Hlavní navigace

Za brýle a čočky utratíme čtyři miliardy ročně

27. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Photl.com
Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů a podle statistik potřebuje téměř každý člověk ve věku nad 40 let brýle na čtení. Pravidelně přitom očního lékaře navštěvuje jen zlomek lidí.

Oční lékaři provedou ročně kolem pěti milionů vyšetření a zhruba dvě třetiny populace potřebují nějakou korekční pomůcku. Nejčastějším onemocněním zraku je takzvaná vetchozrakost, při které člověk postupně ztrácí schopnost zaostřovat vidění do blízka, což se projevuje především při čtení. „Zhoršování zraku doprovází několik signálů, například bolesti hlavy, pocit neostrého, zamlženého vidění, bolesti očí, jejich slzení nebo pálení. Pokud na sobě člověk začne takové příznaky pociťovat, měl by urychleně navštívit očního lékaře. Včasné odhalení oční vady je totiž pro její následnou léčbu velmi podstatné,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Většina Čechů ale dorazí do ordinace očního lékaře, až když už nějaký problém se zrakem má a vada je rozvinutá. Výjimkou ale nejsou ani lidé, kteří se rozhodnou začínající problémy se zrakem řešit sami a bez jakéhokoli odborného doporučení si brýle pořídí v nespecializované prodejně. Z toho lékaři rozhodně nejsou nadšení. „Dlouhodobé nošení brýlí koupených v drogerii nebo u benzinové pumpy může jejich nositeli zrak poškodit,“ varuje Michaela Netuková. Takové brýle se podle ní dají použít jen na krátkodobé přečtení například etikety v obchodě, ale na dlouhodobé čtení by se rozhodně používat neměly. „Nejsou přesně nastavené na oči konkrétního člověka a mohou spíše uškodit než pomoci,“ zdůrazňuje lékařka oční kliniky Gemini.

Preventivní prohlídky jsou důležité pro děti i dospělé

Podle Společenstva českých optiků a optometristů klesá počet dětí, které nosí brýle. Není to však tím, že by se zrak dětí zlepšoval, naopak. Důvodem je zrušení povinných návštěv očních lékařů, a proto se oční vady, které dříve lékaři odhalili už v dětství, objeví až v době dospívání.

Nenošení brýlí přitom podle Pavla Stodůlky může dětem způsobit tupozrakost, tedy slabost oka. „Preventivně by měl každý chodit k očnímu lékaři alespoň jednou za dva roky. Oftalmolog totiž dokáže odhalit oční vady, které na sobě pacient ještě ani nemusí pociťovat. Navíc může zjistit i onemocnění, která nemají se zrakem mnoho společného – nejčastěji je to cukrovka. Výjimečněji nález na duhovce nebo sítnici může ukazovat na zánět kloubů nebo závažnou infekci, třeba AIDS, tuberkulózu nebo i syfilis,“ zdůrazňuje lékař význam preventivních prohlídek.

Člověk získává až 80 procent informací prostřednictvím zraku. Když už zrak neslouží, jak by měl, sáhne většina lidí po kompenzačních pomůckách v podobě brýlí nebo kontaktních čoček. Za tyto pomůcky utratí lidé v České republice až čtyři miliardy korun za rok.

Jen malá část lidí řeší problémy se zrakem operací. Jedním z důvodů jsou vyšší náklady, jak však lékaři upozorňují, jedná se obvykle o jednorázovou investici, která ve srovnání s dlouhodobými výdaji na brýle či čočky vychází mnohdy jako ekonomičtější řešení. „Například laserová operace oka stojí přibližně od 15 tisíc korun výše, implantace trifokální čočky od 25 tisíc. Je třeba si uvědomit, že čočka zůstává v oku nadosmrti a slouží pacientovi po zbytek života,“ říká lékař.

Použité zdroje: TZ Gemini

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).