Hlavní navigace

I podvrtnutí kotníku se dá rychle vyléčit, když víte jak na to

30. 5. 2012

Sdílet

Špatné došlápnutí, neopatrná chůze ze schodů, uklouznutí, pád, nebo chůze po nerovném terénu v nezpevněné obuvi – jen málo stačí k tomu, aby si člověk podvrtl kotník. První pomoc existuje.

Obecně lze říci, že k podvrtnutí dochází, pokud se kotník dostane do nepřirozené pozice. Při přenesení váhy na nestabilní nohu se končetina vyvrátí směrem ven, chodidlo se dostává násilím do nepřirozené polohy směřující dovnitř, vazy se natahují, jednotlivá vlákna praskají a vaz se vytrhává z kloubního pouzdra. Vše je provázeno omezenou hybností kotníku díky bolestivosti a otoku.

První pomoc

Při podvrtnutí je nutné zvednout a chladit končetinu. Otok a bolest se mírní studenými nebo ledovými obklady a poté elastickým obinadlem, které ovšem nesmí škrtit ani omezovat prokrvení.

Pokud kloub není zatěžován, není nutná fixace a stačí aplikovat krém obsahující ibuprofen. Obvykle se proužek krému nanáší třikrát až čtyřikrát denně na postižené místo. Účinné látky pronikají bezprostředně kůží až do hlubokých vrstev tkáně či do kloubů. Mast zaúčinkuje po třiceti minutách a pomáhá několik hodin. Přináší úlevu svalům, kloubům, vazům a šlachám, urychluje regeneraci tkání, pomáhá při vstřebávání krevních podlitin a zmírňuje otoky. Při velkých a bolestivých hematomech je možno krém aplikovat na neprodyšném obvazu.

Podvrtli jste si někdy kotník?

Při vymknutí kloubu se objeví otok

Druhým nejčastějším zraněním, při kterém podobnou mast využijete, je vymknutí kloubu, tedy ztráta kontaktu kloubních ploch. Je důsledkem přetaženého pohybu nebo pohybu špatným směrem. Při lehkém a středně závažném vymknutí je kloub citlivý na dotyk a bolí, především při pohybu. Objeví se mírný otok.

Vymknutí střední intenzity způsobí pocit nestability, když se o kloub opřeme. Při závažném vymknutí je postižený kloub velmi bolestivý a značně oteklý a nelze se o něj opřít. Kůže na postiženém místě je bledá a kvůli krvácení se může objevit modřina. Toto poranění je těžké odlišit od zlomeniny nebo vykloubení. V případě vymknutí se hlavice kloubu nachází mimo kloubní jamku a zároveň jsou poraněny i okolní struktury – kloubní pouzdro, vazy a nervové i cévní kmeny. Každý pokus o pohyb je velmi bolestivý, kloub často „pruží“.

vymknutého kloubu platí, že především zabráníme zbytečným pohybům a nikdy se nepokoušíme vracet kloub do původní pozice. Na místě je poraněné klouby znehybnit. Na postižené místo přiložíme studený obklad, protože to zabrání otoku kloubu a tvorbě podlitiny a uleví bolesti. Později na postižené místo naneste mast, která přinese úlevu od bolestí.

Nejlepší je prevence

Abyste předešli distorzím – podvrtnutím kotníků, musíte zajistit stabilní postavení nohou. Stabilitu nohy zajistí bota s pevným opatkem, na pevné podešvi s malým podpatkem. Nestabilní je naopak bota úzká, na vysokém podpatku, s volnou patou. „Zvláště při sportech se skoky, doskoky, odrazy a častou změnou směru a rychlosti, nebo při chůzí v nerovném terénu je pevná a kvalitní obuv tou nejlepší prevencí,“ radí lékař Jan Novotný ze serveru www.snadnypohyb.eu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).