Hlavní navigace

Skladujeme pečivo špatně, a proto tvrdne nebo plesniví. Tohle musíte dělat jinak

7. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Určitě už jste slyšeli o tom, že dřív byl jiný chleba než dnes, protože vydržel klidně týden, zatímco teď je druhý den tvrdý. Rohlíky či housky jakbysmet. Možná si za to ale můžeme sami, protože neumíme pečivo dobře skladovat. Mnoho lidí nemá ani jasno v tom, jak to je s pečivem v jídelníčku. Jíst ho, nebo ne, protože vlastně není moc zdravé, a ještě se po něm přibírá?

Pečivo by se v obchodě ohmatávat nemělo, to je jasné. Ale pravda také je, že lehké stlačení je u většiny druhů spolehlivý způsob, jak poznat, zda je čerstvé, nebo nikoli. Když už, mělo by se na něj sahat přes mikroten. Pokud je pečivo čerstvé, nezůstane na jeho kůrce žádný otlak. 

Pokud je pečivo při stisku tvrdé a nevrátí se zpět do původního tvaru, jedná se o starší pečivo nebo také o příliš vysušené pečivo v důsledku špatného pečení. Naopak gumové chování při stisku znamená, že je pečivo nedopečené, vysvětluje Jakub Boháč, vedoucí výroby pečiva z pekáren La Lorraine. 

Povinnost pro prodejce: v těsné blízkosti pečiva musí uvádět složení Přečtěte si také:

Povinnost pro prodejce: v těsné blízkosti pečiva musí uvádět složení

Když narazíte na pečivo ještě teplé, zvláště v supermarketech to znamená, že jde o pečivo z mraženého polotovaru, které se dopéká na místě. Výhodu to má přinejmenším v tom, že nemůže být staré, velké obchody ho dopékají podle toho, kolik ho aktuálně potřebují. 

Co se dozvíte v článku
  1. Chyba číslo jedna: Teplé pečivo do sáčku
  2. Chyba číslo dvě: Zavřený mikrotenový sáček
  3. Chyba číslo tři: Když si koledujeme o plísně
  4. Chyba číslo čtyři: Špatné rozmrazování
  5. Nebojte se pečiva, smí se jíst i při hubnutí

Chyba číslo jedna: Teplé pečivo do sáčku

Jenže, jakmile takové pečivo dáte do sáčku a zavřete ho, rychle se zapaří a poměrně rychle takzvaně zgumovatí. Sáček necháme chvíli otevřený, aby pečivo vychladlo na okolní teplotu, teprve pak ho můžete uzavřít, aby pro změnu neztvrdlo, vysvětluje Boháč. 

Chyba číslo dvě: Zavřený mikrotenový sáček

Abychom měli pečivo měkké a dobré i druhý den k snídani, nemůžeme koupit poslední rohlíky, které se od rána válí v košíku ve večerce, kam je už ráno dovezli z velkopekárny. Poslouží, ale křupavé a nadýchané už nebudou. 

Nejprodávanější chleby v supermarketech. Kde je pečou a kde rozpékají? Přečtěte si také:

Nejprodávanější chleby v supermarketech. Kde je pečou a kde rozpékají?

Pečivo se může jednoduše uchovávat i v pytlíku, látkovém, papírovém nebo mikroténovém. V látce pečivo o něco dříve vyschne, papírový sáček je ale lepší, protože absorbuje část vlhkosti. Pozor na mikroténové sáčky, když je necháte zavázané, výrobek se zapaří a zgumovatí. Je nutno ponechat malý otvor. 

Chyba číslo tři: Když si koledujeme o plísně

Doma můžeme pečivo skladovat klasicky – tedy zabalit ho do utěrky a dát do nádoby, která je uzavřená s malou možností odvětrávání, aby mohla vlhkost odejít z prostoru postupně. Jinak si zahráváme se vznikem plísní. 

Dobře poslouží dřevěné chlebníky, ale i různé hrnce nebo malé skříňky. Pečivo nám pak vydrží několik dní měkké a bez potíží poživatelné, i když vlastnosti čerstvého už mít nebude. 

Chyba číslo čtyři: Špatné rozmrazování

Pečivo se dá bez potíží zmrazit, ale dělejte to s co nejčerstvějším. Zásadní je pak způsob, jakým ho rozmrazujete. Pokud ho jen vyndáte z mrazáku a necháte na vzduchu, vysuší se a ztvrdne. 

Daleko lepší je použít troubu. Malé výrobky není třeba rozmrazovat, můžeme je rovnou rozpékat na 170 až 210 °C, ideálně s párou. Stačí jen dvě až pět minut. Větší výrobky jako chleba nebo bagety necháme nejprve 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a potom je dáme oživit do trouby. Pozor, nečekejte zázraky – takto rozpečené pečivo snězte do dvou až čtyř hodin, pak ztvrdne. 

Nebojte se pečiva, smí se jíst i při hubnutí

Jakmile se někdo začne zajímat o hubnutí nebo o zdravé stravování, dříve nebo později mu někdo poradí, že musí výrazně omezit nebo úplně vynechat pečivo. Ale není to krok dobrým směrem. 

Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle Přečtěte si také:

Test: stejné chleby, různé obaly – kde vydrží nejdéle

Strašit nás může jen nevhodný jídelníček, který rozhodně není daný přítomností, či nepřítomností pečiva. Díky nepřebernému množství druhů můžeme pečivo zařadit do jídelníčku tak, aby odpovídal nejen potřebám každého z nás, ale také aktuálním výživovým doporučením. Pečivo je potravina velice variabilní a užitečná. Patří mezi sacharidové potraviny, které by v našem jídelníčku měly tvořit přibližně polovinu z celkového příjmu energie, říká nutriční terapeutka Věra Boháčová

Má samozřejmě smysl si mezi pekařskými výrobky vybírat – od populárního bílého pečiva, které je také označováno jako pšeničné, přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku. Vyplatí se sáhnout po výrobcích s větším obsahem vlákniny

Jaké pečivo kupujete nejčastěji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).