Hlavní navigace

Staré cviky na ploché nohy už neplatí

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Víte, jak se poznají ploché nohy? Zkuste si náš domácí test. Pokud se vaše obavy naplní, můžete podle rad ortopeda hned začít s jednoduchými cviky na posílení svalů klenby.

Dříve se naše nohy musely přizpůsobovat různým nerovnostem, po kterých se pohybovaly. Tu oblý kámen, tu ostrý písek, bláto, udusaná hlína na polní cestě… Noha byla nucena vytvořit s pomocí svalů klenbu, která fungovala jako pružina. Dnes nohu uzavřeme do boty a necháme ji lenivět tak dlouho, až si zaděláme na plochonoží. Jak poznat plochou nohu a jak jí předcházet, vysvětluje ortoped Tomáš MundilPolikliniky Zelený pruh.

S jakými nejčastějšími vadami nohou k vám pacienti chodí?

Lidé do mé ordinace přicházejí s tím, že je noha bolí, mají problémy v obuvi a nemohou ujít a zvládnout to, co v minulosti. Jedna třetina až polovina jejich obtíží má souvislost s chodidly.

Proč nás chodidla začínají bolet?

Noha se vyvinula k tomu, aby nás nosila, aby byla pružná. Pro svůj rozvoj potřebuje zevní stimulaci. Když se dítě narodí, obujeme mu na nohy botičky, které následně nosí už po celý život. Noha tedy již na začátku života ztrácí důvody pro to, aby se přizpůsobila podloží a námaze. Dříve lidé chodili bosi, po cestách, po strništích, ale dnes chodíme po rovných, upravených měkkých plochách, takže noha nemá důvod si klenbu vytvářet.

Můžeme jí nějak pomoci?

Můžeme jí pomoci správným postavením paty a do jisté míry cvičením. Je třeba svalům připomenout, že mají fungovat a být aktivní, aby vytvořily klenbu. Na druhou stranu se uvádí, že některé přírodní národy klenbu vytvořenou nemají a jejich nohy jsou ve stoji ploché. Až v okamžiku, kdy mají nohy rozpohybovat, se reflexně klenba napne, stane se z ní pružina, a ta jim umožní se při chůzi a běhu odrážet a udělovat tak energii.

Takové nohy bychom měli mít všichni?

Tak je to správné. Není nutné, abychom měli vytvořenou klenbu, když stojíme, ale klenba by nás měla chránit při chůzi a při odrazu. Když nohu uzavřeme do boty, nemůžeme ji správně využívat. Ke konci odrazové fáze při kroku, kdy takřka odlepujete chodidla od země, se zatnou prsty, které se snaží udělit impuls do pohybu. To ale v botě nejde.

V botě nám tedy noha leniví?

Ano, dá se to tak říci. V poslední době se často mluví o tzv. prstové obuvi, která je velice pohodlná a příjemná, ale už na ni nejsme zvyklí a dlouho v ní nevydržíme. Běžná bota nám přece jen nohu stabilizuje a koriguje a chrání před reflexními vlivy, s touto „žabí“ botou tomu tak není.

Co signalizuje, že mám plochou nohu? Poznám to jako laik?

Hodně plochá noha se dá poznat podle ochození obuvi, a to hlavně na zevní straně paty. Výrazné otlaky pak bývají v oblasti hlavičky první záprstní kůstky, jakoby pod palcem. Nejjednodušší způsob, jak poznat, zda mám či nemám plochou nohu, je v momentě, kdy vycházíte z vany. Stačí otisknout mokrou nohu na dlažbu. Šíře zúžení ve střední části chodidla by se měla rovnat asi jedné třetině šíře přední části chodidla. Měly by být dobře viditelné otisky všech pěti prstů a otisk paty by měl tvořit ovál směřující dopředu k úrovni druhého a třetího prstu.

Když se ve stoji podíváte na svou nohu, tak by měla mít vnitřní stranu rovnou nebo lehce vyklenutou. Rozhodně by neměla by být vyklenutá dovnitř, do obloučku. To už svědčí o propadlé člunkovité kosti, která se opírá o podložku.

Může se jednat o vadu vrozenou, nebo je plochá noha získaná?

Tvrdí se, že devadesát devět procent dětí se rodí se zdravýma a normálníma nohama. Ty výskyty, které jsou vrozené, jsou tak vzácné. Ploché nohy jsou většinou spojené s dalšími malformacemi, jako jsou porušená osa kolen, vrozené vykloubení kyčelního kloubu či rozštěpy. Málokdy se vyskytuje izolovaná vrozená plochá noha. Pokud se tak stane, pak je to obvykle kvůli srůstu nártních kostiček, které se při vývoji nerozdělí, vytvoří blok a nemohou tak pružit a vytvořit klenbu.

Kdy se vlastně klenba vytváří?

Rodiče se často mylně domnívají, že právě narozené dítě klenbu nemá. Kostěná klenba tam je, jen je vyplněná tukem, takže není vidět. Až kolem třetího čtvrtého roku by se měly objevit náznaky klenby, do předškolního věku by už měla být správně vytvořena. Lidská noha se vyvíjí zhruba do desátého roku, roste ale samozřejmě déle. U chlapců přestává růst kolem sedmnáctého roku a u dívek kolem patnáctého. Do této doby ji tedy můžeme dobře korigovat, což v dospělosti už moc nejde.

Když už nejsem dítě, mohu plochým nohám alespoň předcházet?

Aktivizací svalstva chodidla a vhodnou obuví, která je dostatečně dlouhá, dostatečně široká, bude dobře držet patu, podpírat podélnou klenbu a hlavně, nebude mít příliš vysoký podpatek – ten totiž zatěžuje hlavičky záprstních kůstek. Při běžném zatížení ve stoji by měly nést jen dvacet pět procent hmotnosti člověka a pata sedmdesát procent. Pokud se ale změří rozložení zátěže při chůzi na vysokých podpatcích, je přednoží zatíženo šedesáti procenty hmotnosti a pata čtyřiceti.

Následkem ploché nohy prý vznikají kladívkovité prsty a vbočený palec, je tomu tak? Jaké další nemoci přivodí plochá noha?

Noha má sloužit jako pružina, pokud jde člověk na ploché noze a tvrdě dopadá na patu, dochází k otřesům, přetížení páteře a krční oblasti. Mohou se dostavit i migrény.

Jak může léčit plochou nohu laik, kterému se nechce k lékaři?

Dříve se doporučovalo sbírání předmětů prsty. Od toho se ale dnes ustupuje, protože je to spíše cvičení šikovnosti. My spíš potřebujeme posílit svaly, které klenbu vytvoří. Za ideální považuji zvedání se ze stoje na špičky a pohupování se na špičkách. Je to celý řetězec cviků, který aktivizuje podélnou klenbu a lýtkové svalstvo, což jsou svaly, které jsou při chůzi nejvíce namáhány. Velmi prospěšná je Priessnitzova metoda – vířivky, vodoléčby či stimulační podložky. V rámci mateřských školek se rozjíždí metoda nazvaná Vítkův chodník. To je sestava různých podložek, které napodobují přírodní podmínky, ze kterých noha původně vycházela a jež nám díky soustavnému obutí chybí. Svým pacientům radím například kutálet si tenisový míček pod chodidlem nebo cviky na balanční podložce.

Jak léčí plochou nohu medicína?

V první řadě řešíme vhodnou obuv s měkkou ohebnou podrážkou, která bude stabilizovat patu. Pokud je klenba propadlá, je třeba nohu podepřít ortopedickými vložkami, aby si noha odlehčila. Invazivní léčení u plochých nohou přichází v úvahu u vrozených nebo strukturních změn a například po úraze. Ale plochá noha se operuje opravdu výjimečně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).