Hlavní navigace

Ve vedru do vedra? Sauna v létě není tak šílený nápad, jak si myslíte

28. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rozpálené ulice, touha po stínu a po zchlazení. A přece jsou tací, kteří ani v horkém létě nedají dopustit na saunování. Proč to dělají?

Venkovní teploty přesahují třicet stupňů. Navzdory krátkým rukávům se potíme a venku mimo stín se dá delší dobu sotva vydržet. Koho by napadlo, jít místo k vodě do sauny?

Třeba Pavla Hofrichtera z České asociace saunérů: „V létě chodím do sauny opravdu rád a miluji následné ochlazení v ledovém bazénku. Po sauně je letní hic rozhodně daleko snesitelnější. Po sauně se mi vůbec nezdá, že je venku horko.“

Co se dozvíte v článku
  1. Benefity letního saunování
  2. Pravidla letního saunování se neliší
  3. Může se v létě saunovat úplně každý?
  4. Nebyli jste dlouho v sauně? Nevadí
  5. Osvěta letního saunování vzrůstá
  6. Pravidelné saunování váš organismus ocení

Benefity letního saunování

Důvodů, proč jít z tepla do tepla, je hned několik a ten hlavní je možná trochu překvapující – naše tělo je díky pravidelnému vystavování zvýšeným teplotám na horko zvyklé a léto je tak pro nás mnohem snesitelnější. „Pokud se saunujeme v létě, prospívá to naší správné termoregulaci, a tak se lépe vypořádáme s letními vedry nebo výkyvy teplot,“ doplňuje Pavel Hofrichter.

A jak se cítí, když vyjde ven ze sauny do rozpálených ulic? „Rozhodně lépe než bez sauny. Tělo je líp připraveno na letní teploty a nic ho jen tak nepřekvapí. Rozpálená ulice není pro každého lákavá, ale dá se říct, že s letním pravidelným saunováním bude i cesta po rozpálené ulici jednodušší a příjemnější,“ říká expert, který zkušenosti se saunováním i provozováním saun sbíral po celém světě.

Galerie: Ruská baňa – sauna trochu jinak

Pravidla letního saunování se neliší

Letní saunování nemá žádná specifika. Sauna může být rozpálená stejně jako v zimě. Ani v době pobytu není žádný rozdíl. Pavel Hofrichter však připomíná, že saunování, ať už v létě, nebo v zimě, nemá rádo zdolávání nějakých rekordů, a proto je dobré naslouchat svému tělu i v létě, kdy je samozřejmě nutné ještě více doplňovat tekutiny po celý saunový den.

„Doporučujeme saunová centra a sauny s možností projít se na čerstvém vzduchu, tělo potřebuje po saunování zvýšený příjem kyslíku a je to velmi příjemné. Také se dají doporučit sluneční lázně, tedy přiměřeně dlouhý pobyt na slunci,“ doplňuje expert na saunování.

Může se v létě saunovat úplně každý?

Saunování je sice zdraví prospěšné, ale má své limity. Kdo by tedy neměl chodit do sauny? Trpíte-li nějakou chronickou chorobou, určitě byste nejprve měli saunování konzultovat se svým lékařem. Stejně tak není saunování vhodné, pokud vaše tělo zrovna bojuje s nějakým zánětem nebo nejste zcela fit.  

Pro letní saunování to platí zrovna tak a obecně by se dalo říct, že kdo se může saunovat v zimě, smí se saunovat i v létě. Zdravotní omezení se v průběhu roku nemění. „Letní saunování je skutečně zdraví prospěšné. Kdo se pravidelně saunuje v zimě, určitě může jít v létě do sauny a saunování si užít,“ doplňuje Pavel Hofrichter.

 

Nebyli jste dlouho v sauně? Nevadí

V posledních letech populární otužování ve studené vodě vyžaduje pozvolné zvykání. Skákat do ledové řeky v prosinci, aniž bychom byli před tím na studenou vodu zvyklí, není rozumné a může to být pro tělo šok, který nemusí skončit bez následků. S letním saunováním je to jinak.

Přestože jste v sauně nebyli již delší dobu, můžete ji navštívit, říká odborník:

„Začít s pravidelným sanováním můžete v každém období. Samozřejmě o něco lákavější je to třeba na podzim s přibývajícími dlouhými večery a v chladném sychravém počasí. Ale ani v létě není problém začít. Třeba při pobytu v některém evropském saunovém centru nebo wellness hotelu. Nováčkům bych doporučil pozvolné saunování. Například v sauně s nižší teplotou, v bio sauně, kde se lépe dýchá, a po kratší čas,“ radí zakladatel a předseda České asociace saunérů.

Osvěta letního saunování vzrůstá

Saunová i wellness centra lákají na letní saunování a nabízejí nejrůznější saunové ceremoniály. V srpnu by se v Praze mělo konat Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech, SaunaFest.

Na letní saunování láká ale například i pražské Národní divadlo. Na své střeše otevřelo veřejnosti saunu, jejíž historie sahá až do roku 1976, od kdy sloužila zdejším hercům a baletkám. „Ono se to málo ví, ale sauna v létě je dobrá. Lépe se díky ní snáší horko venku, a míň se potíte,“ chválí si letní saunování jeden z provozovatelů této sauny, herec Stanislav Majer.

Galerie: Sauna na střeše Národního divadla

Pravidelné saunování váš organismus ocení

Pravidelné saunování má prokazatelný zdravotní přínos. Posiluje imunitní systém, podporuje detoxikaci a zlepšuje spánek a náladu, takže je skvělé při odbourávání stresu.    

Sauna se také hojně využívá v rehabilitaci, protože podporuje regeneraci poškozeného svalstva, blahodárně působí na klouby a mírní bolest. „Aby mělo saunování očekávaný zdravotní přínos, měli bychom se saunovat celoročně, minimálně jednou týdně. Kýžený zdravotní efekt pravidelného saunování lze očekávat zhruba až po dvou měsících každotýdenního chození do sauny,“ uzavírá Pavel Hofrichter.

Odborná spolupráce:

Pavel Hofrichter

Zakladatel a předseda České asociace saunérů. Objel celý svět a navštívil řadu saun i wellness center.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).