Hlavní navigace

Rybobraní a další tipy, kde koupit a ochutnat dobrou českou rybu

22. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Ryb jíme v ČR stále málo, a to i našich, sladkovodních. V článku najdete pár tipů na to, kde dobrou českou rybu zakoupit či ochutnat. Tradiční možností jsou výlovy rybníků, ty ale omezil koronavirus.

Sezóna podzimních výlovů našich rybníků je v plném proudu. Každoročně to bývá příležitost, jak si přímo při výlovu nebo následně na sádkách koupit širší spektrum tuzemských sladkovodních ryb, než je možné po většinu kalendářního roku.

Co se dozvíte v článku
  1. Výlovy byly ochuzené kvůli covidu
  2. Chabrybárna s Eskou uspořádaly Rybobraní
  3. Ryby a rybí pochoutky mají v Chabrech po celý rok
  4. Rybí dobroty a recepty z Esky
  5. Kde koupit čerstvou rybu? Mapa napoví

Výlovy byly ochuzené kvůli covidu

Loňská, ale částečně i letošní sezóna je bohužel ochuzena o některé doprovodné akce, při nichž je možné kromě zakoupení čerstvě vylovených ryb také ochutnat pokrmy z ryb. Přičemž nemusí zdaleka jít jen o smažené obalované porce nejčastěji konzumované ryby, tedy kapra.

Zřejmě nejširší spektrum kulinářské nabídky sladkovodních ryb bylo v minulých letech spojeno s výlovy našeho největšího rybníku Rožmberk, to však nebylo loni ani letos možné kvůli potřebě dodržovat hygienická opatření jako prevenci rizika šíření koronaviru. Nabídka pokrmů z ryb sice součástí některých i letošních výlovů je, jejich spektrum však nebývá zdaleka tak široké, jako tomu bylo v případě Rožmberka.

Chabrybárna s Eskou uspořádaly Rybobraní

Prezentace netradiční kulinářské úpravy sladkovodních ryb ale nemusí být vždy přímo spojena s výlovem. Praktickým důkazem byl již 5. ročník „Rybobraní“, které pravidelně organizuje rodinná Kalendova Chabrybárna na samém okraji Prahy v Dolních Chabrech. Letos navíc ve spolupráci s restaurací Eska Karlín v Pernerově ulici, kam mimo jiné Chabrybárna celoročně sladkovodní ryby dodává.

Návštěvníci této akce tak měli možnost ochutnat například rybí polévku ze pstruha nebo grilované filety z různých druhů sladkovodních ryb, kromě tradičního kapra také z candáta, pstruha, jesetera nebo sumce, a také rybí karbanátky s oblohou.

Ryby a rybí pochoutky mají v Chabrech po celý rok

Koupit si v Chabrybárně čerstvé ryby (kapr, jeseter, pstruh či siven) lze ale i „normálně“, od středy do neděle v odpoledních hodinách. Od pátku do neděle je navíc možné na místě ochutnat nebo i koupit rybí produkty, jako jsou například různé druhy salátů (například salát „Masaryk“ z kapra) nebo kapří matjesy či pepřenky.

Kromě toho je možné si objednat dovoz ryb a rybích produktů až domů, zatím pouze ale v některých lokalitách hlavního města. Aktuální nabídku a podmínky rozvozů ryb najdou zájemci na webu Rybkoš Chabrybárna.cz.

Rybí dobroty a recepty z Esky

Ryby, konkrétně kapra v netradiční kulinářské úpravě s bramborovou pěnou, brambory pečenými v popelu a s atraktivní přílohou, mohou ale zájemci celoročně ochutnat v již zmiňované restauraci Eska Karlín. A mimo jiné tak získat inspiraci k pokrmu a obecně i k přípravě příloh, které lze využít při přípravě jídel ze všech druhů ryb.

Z poměrně složitého receptu, který zahrnuje rozmixované brambory se smetanou a mlékem nebo loupákové máslo, lze přitom využít jen některé složky, které ale (nejen) pokrmy z ryb obohatí. Uvedený recept, jehož spoluautorem je šéfkuchař Esky Karlín Martin Štangl, najdete na webu Jídlo a radost sítě Ambiente, kam karlínská restaurace spadá. A ti, kdo navštívili výše zmíněné Rybobraní, mohou jistě potvrdit, že je to lahůdka.

Kde koupit čerstvou rybu? Mapa napoví

Koupit si sladkovodní ryby lze, zejména v současné době, ale po celém území naší země. Kontakty na jednotlivá rybářství, aktuální nabídku, ale i desítky dalších receptů na kulinářskou domácí úpravu ryb nabízí webová stránka vytvořená Ministerstvem zemědělství na adrese Ryba na talíř.cz.

Vzhledem k tomu, že spotřeba ryb a zejména spotřeba sladkovodních ryb je v ČR skutečně velmi nízká, mohou a také by měly uvedené projekty a recepty k žádoucí vyšší spotřebě přispět. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).