Hlavní navigace

Ani nejmenší děti nemají při testování na covid výjimky. Jaké testy a kde hledat?

1. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Testy na COVID-19 jsou denní realita. Jaké možnosti mají rodiče velmi malých dětí, pokud potřebují oficiální výsledky, ať již pro hygienu, nebo z důvodů například cesty do zahraničí? Ke stěrům z nosu, eventuálně krku, nyní přibývají další možnosti – odběr slin nebo kloktací testy.

Je jim pár měsíců nebo let, těžko ještě chápou, co se po nich chce. Chtějí zrovna spát nebo mají hlad. I velmi malé děti musí v určitých situacích absolvovat oficiální testování na covid. A rodiče mnohdy obtížně shánějí informace o tom, kde a jak je mohou podstoupit.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy se musí i malé dítě testovat na COVID-19?
  2. Jaké jsou možnosti testu? I jiné než nepříjemný výtěr nosu
  3. Testy PCR na covid pro malé děti
  4. Testy ze slin se již dostávají do laboratoří
  5. Testy dětem udělají všude, ale jen někde jsou na to dobře připraveni
  6. Nedostupné informace
  7. Praktické tipy pro rodiče před testováním dětí na covid
  8. Do budoucna u pediatrů

Kdy se musí i malé dítě testovat na COVID-19?

Stručně řečeno – vždy, když o tom rozhodne hygiena či lékař, nebo případně v situaci, kdy potřebuje oficiální výsledky například pro účely cestování. Jak pro server Vitalia.cz potvrdila mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR), neplatí tu žádné výjimky a pro všechny jsou stejná pravidla bez ohledu na věk:

„Děti se testují bez rozdílu věku dle pokynů MZ ČR, konkrétně dle metodických pokynů hlavní hygieničky ČR nebo dle mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví. Algoritmus testování platí od novorozeneckého věku až po dospělé. MZ ČR nevydalo žádnou výjimku,“ uvádí Barbora Peterová.

Je třeba říci, že podle zkušeností velkých odběrových míst i rodičů probíhají odběry u dětí obvykle bez větších potíží. Potvrzuje to i Jana Thomas Cílková, ředitelka EUC Laboratoří, kde již otestovali několik tisíc dětí.

„Na našich testovacích místech jsme se setkali i s opravdu malými dětmi, nejmladší bylo ve věku přibližně tří měsíců. V případě, že se vyskytne nákaza v rodině s novorozencem, pediatři ve většině případů děti do věku jednoho roku na PCR test neposílají. Na testy jde zbytek rodiny a drží společně karanténu. Samozřejmě, pokud by se objevily příznaky, pak testujeme i opravdu malé děti,“ popisuje ředitelka. Toto se však aktuálně mění s příchodem nových mutací. Podle informací serveru Vitalia.cz posílají hygienici či pediatři při podezření na novou mutaci v rodině na odběry i děti mladší jednoho roku.

Děti do jednoho roku věku ve výjimečných případech chodí i na testování z důvodu cestování do zahraničí. „Jedná se převážně o smíšené rodiny, které jedou do zahraničí na návštěvu k prarodičům,“ říká Jana Thomas Cílková. Od března loňského roku, kdy v EUC Laboratořích začali s testováním, již ve věkové skupině 0–6 let otestovali skoro čtyři tisíce dětí. Dětí do jednoho roku věku bylo 176. Nárůst dětských pacientů s rodiči jako samoplátci zaznamenali například před vánočními svátky, dost dětí chodilo s rodiči na testy i v únoru kvůli plánovaným zahraničním cestám v období jarních prázdnin.

Galerie: Ve školce je COVID-19. Jak probíhají hromadné odběry?

Jaké jsou možnosti testu? I jiné než nepříjemný výtěr nosu

Dosud se používaly tzv. PCR testy, k nimž byl potřeba výtěr z nosohltanu, výjimečně ho šlo nahradit výtěrem z orofaryngu, tedy z krku. Pokud však rodiče velmi malých dětí chtěli najít místo, kde jejich potomkovi udělají právě výtěr z krku, narazili. „Na odběrových místech si nelze vybrat. Odběr testu na COVID-19 má svá pravidla a musí být proveden dle návodu výrobce testu z důvodu zaručení validního výsledku vyšetření,“ komentuje možnost výběru stěru mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

V praxi to však podle informací serveru Vitalia.cz bylo možné obejít. Pokud rodiče oznámili, že dítěti z nějakého důvodu není možné či vhodné provést stěr z nosu, personál byl – ovšem pouze na některých odběrových místech – ochotný odebrat vzorek z krku. Nicméně tento postup nebyl tak zcela v souladu s pokyny MZ ČR. To se aktuálně mění.

„Nyní na trh přicházejí testy, které dokáží SARS-CoV-2 detekovat i ze slin, a bude tedy možnost vybrat si, zda preferujete tento odběr, či klasický výtěr,“ říká Jana Thomas Cílková z EUC Laboratoří.

„V současné době již lze vedle vyšetření z nosohltanu provést i vyšetření ze slin, jsou k dispozici i tzv. kloktací testy,“ potvrzuje Barbora Peterová. Podle odborníků typ kloktacích testů zvládnou bez problémů děti od tří let věku. U kojenců, kteří ještě nemohou spolupracovat při odběru slin, bude možnost stěru slin z dutiny ústní.

Testy PCR na covid pro malé děti

I nejmenší děti absolvují vyšetření PCR se žádankou nebo pro samoplátce.

  • PCR se žádankou – na základě rozhodnutí hygieny nebo pediatra.
  • PCR pro samoplátce – např. na základě žádosti rodičů při cestě do zahraničí ap.

Pravidla testování jsou pro všechny stejná, od novorozenců až po dospělé. MZ ČR nevydalo žádnou výjimku.

Možnosti:

  • Dosud byl k dispozici pouze PCR test s odběrem z nosohltanu (výtěr z nosu), výjimečně s odběrem z krku.
  • Aktuálně přichází do laboratoří i PCR test ze slin (u kojenců s možností stěru slin z dutiny ústní).
  • Lze si také objednat kloktací test, podle odborníků jej zvládnou bez problémů děti od tří let.

Testy ze slin se již dostávají do laboratoří

Pro klinickou diagnostiku nemoci COVID-19 byly před pár týdny schváleny PCR testy ze slin od společnosti DIANA Biotechnologies. „Jsou příjemnější, jednodušší a rychlejší oproti dosavadním PCR testům stěrem z nosohltanu. Přitom se i v praxi potvrzuje, že jsou přinejmenším stejně spolehlivé, a dokonce jsou citlivější než testy ze stěrů,“ uvedl Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel společnosti.

Problém je prozatím v dostupnosti tohoto testování. Testy ze slin od DIANA Biotechnologies by již měly standardně využívat laboratoře Agellab na několika odběrových místech na Moravě. Nabízí je rovněž laboratoř Prevedig v Praze. „V pilotním provozu je zavádějí i pražské laboratoře GHC Genetics a VIDIA Diagnostika. Zájem registrujeme od mnoha dalších diagnostických laboratoří v Česku i zahraničí,“ říká Martin Dienstbier.

Galerie: České testy na COVID-19 ze slin

Výhodou těchto testů je i možnost pohodlného samoodběru. Při odběru vzorku není potřeba speciálně vyškolený personál, jako tomu je u standardních PCR testů ze stěru z nosohltanu. To celkově proces odběru zjednodušuje, i když vyhodnocení je nadále v kompetenci certifikovaných laboratoří, kam je třeba vzorek doručit.

Nicméně konkrétní informace se zatím – o této novince, ale platí to obecně – nehledají snadno.

Testy dětem udělají všude, ale jen někde jsou na to dobře připraveni

Ministerstvo říká, že každé odběrové místo musí být schopno provést odběry na covid (většinou jde zatím o klasickou metodu z nosu), a to i u velmi malých dětí. Reálné zkušenosti ukazují, že někde to s dětmi přeci jen umí lépe. A vytvoří prostředí, kde testování i těch nejmenších proběhne zcela bez problémů.

„Většina dětí zvládá odběry dobře. Pro některé děti bohužel testování nebývá první. Setkaly se s pozitivním člověkem v rodině, pak třeba ve školce, a tak již ví, co čekat a že není třeba se bát. Samotný odběr nebolí, jen je lehce nepříjemný, ale děti jsou statečné a náš personál věnuje dětem opravdu více času, aby odběr byl co nejpříjemnější. Sestřičky využívají ochranné štíty s dětskou tematikou, a i když jsou zahalené v oblecích, i tak umí s dítětem navázat kontakt,“ popisuje pozitivní příklady Jana Thomas Cílková z EUC Laboratoří.


Autor: EUC Laboratoře

Děti jsou velmi šikovné, říkají v laboratořích EUC

Podle zkušeností rodičů je dobré vyhledat právě takové pracoviště, které je na odběry dětí zavedeno, zohledňuje jejich potřeby a vychází jim vstříc. Ne vždy je takové místo v dosahu a pak mohou odběry probíhat i značně nekomfortně, jak serveru Vitalia.cz popsala jedna z maminek:

Oba rodiče již byli potvrzeni coby covid-pozitivní, celá rodina měla příznaky včetně dvou dětí, desetiměsíčního a dvouletého. „Pediatr doporučil, že na odběry musí i děti. Všem nám bylo velmi zle, vybrali jsme proto co nejbližší místo odběru, i z důvodu omezení kontaktů během přepravy na místo. Zařízení nebylo bezbariérové, nebylo kde nechat kočárek ani s ním zajet dovnitř. S tím, že by přišla rodina se dvěma malými dětmi, se tu vůbec nepočítalo. Čekali jsme dlouho, mladší dítě již potřebovalo nakrmit, to zde bylo také problematické. Pak se najednou hrozně pospíchalo, takže došlo k necitlivému oddělení starší dcery. Samozřejmě následoval pláč, na to se rozbrečelo další dítě čekající za námi na odběry… “ popisují rodiče nepříjemný zážitek v jednom ze zdravotnických zařízení.

Nedostupné informace

Rodiče nemají možnost jednoduše, například v centrálním rezervačním systému, zjistit, kde se dělají jaké testy ani další „baby friendly“ podmínky. Nezbývá než pátrat a ptát se. Ověřovat si možnosti jednotlivých odběrových míst. Podle informací ministerstva se žádný nástroj, který by rodičům v tomto pomohl, nechystá. „Informace mohou hledat rodiče na webových stránkách konkrétních odběrových míst,“ doporučuje pouze mluvčí.

Například pro již schválený test ze slin je nutno vyhledat přímo jednotlivé pobočky daných laboratoří, kde je teprve uvedeno, že tuto možnost nabízejí. V době přípravy tohoto článku je to u laboratoří Agellab v Moravskoslezském kraji, konkrétně v Bruntále, Novém Jičíně, Ostravě-Vítkovicích a Českém Těšíně, dále v Olomouckém kraji – zatím pouze v Jeseníku, ve Zlínském kraji ve Valašském Meziříčí. V Praze a Středočeském kraji, kde Agellab také působí, v jeho laboratořích tento test ještě není dostupný. V Praze jej ale již nabízí Laboratorně diagnostické centrum Prevedig, ale pouze na pobočce v Praze 6 – Dejvicích.

Provádění testů ze slin plánuje do budoucna i EUC: „Jakmile budeme mít dostupné sady na testování ze slin, určitě o tom budeme informovat na našich webových stránkách v aktualitách a na sociálních sítích,“ říká ředitelka laboratoří.

Praktické tipy pro rodiče před testováním dětí na covid

Odborníci z EUC Laboratoří doporučují rodičům s dětmi rozhodně mluvit o tom, co je čeká. „Vysvětlit jim situaci, také víme, že často mají děti za statečnost slíbenou nějakou odměnu,“ popisuje ředitelka Jana Thomas Cílková a přidává další tip: „Rodič může před testem doma dítěti například pomocí vatové tyčinky ukázat, že sestřička ‚zašťourá‘ v nosíku a není se třeba bát. Odběrová tyčinka je tenká a měkká a sestřičky na místě před odběrem dětem vše ukáží, než zákrok provedou.“

Zde opět zkušenost ze života. Hlídejte si malé děti po odběrech, rády si hrají na to, co zažily… Takže můžete najít svého potomka, jak strká pastelku sobě nebo sourozenci do nosu, protože „je pan doktor a dělá odběr“.

U velmi malých dětí pomůže i vhodné načasování: „Pokud může rodič volit čas odběru, doporučujeme volit takový, který dítěti nejvíc vyhovuje. Menší děti mají dopolední spánek, tedy třeba zvolit čas po probuzení a svačince, kdy dítě bývá v dobré náladě. Nechodit na test s unaveným, mrzutým dítětem. Mnoho rodičů využívá naše odběrové místo v Praze 6 na Veleslavíně, kde nabízíme možnost odběrů z auta. Stačí stáhnout okénko a dítě může pohodlně zůstat sedět v bezpečí své autosedačky, může mít u sebe svého oblíbeného plyšáka na uklidnění,“ doporučuje ředitelka EUC Laboratoří.

„Jestliže rodiče vyplní žádanky předem elektronicky, na místě pak není třeba již nic administrativního řešit a opravdu se mohou soustředit pouze na pohodlí svého dítěte,“ dodává další radu.

Do budoucna u pediatrů

Možnosti šetrnějšího testu na COVID-19 pro malé děti dnes již existují, výzvou do budoucna je ještě usnadnit jejich odebírání a nabídnout rodičům jednoduše dostupné informace. Ministerstvo vidí cestu v testování dětí u jejich pediatrů:

„Je potřeba je uvést více do praxe a umožnit zejména praktickým lékařům pro děti a dorost jejich běžné využití jako možnou alternativu vyšetření PCR na odběrovém místě. Kromě šetrnější metody vyšetření dětí se zvýší i dostupnost tohoto testování, kdy rodiče s dítětem nemusí cestovat i desítky kilometrů do odběrového místa. Jednoduše by se domluvili s registrujícím praktickým lékařem pro děti a dorost jejich dítěte na možnosti tohoto šetrnějšího vyšetření,“ uzavírá mluvčí MZ ČR Barbora Peterová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).