požadavek na zajištění ochranných roušek, respirátorů, desinfekce a dalších ochranných pomůcek. V této aplikaci zemědělci naleznou i aktuální informace a návrh bezpečnostních opatření.

Nákup bez front – nákup z farmy

Co se pak týká polních prací, měli by mít zemědělci výjimku z pohybu osob tak, aby mohli obhospodařovat zemědělské pozemky. Veřejnost si také může podle Martina Pýchy nakoupit některé zemědělské suroviny nebo potraviny v rámci takzvaných prodejů ze dvora, tedy přímo u farmářů.

Řada zemědělských podniků má navíc vybudovány prodejny a spotřebitelé si v nich podle předsedy ZS ČR mohou bez problémů nakoupit. Což se týká zejména těch, kteří mají obavy z nákazy při nákupu v klasickém obchodu – podle dosavadních zkušeností je množství lidí kupujících na statku potraviny v rámci prodejů za dvora podstatně méně než v maloobchodních sítích.

Pečiva je dost, ale balit ho pekárny nestíhají

V maloobchodech bude i nadále k dispozici nebalené pečivo, při jeho nákupu ale Dana Večeřová apeluje na využívání hygienických pomůcek.

Stávající kapacity balicích linek v pekárenských provozech totiž nedokáží nahradit veškeré vyráběné nebalené pečivo balenými produkty. „Tyto kapacity jedou naplno, navýšit balenou produkci ale lze skokově maximálně o patnáct procent,“ uvedla Dana Večeřová.

Podle ní je potravin v České republice dostatek. Prezidentka PK ČR ale varovala před vytvářením nadměrného množství zásob.

Nedělejte si nadbytečné zásoby, vyzývají potravináři

Všichni výrobci potravin mají vypracovány krizové plány a případná omezení jsou okamžitě nahrazována z jiných zdrojů. „Nerada bych se dočkala toho, že po odeznění paniky budeme v popelnicích nacházet velké množství potravin,“ prohlásila Dana Večeřová.

Galerie: Pocit prázdných regálů vyvolává paniku. Není k ní důvod, říkají supermarkety 

Společně s předsedou zemědělského svazu také vyzvala studenty, aby se hlásili na brigády ve výrobě potravin, v zemědělství i v obchodu. Vzhledem k mimořádné situaci od nich nebude vyžadován zdravotní průkaz, postačí jen prohlášení o bezinfekčnosti.

Zemědělské a potravinářské obchody také nebudou zatěžovány kontrolami, které nejsou nezbytně nutné. Kontroly bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin ale probíhají a budou probíhat dál. Samotní zemědělci se pak nemusí obávat ani toho, že by přišli o dotace na zajištění jejich podnikání. Ministerstvo zemědělství se na jednáních se Státním zemědělským intervenčním fondem dohodlo na prodloužení termínů žádostí o dotace, pokud by termín jejich podání komplikovaly problémy spojené s epidemií koronaviru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).