Hlavní navigace

Trpím na záněty močových cest, nemůžu se koupat. Je to pravda?

20. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Řada žen si raději v létě odpustí návštěvu koupaliště z obavy ze zánětu. Babička měla pravdu, když vám nakazovala sundat mokré plavky a převléknout se do suchého, ale neřekla vám možná všechno.

Letní koupání bývá spojováno se záněty močových cest, obzvlášť u žen. Proto jsme se zeptali odborníka, jaké jsou příčiny a jak se před podobnými zdravotními problémy chránit. Prevence zánětu močových cest zní v kostce takto: hodně pít, vyčůrat se včas a sundat mokré plavky.

„Vždy je také třeba zhodnotit kvalitu přírodní nádrže,“ říká Marek Tůma z urologické kliniky UroKlinikum v Praze.

Když žena trpí na opakované záněty, jak zjistí možnou spojitost s koupáním?

Záněty močových cest u žen jsou skutečně častější v letním období a jistá souvislost s koupáním především v přírodních nádržích být může – především u rizikových skupin jako jsou těhotné ženy, ženy s cukrovkou, močovými kameny nebo u osob se sníženou imunitou. Většinu zánětů ale způsobuje bakterie Escherichia Coli, která je běžnou součástí naší střevní mikroflóry.

Musí žena trpící na záněty nebo z rizikové skupiny nutně o možnost koupání přijít?

Koupání v přírodě je krásné, byla by proto škoda o tyto letní aktivity přijít. Vždy je však třeba zhodnotit kvalitu přírodní nádrže a vyhýbat se vodám evidentně znečistěným, dbát nařízení hygieniků a tam, kde to nedoporučují, se nekoupat.

TIP: Kde zjistíte, zda je voda ke koupání

Pokud už u ženy zánět močových cest propukne, obecně se koupání nedoporučuje a většina žen na něj ani nemá kvůli nepříjemným pocitům náladu.

Jaké vody (koupaliště) jsou rizikové a co z nich hrozí?

Nejčastějším onemocněním při koupání v přírodních nádržích jsou střevní a žaludeční potíže. Dalšími projevy spojenými s koupací vodou mohou být různá horečnatá onemocnění a zánětlivá onemocnění uší a očí. Onemocnění z vody způsobují viry, bakterie či prvoci. Přímá souvislost s infekcemi močových cest je ale poměrně nízká, i když ji nevylučuji.

Jaká jsou vhodná opatření pro snížení rizika zánětu?

Klíčem je dostatečný pitný režim, zvláště při horkých letních dnech, dále pečlivá hygiena, především v souvislosti se sexuálními aktivitami. Nedoporučuji ani předržovat moč, může to napomoci k rozšíření problémů. Naopak je nutné chránit se proti prostydnutí – například se po koupání převlékat vždy do suchého.

Jaká je první pomoc a co může ženě se zánětem močových cest nabídnout lékárna nebo lékař?

Většina infekcí močových cest u nerizikových skupin je naštěstí nekomplikovaných a postačí samoléčba – dostatek tekutin, minimálně dva až dva a půl litru za den – nejvhodnější jsou nesycené nápoje, voda nebo bylinné čaje. Je také nutné dodržovat klidový režim. Opět nedoporučuji zadržovat moč, zdravé je vymočit se ihned při nutkání na močení. V lékárně lze dnes koupit celou řadu podpůrných prostředků, například brusinky, brusinkové džusy a již zmíněné bylinné čaje.

Pomoc proti zánětu močových cest

S léčbou i prevencí pomáhají brusinky a doplňky stravy. Podívejte se na 10 nejprodávanějších.

Co dalšího pomůže?

  • Nápoj z jedlé sody: Soda snižuje kyselost a zmírní tak pálení při močení. Rozpusťte lžičku jedlé sody ve sklenici vody a nápoj vypijte.
  • Brusinková šťáva: Léčbu podpoříte popíjením stoprocentní brusinkové šťávy.
  • Borůvky: Kromě brusinek mají dobrý vliv na močové cesty i borůvky.
  • Ananas: Toto ovoce obsahuje látku bromelain, která má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírňovat také projevy zánětu močových cest.
  • Vitamín C: Velké množství vitamínu C zvyšuje kyselost moče, což může zpomalit růst bakterií.
  • Bílý jogurt: Denně si dopřejte alespoň jeden kelímek kvalitního bílého jogurtu.

Více v článku: Na zánět močových cest neplatí jen brusinky

Pro zmírnění obtíží lze doplnit tyto přípravky léky proti křečím a bolestem, například Rowatinexem. Vždy je ale nutné poradit se s lékařem nebo lékárníkem.

Pokud nedojde ke zlepšení a potíže přetrvávají déle než tři dny, je namístě vyhledat lékaře. Rovněž tak pokud se objeví bolest v bedrech, teploty, třesavka či krev v moči – pak je léčba antibiotiky či chemoterapeutiky nezbytná.


MUDr. Marek Tůma

Urolog

Urologická klinika UroKlinikum v Praze

Je členem České urologické společnosti a Evropské urologické společnosti (European Association of Urology). Je rovněž držitelem licence ČLK pro výkon funkce vedoucího lékaře a primáře v oboru urologie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).