Hlavní navigace

Ten, kdo vymyslel Lipánek, by zasloužil metál, říkají v Madetě

Sdílet

 Autor: Madeta/Vitalia.cz
Lipánku, dezertu z jižních Čech, bude za pár měsíců padesát pět let, je tedy jen o rok mladší než televizní pohádka pro nejmenší Večerníček. Je také stále tak oblíbený a kvalitní, nebo se během let změnil?

Hustý, jemný a tučný, takový si pamatujeme Lipánek za časů našeho dětství. Jak moc se změnil dezert, kterému za pár měsíců bude padesát pět let? Ptali jsme se přímo na jihu Čech, v závodu Madeta, kde Lipánek vyrábějí.

Co se dozvíte v článku
  1. Lipánek jako Lipno
  2. Tři stěhování výroby
  3. Jak šel čas s Lipánkem
  4. Už 55 let stejná receptura
  5. Krátká trvanlivost neumožňuje vývoz za hranice
  6. Lipánek změnil kabátek třikrát za život
  7. Novinky jsou méně sladké i bez laktózy

Lipánek jako Lipno

Konkrétního zaměstnance, který vymyslel jednoduchou recepturu Lipánka, už v Madetě nedohledají. Ale jak říká mluvčí mlékárenského závodu Marta Faktorová, zasloužil by si metál. Už když se Lipánek v roce 1966 poprvé objevil na trhu, stal se totiž okamžitě hitem. „Jeho oblibu u malých i velkých dokládá fakt, že se tu i dnes denně vyrobí dvě stě tisíc kusů Lipánků,“ řekla nám tisková mluvčí Madety.

A proč Lipánek? Jméno jihočeského dezertu zřejmě souvisí s naším malým mořem, vodní nádrží Lipno. Autora dnes již zažitého názvu už ale také zřejmě nikdo nepamatuje.

Tři stěhování výroby

Lipánek vanilkový byl vůbec první variantou dezertu, která se začala vyrábět. Stalo se tak v českobudějovickém závodu v roce 1966. Po devíti letech se výroba přesunula do mlékárny v Týně nad Vltavou.

Od roku 1991 má Lipánek svůj domov v závodě Madety v Jindřichově Hradci a zde se mu daří asi nejvíce. Na prodejní pulty odtud zamířilo hned několik dalších příchutí a velikostí balení. Od vanilkové, kakaové, jahodové až po limetkovou, tvarohovou nebo smetanovou, v malém nebo velkém kelímku.

Jak šel čas s Lipánkem

  • 1977 – Lipánek citronový
  • 1994 – Lipánek vanilkový, kakaový, jahodový
  • 1997 – Smetánek, později Krémík (výroba ukončena 2007)
  • 2004 – Lipánek Maxi vanilka a Lipánek Maxi kakao 140 g
  • 2006 – Lipánek Duo Maxi vanilka kakao 40 g
  • 2007 – Lipánek Duo vanilka a kakao 80 g
  • 2008 – Lipánek Duo jahoda vanilka 80 g + Lipánek Duo Maxi jahoda vanilka 140 g
  • 2011 – Lipánek Duo kakaovo-banánový 80 g + Lipánek Duo Maxi kakaovo-banánový 130 g
  • 2012 – Lipánek limetkový 80 g a 130 g
  • 2016 – Lipánek smetanový 80 g a 130 g
  • 2018 – Lipánek bez laktózy
  • 2020 – Lipánek jahodový
  • 2020 – Lipánek tvarohový (čistý, kakao, vanilka)

Už 55 let stejná receptura

Lipánek, tak jak ho znají naše děti, my i naši rodiče, je od samého začátku vyráběn podle původního receptu. „Není důvod něco měnit. Vše je stále stejné: tvaroh, smetana a cukr,“ ubezpečuje nás Marta Faktorová.

Tvaroh se smíchá se smetanovým základem, který tvoří smetana s cukrem. Po tepelném záhřevu a ochlazení se do směsi dávkuje extrakt z pravé vanilky nebo kakao a opět následuje tepelný záhřev. Po vychlazení smetanového základu se vše smíchá s tvarohem a pak už je na řadě jen balení do kelímků.

Jak uvádějí pamětníci z jindřichohradeckém závodu, oba „polotovary“ se původně míchaly pomocí šnekových čerpadel, směs se plnila do sil a teprve z nich putovala na baličky. Tuto technologii časem nahradil současný kontinuální systém míchání polotovarových složek s následným okamžitým balením.

Krátká trvanlivost neumožňuje vývoz za hranice

Ve svých začátcích se Lipánek, stejně jako celá řada dalších jiných mléčných výrobků v té době, plnil na otevřených baličkách do neošetřovaných kelímků (dnes se v mlékárnách obaly před i po plnění obvykle ošetřují UV zářením). Proto měl Lipánek tehdy trvanlivost jen dva dny.

V roce 1996 se ale díky novým technologiím a novému balení podařilo trvanlivost prodloužit na čtrnáct dní. „V moderním výrobním zařízení dochází ke kontrolované sanitaci a sterilaci všech výrobních tras. Baličky ošetřují obaly pulzním světlem a vysokou teplotou, což umožňuje delší trvanlivost,“ vysvětluje Marta Faktorová.

A přestože je to skok mílový, na vývoz ani dva týdny trvanlivosti nestačí. „Čtrnáctidenní trvanlivost je z hlediska exportu do zahraničí krátká,“ upřesňuje mluvčí důvod, proč Lipánek seženeme většinou jen na českých prodejních pultech. I když jednou se Lipánek proletěl až na Seychely.

Lipánek změnil kabátek třikrát za život

Na trvanlivost Lipánka mají ale výrazný vliv i použité obaly. Pamětníci si možná vzpomenou na průhledné plastové kelímky se zacvakávacím víčkem či papírové s papírovým víčkem. „Těsnost svárů se testovala ponořením určitého množství kelímků do vody. Víčka se ale od kelímků špatně oddělovala a na krému se kvůli porušení obalu objevovaly plísně. Aby se kontaminaci okolním prostředím zabránilo, nanášely se na papír různé vrstvy vosků,“ odkrývá historii obalů Marta Faktorová.

Galerie: Obaly potravin od středověku po současnost

V současnosti se využívá hliníkového víčka na kelímky z tenkého polypropylenu, jejichž pevnosti napomáhá papírový přebal. Nejenže z nich lžičkou už neškrábete papír, ale navíc jsou snadno recyklovatelné.

Novinky jsou méně sladké i bez laktózy

Mezi nejnovější přírůstky do smetanovo-tvarohové rodiny, které odrážejí současné trendy, patří Lipánek bez laktózy, jehož vývoj trval skoro rok. „Na jeho zrodu mají kromě jiných velkou zásluhu Monika Bendová, která je dnes ředitelkou závodu v Plané nad Lužnicí, a Iva Hradská, technoložka jindřichohradeckého závodu. Během testů v laboratorních podmínkách bylo potřeba vyzkoušet různé varianty rozštěpení laktózy a dávkování enzymu laktáza. Později se testy přesunuly do výroby. I tady ale na všechny čekala mnohá překvapení, se kterými si museli poradit, než vyrobili bezlaktózového Lipánka s takovou chutí a strukturou, kterou jsme mohli nabídnout zákazníkům,“ popisuje Marta Faktorová.

Letošní novinkou, která si okamžitě našla své místo na trhu, je Lipánek tvarohový, který na rozdíl od toho tradičního obsahuje o třicet procent méně cukrů. Jeho vývoj netrval tak dlouho. Doladit potřebné nuance a překonat vývojová úskalí zabralo asi půl roku.

A přestože v Madetě připravované novinky obvykle úzkostlivě tají, server Vitalia.cz zjistil, že se tam aktuálně testuje náhrada za grukózo-fruktózový sirup, například u kakaovo-banánového Lipánku. Do ovocné příchutě se přidává jak cukr, tak právě sirup, který je nechvalně známý tím, že podporuje obezitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).