Hlavní navigace

Tvrzení o vejcích jsou hoax. Data to dokazují

12. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Slepice jsou prý vykrmovány „zesilovači“, což vede k vyšší snůšce vajec a současně jejich nižší kvalitě. Dokonce tato vejce mohou obsahovat pozůstatky chemických látek. To vše se lze dočíst v jednom, údajně erudovaném, článku. Problém je, že to není pravda.

Je to stále stejná písnička – ve snaze zvýšit atraktivitu sdělení týkajících se „osvěty“ v oblasti konzumace potravin se (jistě nejen) v tuzemských médiích objevují údaje, které jsou nejen zavádějící, ale naprosto nepravdivé. Některé z nich lze přitom označit až za šíření poplašných zpráv.

Článek tvrdí, že slepice jsou vykrmené „zesilovači“

Jedna z nich se nedávno objevila na portálu AAzdraví.cz, týká se kvality vaječných žloutků a jejím autorem je Petr Vavrenka, který o sobě tvrdí, že je „specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo“. Podle něj prý není většina vajec prodávaných v supermarketech tak kvalitních jako vejce od nosnic z volných výběhů, přičemž žloutky vajec prodávaných v supermarketech jsou světlejší a pocházejí od slepic, které „jsou často živeny geneticky modifikovanými potravinami a krmeny koktejlem antibiotik, pesticidů a steroidů“.

Barva žloutků (což ale není měřítko kvality) je přitom skutečně dána tím, čím se slepice živí. Především pak ale obsahem karotenoidů, které se do krmiva slepicím přidávají, což ovšem nejsou ani modifikované látky, ani steroidy nebo třeba hormonální přípravky, neboť ty jsou v EU už hodně dlouho zcela zakázány.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Mimochodem – jsou to často právě žloutky od slepic z volných chovů, které jsou světlejší, neboť jim se do krmiva karotenoidy vždy nepřidávají.

Co se pak týká antibiotik, jejich používání jako stimulátorů růstu je v EU, a tedy i u nás, zakázáno od roku 2006 a vzhledem k tomu, že věku čtrnácti let se nosnice nedožívají, těžko lze taková vejce koupit v obchodech. Antibiotika lze pak nosnicím podávat jen při léčení nemocí. (Ostatně již v minulosti reagovali odborníci na podobná nepravdivá tvrzení, za kterými stojí neznalost či vlastní obchodní zájmy, jak jsme informovali v článku Antibiotika v českých vejcích? Je to poplašná zpráva.)

Data mluví jasně

I kdyby se ale látky, které „odborník“ zmiňuje, v chovech nosnic používaly, musely by být ve vejcích a žloutcích přítomny jejich pozůstatky. Vejce jsou přitom, vzhledem k tomu, že jde o rizikovou potravinu, velmi intenzivně kontrolovány Státní veterinární správou ČR (SVS).

Z dat SVS přitom vyplývá, že v roce 2018 (detailní údaje za celý rok 2019 nejsou ještě k dispozici), byly v rámci monitoringu cizorodých látek vyšetřeny tisíce vzorků, včetně vajec. Maximální limit reziduí antibiotik byl překročen v šesti případech, nikdy však nešlo o vejce.

Vejce jsou kromě toho i předmětem mimořádných kontrol SVS, zaměřených na pozůstatky specifických látek, například ze skupiny dioxinů. Ani v tomto případě nenašli veterináři žádné překročení velmi přísných limitů, až na jeden případ z ekologického chovu, kde zjistili nadlimitní obsah DDT, kterým bylo tamní prostředí zatíženo ještě z minulosti.

Erudované informace?

Fakta tak dokazují něco zcela jiného, než se spotřebitelé dozvědí z předmětného článku. Lze tak spekulovat, že cílem textu není erudovaná a srozumitelná informace, ale snaha degradovat průmyslové chovy nosnic na úkor ekologických chovů nosnic.

I ty mají přitom svá rizika, často větší, než běžně chované nosnice, ale to by bylo na samostatný článek, a především je „specialista na pravdu“ vůbec nezmiňuje. Nic proti volně chovaným nosnicím, chce-li někdo vejce od nich kupovat, nechť tak činí a bude se tím podílet na lepším „animal welfare“ (pohodě zvířat).

Rozhodující je, že preventivní podávání antibiotik či modifikovaných krmiv, stejně jako různých steroidů a hormonálních přípravků, je léta zakázáno a také léta odborně kontrolováno. Kdo to neví, neměl by se rozhodně deklarovat jako specialista na podávání erudovaných informací.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).