Hlavní navigace

Kde a jak si lze rezervovat místo k očkování proti COVID-19

5. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ministerstvo zdravotnictví představilo nový centrální rezervační systém pro očkování proti COVID-19. Jeho cílem je nabídnout zájemcům pohodlnou rezervaci termínů očkování a zároveň zpřístupnit rezervaci očkování v rámci jednotlivých krajů z jednoho místa.

Ministerstvo zdravotnictví na své hodinu a půl trvající tiskové konferenci nepředstavovalo jen dlouho očekávaný rezervační systém očkování, ale i novou verzi protiepidemického systému PES 2.0. Ta přichází v reakci na zásadní proměnu strategie testování COVID-19.

Když se rozhodnu, že se nechám očkovat

Centrální rezervační systém poskytuje zájemcům možnost registrace a rezervace k očkování. Onou registrací vyjádříte zájem a souhlas s očkováním. Z údajů vámi uvedenými bude vypočteno bodové skóre, které spolu s plánem dodávek vakcín určí, kdy budete vyzváni k rezervaci na konkrétní termín. Jak celý proces bude probíhat, názorně ukazuje grafika (pro větší rozlišení stačí obrázek rozkliknout).


Autor: MZ ČR

Schéma průběhu očkování od prvotního rozhodnutí až po samotné očkování

„Rezervační systém může poskytnout rezervaci prvního i druhého termínu současně, a to včetně možnosti změny data i připomínek na jednotlivé návštěvy. To vše na jednom místě. Systém pracuje s dalšími informačními systémy resortu, například ISIN, který je využíván k zaznamenání provedeného očkování a zároveň k vystavení certifikátu o provedeném očkování. Celkové řešení přináší lepší koordinaci a logistiku očkování na celostátní i krajské úrovni. Při přípravě nového systému tým využil zkušenosti s objednávkovým systémem pro testování obyvatel na koronavirus,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Rezervace termínů bude možná přímo na portálu Centrálního rezervačního systému, případně na telefonní lince 1221.

K rezervačnímu systému mají možnost vyjádřit své připomínky jednotlivé kraje, kterým byl zaslán, a to do pátku 8. 1. 2021. Případné připomínky budou zapracovány a veřejnost s nimi bude seznámena odpoledne v pondělí 11. 1. 2021.

Kdo má přednost při očkování


Autor: MZ ČR

PES 2.0 se bude počítat i podle nového parametru

V reakci na zásadní proměnu strategie testování COVID-19 v České republice představilo ministerstvo zdravotnictví také novou verzi výpočtu indexu rizika protiepidemického systému PES 2.0. Nová verze přináší změnu spočívající v nahrazení parametru relativní pozitivity testů novým parametrem, a to podílem hospitalizovaných nezachycených v komunitě za posledních čtrnácti dní. Tento nový parametr zobrazí podíl hospitalizovaných s COVID-19, kteří byli diagnostikováni až v nemocnici.

„Nový parametr slouží jako indikátor záchytu nakažených a odráží prediktivně její zdravotní dopad. Ostatní parametry indexu rizika zůstávají beze změny,“ zdůraznil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podrobně si můžete metodiku prohlédnout na stránkách MZ ČR.

V druhé verzi systému PES tak zůstávají základní otázky – kolik lidí se v poslední době nakazilo? Kolik seniorů se v poslední době nakazilo? Narůstá počet nakažených? Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit? K úpravě metodiky výpočtu tak dochází pouze u jednoho zdrojového ukazatele.

Další důležitou změnu pak představuje fakt, že pokud nebude dosažena úroveň stupně pohotovosti III ve většině krajů, nebude index hodnocen pro kraje. U regionů bude nadále denně zveřejňován jejich vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).