Hlavní navigace

Těhotný muž existuje. Couvade syndrom jako ochranný rituál znaly už indiánské kmeny

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Možná si myslíte, že báchorky o těhotných mužích jsou opravdu jen hloupými báchorkami, ale opak je pravdou. Vědci zkoumali případy mužů, kteří skutečně partnerčino těhotenství prožívali tak výrazně, že se u nich projevily těhotenské příznaky a byly u nich zjištěny i vyšší hladiny ženských pohlavních hormonů.

Silná empatie, kdy člověk na sebe přenáší symptomy či bolesti druhé osoby, není ničím ojedinělým. A stejně tak je tomu i u těhotenství. U některých přírodních národů a kmenů existují rituály, kdy je přímo povinností mužů vědomě sdílet očekávání dítěte s jejich ženami a přijímat tuto roli v rámci zvyklostí. Co o tom všem tedy víme?

Pětina mužů je těhotných

Existují muži s vysokými hladinami testosteronu, kteří se byť jen při slově těhotenství obracejí naruby a představují si často nechtěné závazky, povinnosti a konec svobodného života i legrace. Přesto z nich mohou být skvělí otcové, ale těhotenství se svou ženou by za nic na světě nesdíleli.

Pak jsou tu ale velice citliví nastávající otcové, kteří vše intenzivně prožívají a možná i podvědomě litují toho, že sami nemohou donosit a porodit dítě či kojit. U těchto mužů je vyšší pravděpodobnost, že vlivem velkého stresu z budoucího narození dítěte, silného napojení na ženu a prožívání celého těhotenství od začátku může dojít k neovlivnitelně vsugerovaným projevům těhotenských příznaků.

Nejčastější příčiny neplodnosti u žen: vůbec to nemusí být věkem Přečtěte si také:

Nejčastější příčiny neplodnosti u žen: vůbec to nemusí být věkem

Tento jev se označuje jako couvade syndrom (z francouzského slova označující líhnutí či sezení na vejcích) nebo jinak solidární těhotenství či syndrom těhotného otce. A opravdu to nejsou jen příběhy z filmů a literatury, tímto syndromem v jisté míře trpí až pětina nastávajících otců. Podle nejnovějších průzkumů se couvade syndrom nejvíce objevuje v Polsku, což může dle odborníků souviset s kulturou či náboženstvím.

Příznaky couvade syndromu

Mezi typické příznaky syndromu patří zvětšení prsou, žaludeční nevolnost, přibírání na váze a zvětšování břicha, návaly horka, křeče, změny nálad, pálení žáhy, únava, otoky končetin, bolest zubů, nechuť k sexu a další. Většinou se tak děje v prvním a třetím trimestru, kdy i žena skutečně nejvíce tyto příznaky pociťuje, na počátku jsou to spíše nevolnosti, ke konci těhotenství již v rámci přípravy na porod spousta dalších potíží včetně otoků, zácpy, vyššího tlaku, nespavosti, refluxu či strachu ze samotného porodu. Druhý trimestr bývá poměrně pohodový a také „těhotní muži“ jej tak vnímají.

Tyto příznaky se mnohem častěji objevují u mužů, kteří se s partnerkou snažili dlouhá léta neúspěšně o dítě, anebo si společně prošli potraty či ztrátami dětí. O to více pak vnímají další těhotenství, z něhož se má nakonec zrodit nový člověk. U některých mužů pak nejsou jen tyto subjektivní potíže, ale také prokazatelné změny hormonálních hladin v těle, tedy zvýšený nárůst ženských pohlavních hormonů, například estradiolu a prolaktinu. Hladiny testosteronu jsou pak pochopitelně snížené.

Zdraví a neplodní. Co je to společenská neplodnost Přečtěte si také:

Zdraví a neplodní. Co je to společenská neplodnost

Ochrana ženy před zlými silami

Co s tím? Odborníci uvádějí, že za tento syndrom se žádný muž nemusí stydět. Nedá se s tím dělat však vůbec nic, spíše se uklidnit a počkat, až všechno přejde, a to rozhodně bude za celkem devět měsíců, po narození miminka.

Na základě přirozené empatii mezi oběma nastávajícími rodiči je to vlastně úplně stejné i v případě homosexuálních párů, které očekávají narození potomka. Couvade syndrom (česky kuváda) nepředstavuje žádný problém ani riziko, ale může být nepříjemný pro ženu, která místo opory muže vedle sebe vnímá skoro až „druhou těhotnou ženu“ se všemi příznaky těhotenství.

Pozitivní však je, že tento proces není neznámý ani v historii, kdy se stal vědomě prováděným rituálem některých indiánských kmenů v Jižní Americe. Ti věřili tomu, že všechno, co během těhotenství prožívá žena, má s ní prožívat také její muž.

Tento zvyk byl poprvé zaznamenán antropologem Edwardem Burnettem Tylorem v roce 1865. Tyler si všiml, že muži v primitivních kmenech napodobovali bolest partnerky při porodu a další příznaky těhotenství. Tímto způsobem měl muž ochránit ženu před tím, aby ji i jejich nenarozené dítě ohrožoval zlý duch, proto přivolával pozornost zlých duchů jen na sebe. Rituál měl tedy ryze magický význam.

Zdroje: wikipedie.org, healthline.com, Karel Skočovský: Sexualita a manželská spokojenost. Brno, 2004.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).