Hlavní navigace

Začíná registrace ke 3. dávce očkování proti covidu: komu je určená a kde se přihlásit

19. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V pondělí 20. září 2021 začíná registrace ke třetí dávce očkování proti nemoci covid-19. Podávat se budou jen dva druhy vakcín a registrace nebude omezená věkem či povoláním. Třetí dávka je stejně jako ty předchozí dobrovolná a hrazená ze zdravotního pojištění.

Třetí dávka má buď posilující preventivní charakter, nebo jde o dodatečnou dávku. Kdy a kdo na ně má nárok a čím se bude očkovat?

Co se dozvíte v článku
  1. Minimum je 8 měsíců po očkování
  2. 3. dávka – jen dva druhy vakcín
  3. Registrace ke 3. dávce očkování proti covidu
  4. Dodatečná dávka již po 4 týdnech
  5. Platnost očkovacího certifikátu po 3. dávce

Minimum je 8 měsíců po očkování

Posilující preventivní očkování je pro všechny bez priorit. To znamená, že při registraci ke třetí dávce není přihlíženo k věku, povolání nebo zdravotnímu stavu. Jedinou podmínkou je, aby od první dávky (v případě jednorázového očkování vakcíny Johnson&Johnson) či od druhé dávky (v případě dvoufázových vakcín Moderna, Pfizer/BioNTechAstraZeneca) uběhlo minimálně osm měsíců.

Očkování v Česku začalo 27. prosince 2020. První jej mohli využít zejména lékaři a zdravotníci, v lednu 2021 nejstarší senioři. Zájemci z těchto skupin tedy mohou podstoupit posilující dávku mezi prvními.

3. dávka – jen dva druhy vakcín

Při posilující dávce budou lékaři využívat vakcíny pouze od dvou výrobců – od Moderny a Pfizeru/BioNTechu.

„Přeočkování bude probíhat mRNA vakcínami, tzn. vakcínami Pfizer/BioNTech a Moderna. Jiné vakcíny k přeočkování využívány nebudou. Tzn. i osoba, která byla očkována například AstraZenecou, bude přeočkována jednou z mRNA vakcín,“ uvádí k tomu vládní portál Covid.gov. Ti, kteří byli očkováni Pfizerem, dostanou třetí dávku prioritně od stejného výrobce.

Registrace ke 3. dávce očkování proti covidu

Zájemci o třetí posilující dávku se musí elektronicky registrovat. Registrace začíná v pondělí 20. září a je možné ji provést přes Centrální rezervační systém na portále Crs.uzis.cz nebo přes stránky ministerstva zdravotnictví Registrace.mzcr.cz. Postup je stejný jako při registraci k očkování první a druhou dávkou. Nyní ale již nefungují některá velká očkovací centra.

Pokud se zájemce o třetí dávku rozhodne podstoupit očkování u svého praktického lékaře, registrovat v centrálním systému se nemusí a termín či druh vakcíny má řešit přímo s lékařem. Dodávky Pfizeru ale zatím u praktiků váznou, protože stále probíhá výběrové řízení na distributora menšího počtu očkovacích dávek.

„Očkování u svého praktického lékaře mohou využít veškeré osoby starší šestnácti let a dále pacienti, u nichž lékař vyhodnotí, že jejich riziko vážného průběhu nemoci covid-19 je obdobné riziku v dané době očkovaných osob, a to zvláště v případě pacientů s diagnózami a zdravotními stavy s vysokým rizikem těžkého průběhu covidu-19,“ píše web ministerstva zdravotnictví Českoočkuje.cz.

Dodatečná dávka již po 4 týdnech

Tzv. dodatečná dávka vakcíny proti covidu-19 je podle serveru Covid.gov.cz určena lidem s oslabenou imunitou. Tedy třeba těm, kteří berou léky na její potlačení například z důvodu transplantace.

Tento způsob použití vakcín musí být dostatečně odůvodněn vědeckými poznatky. Dodatečnou dávku lze podat pouze na základě doporučení lékaře pracoviště, které se zabývá léčbou některého z dále uvedených stavů, upozorňuje dále web státní správy.

Pacienti s nárokem na dodatečnou dávku očkování

  • se středně těžkou a těžkou imunosupresí
  • se středně těžkým nebo těžkým primárním imunodeficitem
  • s pokročilou či neléčenou infekcí HIV
  • ve stavu, který vyžaduje imunosupresivní terapii

Očkování dodatečnou dávkou již v Česku začalo za podmínky, že od dokončení základního schématu očkování uplynuly minimálně čtyři týdny.

I u posilující dávky platí, že lékaři budou očkovat pouze vakcínami od firem Moderna nebo Pfizer/BioNTech.

Platnost očkovacího certifikátu po 3. dávce

Platnost očkovacích certifikátů kvůli třetí dávce vakcíny proti covidu nebyla nijak upravena. To znamená, že stále platí, že očkovaný je považován za chráněného po čtrnácti dnech od první dávky u jednorázové vakcíny, nebo po čtrnácti dnech u druhé dávky dvoufázové vakcíny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).