Hlavní navigace

Kdo má od září testy na covid zdarma a jak často? Další změna pravidel

23. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Vláda ČR
Aktualizováno: Aktualizace po jednání Vlády ČR 23. 8. 2021: covid testy budou i nadále zdarma (23. 8. 2021 16:03)
Vláda schválila změnu podmínek pro hrazení preventivních testů na covid-19. Bezplatné testy se od září měly týkat již jen vybraných kategorií pojištěnců. Posléze své rozhodnutí bere zpět.

Aktualizace po jednání Vlády ČR 23. 8. 2021:

Vláda zrušila vlastní usnesení k mimořádnému opatření Ministerstva zdravotnictví ČR o testování obyvatel na přítomnost viru SARS‑CoV‑2. Testy na koronavirus mají být zdarma i nadále, tedy i po 1. září 2021.

Podle momentálně dostupných informací zůstávají v platnosti stejné podmínky jako dosud, tj. nárok na bezplatné rychlé antigenní testy nejvýše jedenkrát za 7 dnů a nárok na PCR testy nejvýše dvakrát v kalendářním měsíci.

Níže uvedené informace tedy již neplatí.

Podle dosavadních podmínek platilo, že nárok na úhradu preventivních testů mají všechny osoby se zdravotním pojištěním v ČR. A to na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně. Od 1. září se pravidla významně mění.

„Od září jsme se rozhodli zrušit hrazení testů z veřejného zdravotního pojištění bez předchozí indikace lékařem nebo krajské hygienické stanice,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Testy budou ze zdravotního pojištění nadále hrazeny již jen několika kategoriím pojištěnců.

Kdo má od září testy na covid zdarma

Preventivní testy na covid-19 budou mít od září hrazené z prostředků zdravotního pojištění pouze osoby do 18 let, lidé mezi první a druhou dávkou očkování a pak ti, kteří budou mít od lékaře potvrzenou kontraindikaci očkování.

Hrazené i nadále budou testy indikované lékařem.

Covid testy zdarma od 1. září 2021

Na preventivní testy na covid hrazené pojišťovnou mají nárok tito pojištěnci:

  • osoby do 18 let,
  • rozočkovaní lidé, kteří jsou mezi 1. a 2. dávkou, nebo jim ještě neuplynulo 14 dní od 2. dávky či v případě Janssenu 14 dní od 1. dávky,
  • lidé, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat,
  • lidé, kterým testy indikoval lékař.

Jak často je nárok na covid testy zdarma

Platí pouze pro výše uvedené skupiny.

  • rychlé antigenní testy – nejvýše jedenkrát za 7 dnů
  • PCR testy – nejvýše dvakrát v kalendářním měsíci

K čemu testy slouží

Tyto testy slouží například k prokázání bezinfekčnosti při cestování, návštěvě restaurací nebo kulturních a sportovních akcí.

Ministerstvo zdravotnictví objasňuje opatření finanční úsporou, podle ministra Vojtěcha stojí testování české zdravotnictví měsíčně stovky milionů korun. Chce tak rovněž motivovat lidi k očkování proti nemoci covid-19:

„Očkování je totiž nyní již dostupné pro všechny osoby nad dvanáct let, které o něj projeví zájem. K očkování se dnes mohou lidé buď přihlásit na stránce www.ceskoockuje.cz, anebo mohou přijít do více než stovky míst, kde dnes očkujeme na počkání,“ řekl Adam Vojtěch.

I nadále pak zůstane v provozu páteřní síť testovacích míst, takže by se dle ministra nemělo stát, že by lidé neměli možnost se nechat otestovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).