Hlavní navigace

Zadní rýmu jen tak nevysmrkáte. Léčí se pokaždé jinak, záleží na příčině

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ucpaný nos, tlak v dutinách, únava, bolest hlavy a hustý hlen, který se drží vzadu v nose a stéká do krku. Je obtížné ho vysmrkat či vykašlat. Tak se projevuje potíž zvaná „zadní rýma“. K dalším příznakům patří rovněž bolest v krku, chrapot i záchvaty kašle, teplota či horečka.

Nejspíše o hlen u vzadu v krku a v nose víte, ale zbavit se ho je v případě zadní rýmy hodně obtížné. Potíže bývají akutní, nebo chronické. 

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy je hlen ještě v pořádku
  2. Důležité je správně určit příčinu
  3. Léčba závisí na původu problému
  4. Jak si pomoci v domácích podmínkách
  5. Kdy navštívit lékaře

Kdy je hlen ještě v pořádku

Za normálních okolností si člověk hlenu vlastně ani nevšimne, protože se mísí se slinami a nenápadně se přesunuje dolů do krku, kde ho prostě spolkneme. Jeho funkcí je zvlhčovat sliznice a pomoci zachytit a zneškodnit bakterie a viry dříve, než způsobí infekci.

Když se však jeho produkce zvýší nebo hlen zhoustne, je to pořádně znát, jako například v případě zadní rýmy.

Echinacea má větší účinky jako reklamní tahák než při léčbě nachlazení Přečtěte si také:

Echinacea má větší účinky jako reklamní tahák než při léčbě nachlazení

Důležité je správně určit příčinu

Problém může způsobit celá řada příčin, přičemž nejčastěji jde o zánět nosohltanu, vedlejších dutin nosních anebo alergie. Někdy je následkem refluxní choroby jícnu či jiné poruchy polykání. Může být způsobena také mechanickou překážkou, jako je nosní polyp nebo určité deformace nosní přepážky, anebo dokonce změnou teploty a počasí.

Na jejím vzniku se mohou podílet i hormonální změny, například během těhotenství. Často jí trpí rovněž kuřáci.

Diagnóza zadní rýmy každopádně závisí na podrobné anamnéze i na klinickém vyšetření, které pomůže určit její příčinu.

Léčba závisí na původu problému

Používají se různé metody včetně laboratorního vyšetření krve, rentgenu vedlejších nosních dutin i hrudníku. Někdy se používají i jiné zobrazovací metody, které mohou v konkrétním případě poskytnout podrobnější informace.

Léčba se pak odvíjí od zjištěné příčiny zadní rýmy: 

  • Pokud je způsobena bakteriemi, například u bakteriální sinusitidy, přicházejí na řadu antibiotika.
  • V případech, kdy je následkem alergické rýmy, léčí se pomocí léků proti alergiím a je doporučeno vyhýbat se konkrétním alergenům a dalším dráždivým faktorům.
  • Pokud je zadní rýma spojena s virovou infekcí, léčba spočívá zejména v aplikaci nosních sprejů, užívání prostředků na uvolnění ucpaného nosu a léků proti bolesti.
  • V případě mechanické překážky (polyp, problémy s nosní přepážkou apod.) je někdy třeba řešit celou věc i operativně.

Jak si pomoci v domácích podmínkách

Ne vždy je však třeba hned spěchat k lékaři, zejména u potíží, které nejsou chronického charakteru. Nejprve je možné vyzkoušet domácí léčbu.

K té patří kapky na zmírnění otoku nosní sliznice či nosní spreje s obsahem soli.

Spánek s mírně zvednutou hlavou může také ulevit od nepříjemných doprovodných příznaků.

Důležité je i to, aby organismus zůstal hydratovaný. Kromě pití dostatečného množství vody se doporučují teplé či horké tekutiny, jako je čaj (vhodný je bylinkový) anebo slepičí polévka, které pomáhají ředit hlen.

Vhodné je zvlhčovat vzduch v místnosti a není od věci použít také éterické oleje do aromalampy k desinfekci ovzduší a usnadnění dýchání. Osvědčil se hlavně eukalyptus či jiné silice jehličnanů, také citrusy nebo levandule.

Kdy navštívit lékaře

Pokud však příznaky přetrvávají déle než deset dní, je čas vyrazit k odborníkovi, a to především tehdy, pokud je hlenu stále hodně, zapáchá, objeví se v něm krev. Nebo když se k existujícím problémům přidá sípání a horečka, protože by se mohlo jednat o bakteriální infekci, vyžadující léčbu antibiotiky.

Není nutné však propadat obavám vždy, když se objeví žlutý nebo zelený hlen. Tato změna barvy je součástí imunitní odpovědi, která je signálem, že organismus bojuje s infekcí. Neutrofily (bílé krvinky, mající důležitou funkci v protiinfekční obraně) totiž obsahují zelenavě zbarvený enzym, který dokáže změnit barvu hlenu odpovídajícím způsobem.

Jak často se potýkáte s rýmou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).