Hlavní navigace

Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?

6. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Ministerstvo zemědělství podporuje produkci biopotravin, ať už propagací ekologického zemědělství, nebo akcí, jichž se čeští bio zemědělci účastní. Zde jsou ty nejzajímavější.

Září je Měsícem biopotravin, jeho cílem je propagovat nejen biopotraviny a ekologické zemědělství, ale také akce, které pro své návštěvníky připravili farmáři, obchody s biopotravinami i neziskové organizace. Mottem letošního ročníku je: Držte se biokvality.

Bio produkce v Česku roste

„Měsícem biopotravin každoročně podporujeme na šedesát akcí týkajících se ekologického zemědělství a biopotravin. Lidé tím, že kupují a konzumují biopotraviny, chrání své zdraví a zároveň přispívají k lepšímu životnímu prostředí. Zejména v posledních letech si více všímají kvality potravin i vlivu zemědělství na životní prostředí a mnozí z nich už cíleně vyhledávají bio výrobky. I proto Ministerstvo zemědělství usiluje o to, aby měli ekologičtí zemědělci i potravináři co nejlepší podmínky ke své práci. Stabilně je podporuje prostřednictvím Programu rozvoje venkova 2007–2013,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Čtěte také: Reakce: Informace o pesticidech v bio medu jsou zavádějící

Na téměř 483 tisících hektarech za loňský rok hospodařilo 3920 zemědělců. Vzrostl také počet producentů biopotravin, a to z 626 v roce 2010 na loňských 646. Nejčastěji se u nás v biokvalitě zpracovává maso, mléko a mléčné výrobky, zelenina, ovoce a pekařské, cukrářské a další moučné výrobky. Významně také stoupl počet registrovaných výrobců bio vína, na celkových sedmdesát sedm.

Proč jíst bio?

Biopotraviny na rozdíl od klasických potravin neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory a umělá barviva. V klasických potravinách je povoleno používat zhruba 320 přídatných látek, v biopotravinách je to pouze padesát pět přídatných látek. Jde o látky přírodního původu, nebo o jednoduché minerální a organické látky. Biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, zejména vitamínů C a E, vyšší obsah minerálních látek). Ekologicky vypěstovaná zelenina má nižší obsah dusičnanů až o 50 % a nižší obsah pesticidů o více než 90 % v porovnání s konvenční zeleninou. 

Zdroj: Tiskové materiály Ministerstva zemědělství

Základním dokumentem pro rozvoj ekologického zemědělství je Akční plán České republiky, což je základní dokument pro rozvoj ekologického zemědělství; plánuje do konce roku 2015 dosáhnout 15% podílu výměry zemědělské půdy. Akční plán zahrnuje také navýšení české bioprodukce na minimálně 60 %.

Čtěte dále: Podpora lokálních potravin v řetězcích je žádoucí. Rozhodne spotřebitel

Kde se u nás propaguje bio?

Na podporu českých bioproducentů vznikla akce s názvem Měsíc biopotravin, která právě začala. Pokud zavítáte na stránky www.mesicbiopotravin.cz, můžete si v tamním kalendáři najít akci, která tyto české zemědělce podporuje. Jedná se převážně o trhy, ochutnávky v prodejnách či samotné návštěvy ekofarem. Už třeba tuto sobotu, 8. září budete moci zavítat na kozí biofarmu DoRa v Ratibořicích, případně 22. září vyrazit do Biopekárny Zemanka v Oříkově u Sedlčan. Zde bude i Vitalia.cz, která vám následně zprostředkuje tamní atmosféru a vyzví pro vás, jak se vyrábějí biosušenky. Chybět nebude ani bohatá fotogalerie, takže pokud se do Sasova nechystáte, informace z první ruky budete mít na našem serveru.

Čtěte také: Co je na farmářských prodejnách tak extra?

Pakliže jste ještě neochutnali biovýrobky a neměli tak šanci pocítit rozdíl ve srovnání s konvenčně prodanými výrobky, vydejte se do Uherského Hradiště. V tamní Krajince zdravé výživy po celé září probíhají ochutnávky bio výrobků.

Další ze zajímavých akcí pod hlavičkou měsíce biopotravin je Olomoucký BIO jarmark. Koná se 29. září na Horním náměstí v Olomouci a svým návštěvníkům představí tuzemské pěstitele, výrobce a prodejce certifikovaných produktů. Zajímavostí je i představení specifických výrobků z bioprodukce a následné seznámení veřejnosti s výhodami jejich používání. 

Přečtěte si také: Vitalia.cz spouští nové farmářské trhy

A nádavkem…

Novinkou pro tento rok je rozšíření soutěží pro spotřebitele na webových stránkách. Každý všední den v září budou mít soutěžící možnost vyhrát hodnotné ceny od partnerů akce, mj. slevy do obchodů s biopotravinami nebo na různé ochutnávky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).