Hlavní navigace

Test: Kohoutková voda v restauraci přijde i na šedesát korun

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Do projektu Kohoutkova.cz se zapojilo na dva tisíce restaurací, nabízejí kohoutkovou vodu, a to i zdarma. Jenže vy jako zákazníci to vlastně vůbec nemáte šanci poznat. Proč?

Je to levný a ekologický způsob doplňování tekutin. Navíc, kohoutková voda je dostupná téměř všude a je obvykle v dobré kvalitě, proto ji lidé stále častěji vyhledávají. A to výrobcům balených vod přidělává vrásky. Klesají jim totiž tržby, podle České televize se od roku 2007 snížily už o skoro tři miliardy korun. Není proto divu, že jsou výrobci balených vod s Veolií, jedním z největších dodavatelů pitné vody u nás, na kordy. Neoficiálně nám to Veolia potvrdila, ale protože spory nechce prohlubovat, odmítá se dále k tématu vyjádřit, byť jsme jí nabídli možnost oprášit projekt Kohoutkova.cz, tedy web, kde „vodovodu“ prosazuje do restaurací.

Ve Francii zdarma. A u nás?

Je to pěkná myšlenka: restaurace budou vodu z vodovodu nabízet, podobně jako je tomu například ve Francii a Itálii (dáno dokonce zákonem). Veolia jim nabídne jak karafy, tak i propagační materiály zdarma, a restaurace jí utrhají ruce, jen aby mohly nabízet vodu gratis. Tak to se tedy opravdu neděje.

Restaurace sice většinou karafy nafasují, ale o kohoutkové se ve svém podniku obvykle nijak nezmiňují. V praxi jsme si ověřili, jak funguje podání kohoutkové vody u pětadvaceti restaurací z různých koutů České republiky. Vycházeli jsme přitom ze seznamu na Kohoutkova.cz, kde jsou shromažďovány ty podniky, které vodu z vodovodu nabízejí. Zajímalo nás, jestli ji mají uvedenou na nápojovém lístku, což jsme označili hvězdičkou, a zda ji nabízejí zdarma či za úplatu.

Téměř všechny restaurace z testu kohoutkovou vodu bez okolků nabízejí, ale jen dvě z nich zcela automaticky, u poloviny dotázaných si musíte kohoutkovou vyžádat, neboť ji v nápojovém lístku nenabízejí. Nejlevnější kohoutkovou jsme našli za 0 Kč, nejdražší pak za šedesát. A překvapivě to nebylo v Praze.


Autor: Vitalia.cz

Automaticky zdarma

Peperoncino, Praha 7
Penzion U Potůčku, Smržovka

Zcela automaticky podávají kohoutkovou vodu zdarma v Peperoncinu, ani si nemusíte říkat. Na jídelním lístku ji tak proto uvedenou nemají, o možnosti informují na tabulích uvnitř restaurace. Podobně to funguje i v Penzionu U Potůčku ve Smržovce. Tam považují za zcela přirozené nabízet vodu v karafách zdarma, spíš se velmi podivují nad tím, že někdo vodu, která teče za halíře, zpoplatňuje.

Zdarma i bez další objednávky

Café Kuzebauch, Praha 6
Indická restaurace Everest, Praha 2
Areál na Šancích, Praha 15

Ani v jednom z těchto podniků nemají kohoutkovou vodu uvedenou v nápojovém lístku, byť ji nabízejí. Spojuje je však i pochopení pro žíznivé, avšak chudé jedince. Obsluha v Café Kuzebauch by prý byla svolná i k podání vody zdarma, a to bez objednávky čehokoliv dalšího. I když připustila, že by ji takový host zaskočil. Obdobně by se prý zachovali v Everestu. Když prý přijdu sama jen pro sklenici vody, tak mi ji nalijí. Z toho prý nezchudnou, ale když nás přijde parta lidí na deset kohoutkových, tak už to zdarma nebude. Podobně by k jednotlivci a k partě vyschlých hrdel přistupovali i v Areálu na Šancích.

Jíte? Zdarma i pijete

Localis, Hradec Králové
Motorest Lípa, Týniště nad Orlicí
Sport Hotel Rýžoviště, Harrachov
Harmony Club, Špindlerův mlýn
Canape Cafe bar, Praha 10
U Motlů, Hradec Králové
Moravská restaurace, Olomouc
U sokola, Hradec Králové – Plotiště nad Labem *
Hotel Svornost, Praha 9
S–centrum, Děčín

Tak jako u většiny předchozích, i zde se na nabídku kohoutkové vody musíte ptát. Poutají prý na ni jen U Sokola. Není se moc co divit, když třetinka vody ve skle stojí průměrně 25 Kč a majitelé ji obvykle nakupují za čtyři koruny, jak nedávno uvedla Česká televize. Na kohoutkové zdarma nikdo nezbohatne, ale přesto vám ji tady na vyžádání přinesou. Tedy, budete-li jíst. Platí to pro Motorest Lípa, Sport Hotel Rýžoviště, stejně jako pro Harmony Club, Canape Cafe bar a restauraci U Motlů. V Moravské restauraci vám ji dokonce budou průběžně doplňovat. V Localisu dostanete vodu zdarma k jídlu, dezertu i kávě. U Sokola jsou prý doslova tak blbí, že kohoutkovou vodu nabízejí zdarma, ale ne zas tak blbí, aby ji rozlévali tomu, kdo si nic neobjedná. K jídlu vám vodovodu natočí i v hotelu Svornost, kde však panují zvláštní pravidla pro pořádání svateb. Svatební hosté prý kohoutkovou gratis nedostanou. Asi moc lidí, tedy moc kohoutkové zadarmo. V děčínském S-centru byli otázkou ohledně podání kohoutkové vody dost vyvedeni z míry, ale když by ji host požadoval, tak mu ji zdarma přinesou.

Kohoutkovou zadarmo nenaléváme

Satchmo, Hradec Králové *
Inflagranti, Hradec Králové *
U kocoura, Solnice
Kongresové centrum Aldis, Hradec Králové *
Moskva, Žatec *
Sezona, Praha 9 *
Cartellone, Pardubice *
Hanabi Sushi house, Praha *
Restaurace Valdštejn, Liberec *
Lovecký restaurant Rudolf II., Plasy

Záhadné podmínky při čepování kohoutkové panují v Satchmu. K polednímu menu, k večernímu vínu nebo ke kávě ji zadarmo dostanete, ale jakmile přijdete na večeři, za litr kohoutkové vám naúčtují dvacet korun. Jednou zdarma, podruhé za peníze ke kohoutkové přijdete i v Inflagranti. V době meníček za deci vody účtují pět korun, za půl litru dvacet. Avšak při objednávce hlavního chodu z jídelního lístku či celé láhve vína je voda zdarma. Tímto komplikovaným opatřením se prý chtějí vyhnout lidem, kteří by chodili jen na vodu. U kocoura v Solnici prý voda bývávala zdarma, dnes džbánek přijde na pětikorunu, zdali je to někde uvedeno, jsme se nedozvěděli. V hradeckém Aldisu si za půl litru vody s citronem účtují deset korun, a proto ji mají  uvedenou na nápojovém lístku. I v žatecké Moskvě se kohoutková dostala na jídelníček mezi minerálky a džusy, za karafu vody si totiž účtují patnáct korun. Dvacku za litr kohoutkové dáte v pražské Sezoně, pětatřicet v pardubickém hotelu Cartellone.

Vůbec nejdražší vodovodu, na kterou jsme narazili, rozlévají v pražském Hanabi Sushi house, kde za bezednou karafu vydáte padesát korun, v libereckém Valdštejnu za vodu s limetkou a mátou pak šedesát. Obsluha nás však ubezpečila, že pokud požádáte o sklenici vody k polednímu menu nebo minutce, donesou ji zdarma. Zpoplatněnou vodovodu mají restaurace obvykle uvedenou v nabídce, Lovecký restaurant v Plasech se ale trochu vymezuje. Kohoutkovou vodu ve džbánku s limetou a mátou nabízí, ale nikde, ani v nápojovém lístku, se o tom nezmiňuje, byť ji mají zpoplatněnou dvaceti korunami, jak nám potvrdil sám majitel.

Co všechno nám vyrazilo dech?

Je zarážející, že restaurace, které se k projektu Kohoutkova.cz připojily, vodovodu ve většině případů na svém nápojovém lístku ani na webových stránkách vůbec neuvádějí, byť vám ji na vyžádání přinesou. Jenže, kdo se bude doprošovat něčeho, co v nabídce nevidí? Zcela neuvěřitelné je pak zapojení se do projektu Kohoutkova.cz, vodu pak nenabízet, nepropagovat, ale na vyžádání za ni chtít zaplatit. Překvapila i restaurace, která si za kohoutkovou vodu účtovala poplatek v době podávání poledního menu, ale už ne při objednávce jídla z jídelního lístku.

Nejde o peníze, jde o možnost si vybrat. Stejně jako si můžu z nápojového lísku vybrat mezi Fantou a džusem, pokud se restaurace k nabízení vodovody připojí, proč to neuvést v nabídce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).