Hlavní navigace

V karanténě bez kadeřníka: jak nepoškodit vlasy i s kůží

8. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Řekne se, karanténa, ale co dělat, když jsem denně ostatním lidem na očích a potřebuji nějak vypadat? Odrostlé šediny nebo krátké vlasy, co přestaly být krátké a padají do očí. Kadeřnice radí, jak si poradit s tím nejnutnějším, a naopak do čeho se doma rozhodně nepouštět.

Amatérsky pojatá údržba vlasů může napáchat více škody než užitku. A to nejen na vzhledu, ale – podobně jako u neprofesionálně provedené manikúry – také na kvalitě vlasů i na zdraví pokožky. To platí zejména pro barvení. Co tedy zvládneme sami a s čím určitě počkat na odborníka?

Zastřižení konečků

Kadeřnice Markéta Havlíčková zásadně nedoporučuje vlasy doma jakkoli stříhat. „Stříhání doma v žádném případě nedoporučuji, s konečky může každý dva měsíce počkat,“ říká.

Iveta Slancová z pražského salonu JAIV ještě dodává, že zastřihnout si ofinu doma zvládne skoro každý, ale je důležité k tomu použít velmi ostré nůžky. A do dalšího domácího stříhání by se také nepouštěla, doporučuje počkat až ke svému kadeřníkovi či kadeřnici.

Oproti tomu v reportáži v pořadu Víkend na TV Nova kadeřnice roku 2019 Leona Michalová ukazuje a radí, jak konečky zastřihnout tak, aby se vlasům neublížilo a zároveň nebyl účes úplně zubatý.

Pokud se tedy do zastřihnutí konečků doma přeci jen chcete pustit, je důležité dbát na rady odborníků a nepouštět se do žádných experimentů. Udělat jen to nejnutnější, aby se člověk cítil dobře a nestyděl se vyjít z domu, například do práce. Pokud to není vyloženě nutné, bude lepší počkat s tím na profesionály. 

Krátké vlasy strojkem

Pro muže může být toto období bez holiče či kadeřníka o dost nepříjemnější než pro ženy.

Kratší účesy jsou v tomto směru na údržbu náročnější než dlouhé vlasy, které jednoduše svážete do culíku. Mužům se odrůstající vlasy všude pletou, padají do očí a účes zdaleka nepůsobí tak, jak by měl.

V této situaci kadeřnice radí mužům zkrátit vlasy strojkem. Konkrétně typem s více nástavci. Jak na to, opět radí kadeřnice Leona Michalová v pořadu Víkend.

Dobarvení odrostů

Kadeřnice Markéta Havlíčková by v této situaci doma řešila pouze šedivé odrosty. Když už je nutno použít na dobarvení barvu z drogerie, radí kadeřnice zvolit přirozený odstín – N – natural. Pro odborníka pak bude snazší poradit si s případnou opravou.


Autor: Depositphotos.com

S většími změnami určitě počkejte na kadeřníka

Kadeřnice Iveta Slancová pro domácí dobarvení vlasů doporučuje dobarvovací řasenky nebo dobarvovací spreje, k barvám z drogerie by se nepřikláněla, a opět upozorňuje, že tyto přípravky pouze pomohou přečkat dobu, kdy není k dispozici profesionální péče.

Aby se zabránilo ničení vlasů a poškozování pokožky, je vždy nutné přesně dodržet návod, který je součástí balení a nepřekračovat dobu působení barev na vlasy.

Po barvení vlasů je také důležité nezapomenout na správný šampon a kondicionér, případně vlasovou masku, pro udržení kvality barvy a struktury vlasu, apeluje Bohumila Christophová, soudní znalkyně oborů kosmetika vizážistika.

Velké změny počkají až na kadeřníka, hrozí alergie

Odborníci rozhodně nedoporučují si doma vlasy barvit či odbarvovat.

„Špatné barvení vlasů může uživatele překvapit nejen nevhodnou barevností, kterou si vůbec nepřál, poničením struktury vlasu a jejich následným olamováním a vypadáváním, ale především na nevhodně zvolenou barvu může pokožka hlavy zareagovat alergickou reakcí,“ říká Bohumila Christophová.

Proto je podle ní nezbytně nutné vhodně volit nejen barevný odstín, ale i před každým použitím nové barvy provést test citlivosti pokožky. Tento postup je vhodný i pro „pouhé“ dobarvování: „Namíchejte si velmi malé množství barvy a natřete na pokožku alespoň na plochu o velikosti dva krát dva centimetry. Zhruba po deseti minutách působení otřete. Pokud se do osmačtyřiceti hodin neobjeví alergická reakce, je pravděpodobné, že barvu dobře snášíte,“ doporučuje velkou opatrnost soudní znalkyně. 

Odborná spolupráce:

Bohumila Christophová

Soudní znalec v oboru kosmetika-vizážistika, školící kosmetička Janssen-Cosmetics


Iveta Slancová

Kadeřnice, Salon JAIV v Praze


Markéta Havlíčková

Kadeřnice, Poděbrady

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).