Hlavní navigace

Šťastný jako důchodce

25. 11. 2010

Sdílet

Vědci opět něco zjistili… Teď je to „objev“, že staří lidé jsou šťastnější než ti mladší. Alespoň to prý platí pro americké penzisty. Jak je tomu u nás? A jak to souvisí s holením?

Podle nejnovějšího výzkumu vědců z americké Stanfordské univerzity se nemáme stáří obávat, ba naopak, máme se nač těšit. Staří lidé jsou prý v porovnání s mladšími věkovými skupinami vyrovnanější a spokojenější. Tedy alespoň v USA.


Autor: SXC

Profesorka psychologie Laura Carstensenová zkoumala po dobu deseti let skupinu 180 lidí ve věku od 18 do 94 let, muže i ženy. Ti dostali pager a měli za úkol na vyzvání, v náhodnou dobu během dne, vyplnit dotazník týkající se jejich aktuálních emocí. Testování trvalo týden a opakovalo se vždy znovu po 5 letech. S přibývajícími roky obsahovaly dotazníky méně negativních a více pozitivních emocí. Doktorka Carstensenová tvrdí, že starší lidé jsou celkově vyrovnanější, což pramení z uvědomění si křehkosti života a vlastní konečnosti.

Ani Babička nebyla laskavá stařenka

Bylo by hezké moci výsledkům studie věřit, protože by odpovídaly jakémusi ideálu dospívání, zrání a stárnutí:

V mládí je člověk dezorientovaný záplavou hormonů a hledá místo ve společnosti.

V dospělosti se realizuje v práci nebo ve výchově dětí, své místo už má, zná svět i sám sebe a zbavuje se vlastní nejistoty.

Starý člověk už má zkušenosti, které může předat mladší generaci, a protože už má nadhled a ví, že mu nezbývá tolik času, nehoní se za pozlátkem a cení si jiných hodnot. Smiřuje se se svým životem, nelituje už svých chyb ani starých křivd, vzpomíná spíš na to dobré a má pochopení pro druhé. Takový je ideál moudrého starého člověka asi ve všech kulturách. Najdeme jej v literatuře od indických Véd, japonských románů až po Babičku Boženy Němcové.

Ale stejně jako skutečná babička nebyla zdaleka tak laskavá a chápavá žena (a z našeho hlediska vlastně nebyla ani stará), má každodenní realita k ideálu někdy velmi daleko. Alespoň u nás v Česku určitě. 

Čtěte téma: Proč vlastně nadáváme na mládež?

Důchodci mají rádi zkaženou mládež. Zvyšuje jejich sebevědomí v době kultu mládí.

Senioři – odložený šrot?

Minulý režim způsobil faktický rozpad rodiny: péči o děti a důchodce převzal stát, což je z hlediska rodinných vztahů morální hazard. Proč bychom se o dědečka starali my, když se o něj postarají „oni“; je to přece jejich povinnost.

Oproti zemím, kde rodina tradičně funguje, se dnes naši senioři odložení ve špitálech, LDNkách a domovech důchodců cítí jako nepotřebný šrot. Podle výzkumů pražského Gerontologického centra trpí depresí až 46 % starých lidí pobývající v léčebnách a ústavech, což se s představou spokojeného stáří rozhodně neshoduje.

Celkově onemocní depresí každý desátý, a podle některých statistik dokonce každý pátý senior! Jen zlomek se s ní ale skutečně léčí, většina depresivních důchodců obchází lékaře a stěžuje si na různé tělesné obtíže. Lékaři často nepoznají, že skutečnou příčinou oněch neduhů jsou smutek, strach a osamělost, jak potvrzuje doktor Jiří Konrád (Stáří a deprese, www.deprese.com).

Čtěte téma: Proč se nestaráme o svoje umírající? A kdo se postará o nás?

Smrt jsme vytěsnili. Umíráme v ústavech, přestože si všichni přejeme zemřít doma a mezi svojí rodinou. 

Šťastní senioři?


Autor: SXC

Ne že by americká společnost byla zrovna pospolitější nežli ta naše, ale američtí senioři mají jednu výhodu: Pokud nepocházejí z nejnižších vrstev, obvykle mají na důchod něco našetřeno a po letitém pracovním zápřahu si mohou konečně užít cestování, společenských akcí a koníčků, na které jim dosud nezbýval čas. Jsou-li méně pohybliví, mohou si zaplatit kvalitní péči přímo doma a zůstat tak ve svém přirozeném prostředí, ať už mezi rodinnými příslušníky nebo přáteli.

Nutno také říci, že američtí důchodci, tedy ti, kteří se důchodu dožijí, mají obvykle aktivnější a zodpovědnější přístup k vlastnímu zdraví i životu a nečekají, že vše zařídí někdo jiný. Celkově lze aktivní přístup k vlastní tělesné i duševní kondici považovat za faktor, který významně ovlivňuje délku a kvalitu lidského života.

„Americké průzkumy ukázaly, že starší muži, kteří se pravidelně holí, žijí déle než ti, kteří na sebe nedbají,“ říká MUDr. Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze („Mrzoutství“, deprese a depresivní ladění ve stáří, www.deprese.com).

Dost možná si výzkum zaplatila firma na výrobu holicích strojků, ale i tak na tom něco je.

Čtěte téma: Zvoní u vašich rodičů podvodník?

Senioři patří mezi časté oběti podvodníků všeho druhu. Jak tomu můžete zabránit?

Odkazy:
Aktuálně.cz: Těšte se na stáří, naplní vás štěstí, doporučují vědci
News.bbc.co.uk: People get happier as they age
Zdn.cz: Deprese ve stáří

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).