Hlavní navigace

Ve stínu fazolí je neprávem: hrášek snižuje tlak a je dobrý „na nervy“

26. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Český hrách v těchto dnech právě dozrává na polích a dopřát by si ho měli všichni. Má totiž mnoho pozitivních zdravotních dopadů a není třeba se zbytečně obávat jeho nadýmavých účinků. Čerstvý hrášek je pochoutka, a když ho vaříme, preventivně se nadýmání ubráníme třeba přidáním bazalky.

V záplavě doporučení, jak zvyšovat svou imunitu a jaké zdravé potraviny častěji konzumovat, se stále více objevují apely výživářů na zvýšení spotřeby luštěnin. Apely jsou to veskrze správné. Je jen škoda, že v nich hrají obvykle hlavní roli sója, fazole nebo čočka a trochu nespravedlivě stojí poněkud stranou hrách. Možná proto, že je, i když také ne úplně spravedlivě, symbolem potíží s nadýmáním po přílišné konzumaci. 

Co se dozvíte v článku
  1. Nejlepší je syrový
  2. Nabitý vitamíny a dobrý pro půdu
  3. Hrášek pro zdravé srdce i ledviny
  4. I těhotné by měly jíst hrách
  5. Nadýmání vyřeší bazalka

Nejlepší je syrový

Konzumace luštěnin obecně a hrachu zvlášť přitom hrála v českých zemích historicky mnohem významnější roli než dnes. Důvodem byla především nižší dostupnost masa – luštěniny jsou přitom do značné míry kvůli vysokému obsahu bílkovin jeho náhradou. Luštěniny se také dříve na polích pěstovaly mnohem více než dnes. Na současných polích právě zraje (a na některých už uzrál) právě hrách. A proto je optimální chvíle k nákupu a konzumaci českého hrášku právě teď. Čerstvý hrášek má navíc velkou výhodu: je jedinou luštěninou, kterou lze konzumovat v syrovém stavu, což u jiných luštěnin kvůli nestravitelnosti jejich obalů nelze.

Hrášek se jako jediná luštěnina dá jíst syrový.
Autor: Nina Havlová

Hrášek se jako jediná luštěnina dá jíst syrový

Nabitý vitamíny a dobrý pro půdu

Kuličky čerstvého hrášku vyloupnuté z lusků nejsou přitom ani zdaleka jen dobrou nutriční volbou pro vegetariány, ale také pro diabetiky. Jejich konzumace totiž snižuje hladinu cukru v krvi. Hrášek je vhodný například díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B, které pomáhají zvyšovat imunitu. Obsahuje i minerální látky, jako je vápník, fosfor nebo železo. Pokud bychom navíc konzumovali více hrášku tuzemského původu, pomohlo by to i naší krajině. Luštěniny mají totiž velkou schopnost vázat vzdušný dusík, což v praxi znamená dvě věci. Není třeba je tolik hnojit a jako „dusíkaté plodiny“ jsou optimální pro zlepšení kvality půdy k pěstování jiných hospodářských plodin. Což je jeden z mnoha důkazů, jak může každý spotřebitel volbou svého jídelníčku osobně přispět třeba i k prevenci rizik povodní.

Hrášek a zdraví v kostce

  • Má vysoký obsah bílkovin, je vhodný pro vegetariány a diabetiky.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi i krevní tlak, pozitivně působí na ledviny.
  • Vysoký obsah vitamínu B pomáhá zvyšovat imunitu.
  • Obsahuje i minerální látky, jako je vápník, fosfor nebo železo.
  • Konzumace hrášku přispívá k prevenci rizik kardiovaskulárních nemocí a zařadit jej pravidelně do jídelníčku se doporučuje lidem po infarktu a při onemocnění srdce.
  • Podporuje růst kostí, svalů a nervů, příznivě ovlivňuje i nervovou soustavu.

Hrášek pro zdravé srdce i ledviny

Pro nákup čerstvého hrášku nyní mluví i skutečnost, že v současné době vysokého nárůstu cen mnoha druhů ovoce a zeleniny nepatří k těm nejdražším, byť ani k těm nejlevnějším. Půlkilová vanička se dá sehnat asi za šedesát korun. Na peníze bychom ale za každou cenu hledět neměli, neboť je to jedna z forem dobrých investic do našeho zdraví. Například proto, že konzumace hrášku přispívá k prevenci rizik kardiovaskulárních nemocí a zařadit jej pravidelně do jídelníčku se doporučuje lidem po infarktu a při onemocnění srdce. Hrách snižuje vysoký krevní tlak a mimo jiné také působí pozitivně na ledviny.

Na českých polích hrášek právě v těchto dnech dozrává.
Autor: Nina Havlová

Na českých polích hrášek právě v těchto dnech dozrává

I těhotné by měly jíst hrách

To ale není zdaleka vše – pravidelná konzumace hrachu se doporučuje těhotným a kojícím ženám, ale také dětem ve vývinu a sportovcům. Hrách totiž podporuje růst kostí, svalů a nervů a v průběhu těhotenství se podle všeho podílí i na vývoji nervové soustavy plodu. Příznivý vliv má tak mít konzumace hrachu na nervovou soustavu, což je v dnešní hektické době velmi žádoucí. Samozřejmě i v případě hrášku platí, stejně jako v případě jakýchkoli potravin a zemědělských surovin, že pro některé skupiny spotřebitelů se jeho častá konzumace nedoporučuje. To platí zejména pro revmatiky, žlučníkáře a osoby trpící dnou.

Pěstování hrachu je prospěšné i pro půdu.
Autor: Nina Havlová

Pěstování hrachu je prospěšné i pro půdu

Nadýmání vyřeší bazalka

Naproti tomu nadýmací „schopnosti“ hrášku se poněkud přeceňují. V případě použití hrachu k přípravě pokrmů je nicméně prevencí, stejně jako u jiných luštěnin, namočení do vody. Další možností je při vaření hrachu přidat některé bylinky, například bazalku, stravitelnost hrachu je také možné zlepšit přidáním koriandru nebo anýzu. To při konzumaci čerstvého hrášku z lusků pochopitelně nelze. Pokud se ale hráškem nepřejíme „k prasknutí“, nemusí nakonec ani k žádným nadýmacím potížím dojít. A i kdyby, za ty zdravotní benefity to stojí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).