Hlavní navigace

Vakcína proti covidu i chřipce naráz a další novinky v očkování

22. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Podzimní sychravé počasí nahrává respiračním onemocněním. S ním přichází také apel lékařů, aby se lidé nechali naočkovat především proti chřipce a koronaviru. Letos přitom bude očkování trochu jiné. Podívejte se na přehled novinek.
Co se dozvíte v článku
  1. Vakcíny proti covidu u praktických lékařů
  2. Koronavirus: 3. dávka ano, ale ne pro každého
  3. Dvě různá očkování v jeden den
  4. Letos více vakcín proti chřipce
  5. Změna hrazení vakcín

Vakcíny proti covidu u praktických lékařů

Vakcína od výrobce Pfizer/BioNTech bude dostupnější u praktiků. Do distribuce by se v polovině října měla dostat menší balení očkovací látky. „Bude ji možné objednávat od minimálního počtu třiceti dávek, tedy pět lahviček, s čímž se již dá běžně pracovat,“ chválí si změnu předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

Očkování proti koronaviru se proto dostane blíže k lidem. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové budou moci lékaři vyhovět prosbám, aby se spolu s dítětem mohl naočkovat i jeho dospělý doprovod. „Pokud budou dobré podmínky distribuce vakcíny proti covidu-19, mohou si rodiče či prarodiče doplnit očkování i v našich ordinacích,“ podotýká pediatrička.

Koronavirus: 3. dávka ano, ale ne pro každého

Lepší distribuce zjednoduší také podávání třetích očkovacích dávek, které mohou být pouze od firem Moderna nebo právě zmíněného Pfizeru. Registrace již začala. Třetí dávka ale zatím není pro každého – podmínkou je osmiměsíční odstup od předchozí vakcinace nebo onemocnění imunitního systému.

Navíc zdraví lidé by ji podle odborníků měli zvážit. „Pokud pacient nemá závažnou nemoc, která způsobuje poruchu imunity, tak mu třetí dávku nedoporučujeme,“ uvádí plicní lékařka a náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková.

Dvě různá očkování v jeden den

Další novinkou je, že se pacienti mohou nechat naočkovat vakcínou proti chřipce a koronaviru v jeden den. Každou dostanou do jiného ramene. Tento postup doporučila lékařům Česká vakcinologická společnost i Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES).

Ne všude to ale bude možné, protože část lékařů se k doporučenému postupu staví rezervovaně. „Je to na logistice a odvaze každého lékaře nést si za to zodpovědnost. Upřímně řečeno, byl bych raději opatrnější a držel se schématu s minimálně dvoutýdenním odstupem mezi vakcínami, byť u nás souběžně očkujeme chřipku a pneumokokovou vakcínu. Ale u té máme dobré zkušenosti – pacienti po ní nemají nežádoucí účinky,“ řekl serveru Vitalia.cz praktický lékař Michal Bábíček, první místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR.

„Pokud je například pro seniora problém na očkování dojít, protože je imobilní, volila bych toto schéma. Ale jinak platí obecné pravidlo, že odstup mezi vakcínami by měl být čtrnáct dnů,“ míní infektoložka Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK Fakultní nemocnice Bulovka Praha.

Dvě vakcíny v jeden den jsou přitom zatím jedinou možností, jak mít očkování proti chřipce i covidu-19 rychle za sebou. Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové zatím neexistuje možnost, že by jedna vakcína pokryla obě nemoci, a v blízké budoucnosti se to nezmění.

Letos více vakcín proti chřipce

Také u vakcíny proti chřipce jsou změny. Letos jich má Česko o dvě stě tisíc více než loni. K praktickým lékařům a pediatrům má dorazit celkem jeden milion a osmdesát tisíc vakcín.

Tři sta tisíc vakcín proti chřipce už je v ordinacích, další se tam dostanou na začátku října. „Kolem prvního října už budou vakcíny ve všech ordinacích. K očkování proti chřipce není třeba registrace, pacienti se mohou v září nebo říjnu u svého lékaře objednat telefonicky či online,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Očkování by zájemci měli podstoupit nejdříve v říjnu. „Nástup protilátek je za dva týdny po vakcinaci, vrchol jejich hladiny za čtyři až šest týdnů, takže s očkováním není dobré začít v září,“ upozorňuje pneumoložka Václava Bártů, vedoucí lékařka plicního oddělení pražské Polikliniky Budějovická. Chřipková epidemie zpravidla trvá zhruba šest týdnů, přichází od konce listopadu či v prosinci a trvá do března.

Změna hrazení vakcín

Další novinku zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch – očkování proti chřipce budou mít příští rok hrazené také zdravotníci. Nyní to jsou jen senioři nad šedesát pět let a někteří chronicky nemocní pacienti. Další pacienti mohou čerpat příspěvky od zdravotních pojišťoven z fondů prevence. Programy pojišťoven se ale liší.

Rada pro seniory ČR by v budoucnu ráda dosáhla také toho, aby z veřejného pojištění bylo důchodcům hrazeno i očkování proti klíšťové encefalitidě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).