Hlavní navigace

Vitamín D a koronavirus: testy napoví, jak jste na tom s imunitou

5. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Testy na protilátky proti SARS-CoV-2 ukáží, zda jste prodělali COVID-19. Současně je také možné nechat si udělat testy hladiny vitamínu D. Ten má zásadní význam pro imunitu.

Vyzkoušeli jsme, jak probíhají a co zjistí podrobné krevní testy protilátek proti SARS-CoV-2. Na EUC klinikách navíc dělají tyto testy v kombinaci s měřením hladiny vitamínu D. Ta totiž zase napoví mnohé o naší imunitě, a do jisté míry tedy i o riziku nakažení koronavirem.

Co se dozvíte v článku
  1. „Déčko“ je v kurzu
  2. Vitamín D v populaci
  3. Význam vitamínu D
  4. Typický výsledek testu hladiny vitamínu D
  5. Jak mě vitamín D bude umět chránit?

„Déčko“ je v kurzu

Součástí testů na protilátky proti koronaviru bylo měření hladiny vitamínu D. Vitamín D je v době pandemie koronaviru skloňovaný víc než kdy jindy. Lékárníci o něj hlásí zvýšený zájem, jak jsme informovali například zde, a potvrzuje to i odborný ředitel EUC Laboratoří Petr Podroužek:

„Pandemie SARS-CoV-2 nyní přispěla k tomu, že si řada lidí uvědomila význam tohoto vitamínu a vitamín D doplňuje substitučními přípravky. V některých lékárnách byly dokonce tyto přípravky vyprodány. V současném období lze tedy předpokládat určité zlepšení, které ale neodhadneme z našich laboratorních výsledků, protože hladinu vitamínu D si kontrolují spíše pečlivější pacienti, kteří si vitamín D zodpovědněji doplňují.“

Proč je hladina vitamínu D tak důležitá? Nízké hladiny vitamínu D v krvi jsou totiž podle Petra Podroužka zjevně spojeny se zvýšeným rizikem virových a bakteriálních respiračních onemocnění, výskytu astmatu i tuberkulózy. 

„Vitamín D má zásadní roli v mechanismu spouštění obrany organismu a stimulaci imunitní odpovědi. V případě nedostatku vitamínu D některé populace bílých krvinek a dalších složek imunity nejsou schopny ‚být v dobré formě‘, zvyšovat rychle svoje počty a zajistit řádnou obranu organismu,“ popisuje lékař. Je tedy zjevné, že dostatek „déčka“ je pro eventuální boj s nákazou COVID-19 zásadní.

Vitamín D v populaci

Deficitem vitamínu D je v Evropě v současné době ohroženo 30 až 50 % populace, dospělých i dětí. 

Výsledky podrobnější studie Státního zdravotního ústavu z roku 2016 u 419 českých dětí ve věku 5 až 9 let ukázaly dostatečné zásobení vitamínem D v průběhu většiny roku jen u jedné třetiny, na jaře již jen u 14 %. Více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina nedostatečné. Nejvyšší hodnoty byly zjištěny v září, jako důsledek zvýšené letní expozice slunečnímu záření

„Poté se ale hladiny vitamínu poměrně rychle snižují,“ říká Petr Podroužek. A dokazují to i mé výsledky testu.

Význam vitamínu D

  • Odborníci dnes připisují významnou roli nedostatku vitamínu D u výskytu zimních a jarních infekcí způsobených viry a bakteriemi.
  • Předpokládá se oslabení funkce imunitního systému právě nedostatkem vitamínu D, jehož zásoby vytvořené v letních slunných dnech se již vyčerpaly a nebyly adekvátně doplněny přísunem vitamínu ze stravy či suplementací vitamínovými přípravky.  
  • Ve spouštění obrany organismu a rozvoji imunitní odpovědi má vitamín D významnou roli. Je klíčový pro aktivaci některých populací bílých krvinek – T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity.  
  • V případě nedostatku vitamínu D není tato obrana „v dobré formě“. Navíc také tyto buňky nedovedou řádně zvyšovat svoje počty, což je pro výsledek boje s infekcemi dost podstatné. 
  • Vitamín D také zvyšuje hladiny mikrobiálních peptidů – přírodních substancí s efektem antibiotik v plicích. Důležitý je i jeho protizánětlivý efekt. 

Typický výsledek testu hladiny vitamínu D

Mé testy zjistily, že jsem „typickým příkladem z naší populace“ – ač jsem velmi často venku a v letních měsících se slunci rozhodně nevyhýbám.

„Vaše hladina vitamínu D je snížená, není úplně deficitní, ale není také optimální. Je potřebné ji doplnit,“ komentuje výsledky Petr Podroužek. „V této roční době již není možné doplnit v našich podmínkách vitamín D ‚ze slunce‘, protože v zimním a jarním období chybí ve slunečním spektru složka záření UVB, která je pro tvorbu vitamínu v kůži potřebná. Zde je nutná suplementace vitamínovými přípravky. V našich podmínkách totiž asi jen 1 % populace doplní vitamín D ze stravy.“

V české populaci jsou hlavními zdroji vitamínu D hlavně vejce, mléko a mléčné výrobky, jemné pečivo, ryby a výrobky z ryb a margaríny fortifikované vitamínem D. To ale rozhodně nestačí a bez doplnění substitucí se podle Petra Podroužka neobejdu ani já, pokud chci brát prevenci zodpovědně.

Jak mě vitamín D bude umět chránit?

Moje další otázka je logická – až doplním hladinu vitamínu D a nechám si eventuálně její hladinu za čtyři týdny zkontrolovat, budu lépe chráněná před COVID-19?

„Data ze studií ukazují, že u skupiny s nízkými hladinami vitamínu se výskyt respiračních infekcí po suplementaci vitamínem D výrazně zmenšil,“ říká Petr Podroužek.

„Také lze předpokládat, že obranyschopnost organismu u vás není v optimální formě, což by mohlo mít vliv na průběh případné nemoci. Obecně k respiračním infekcím včetně SARS-CoV-2 lze říci, že imunita každého člověka by měla být v co nejlepší formě,“ doplňuje lékař a na závěr připomíná:

Vitamín D je nesporně významným činitelem, ale potřebné jsou i další vitamíny, pohyb – vycházky či sport, dostatek spánku, zdravý životní styl, otužování.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Odborný ředitel EUC Laboratoří.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).