Hlavní navigace

Registrace k očkování proti covidu pro věk 55+ začíná 28. dubna

27. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Osoby starší 55 let se mohou od středy 28. dubna přihlásit do registračního systému k vakcinaci proti koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví přibližuje, jak registrace probíhá, kdo se již může o vakcínu přihlásit a podle čeho se stanoví priority pro pořadí očkování.

Po seniorech, zdravotnících, pedagogických pracovnících, chronicky nemocných a dalších vybraných kategoriích přichází na řadu skupina osob mezi 55 a 59 lety. Lidé, kterým již bylo 55 let, se mohou přihlásit k očkování proti covidu od středy 28. dubna 2021.

O tom, kdo kdy bude očkován, nerozhoduje jen doba přihlášení do rezervačního systému, ale i několik dalších faktorů.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy přijdete na řadu? Rozhoduje prioritní skóre, věk i očkovací místo
  2. Registrace k očkování a prioritní skóre
  3. Skupiny s přístupem do registračního systému
  4. Jak se přihlásit k očkování proti koronaviru
  5. Jak proběhne očkování

Kdy přijdete na řadu? Rozhoduje prioritní skóre, věk i očkovací místo

Pro všechny skupiny, kterým se již otevřela možnost registrace, platí, že jsou v systému řazeny podle rizikového (prioritního) skóre a následně podle věku. Dále záleží na tom, které očkovací místo člověk zvolí, jeho kapacitě a množství vakcín, které dané místo získá.

Rychlost, s jakou jednotlivá místa odbavují čekající na termín a očkování, se mohou velmi lišit, jak popisujeme v článku Jak si (ne)vybrat nejpomalejší místo na očkování proti covidu.

Registrace k očkování a prioritní skóre

Ministerstvo zdravotnictví uvádí přehled skupin, pro které je centrální systém registrací zpřístupněn, další by měly následovat. Uvedeny jsou zde rovněž skóre priority pro jednotlivé kategorie.

Skupiny s přístupem do registračního systému

  • osoby starší 80 let věku (prioritní skóre 13)
  • zdravotničtí pracovníci (prioritní skóre 11)
  • nezdravotničtí pracovníci podílející se na poskytování zdravotní péče a péče o covid-19 pozitivní osoby (prioritní skóre 11)
  • osoby ve věku 70–79 let (prioritní skóre 7)
  • pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci (prioritní skóre 6) – do 28. 3.
  • zaměstnanci kritické infrastruktury (prioritní skóre 5)
  • osoby s chronickým onemocněním (prioritní skóre 5) – do 15. 5.
  • pracovníci v sociálních službách (prioritní skóre 5) – do 15. 5.
  • THP pracovníci ve zdravotnických zařízeních (prioritní skóre 5)
  • osoby s chronickým onemocněním – druhá skupina (prioritní skóre 4) – do 15. 5.
  • osoby ve věku 65–69 let (prioritní skóre 3)
  • osoby ve věku 60–64 let (prioritní skóre 2)
  • osoby ve věku 55–59 let – od 28. 4.

Jak se přihlásit k očkování proti koronaviru

Přihlášení k očkování přes centrální systém probíhá ve dvou krocích na adrese crs.mzcr.cz.

Prvním krokem je registrace, na jejímž začátku vyplníte telefonní číslo. Dorazí vám SMS zpráva s ověřovacím kódem PIN 1. Po vyplnění tohoto kódu zadáte údaje o sobě (jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název své zdravotní pojišťovny) a vyberete místo, kde se chcete nechat očkovat. Registrace k očkování probíhá prostřednictvím centrálního rezervačního systému registrace.mzcr.cz.

Očkovací místa jsou budována v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních, jejich seznam najdete ve formuláři během procesu registrace. Do očkování se postupně zapojují i praktičtí lékaři. Očkování probíhá po domluvě s nimi a bez registrace přes centrální rezervační systém.

Druhým krokem je rezervace. Ve chvíli, kdy se na vámi vybraném očkovacím místě uvolní termín, obdržíte zvací SMS zprávu s kódem PIN 2. Po zadání tohoto kódu provedete rezervaci termínu. Zvací SMS zpráva znamená, že očkovací místo má k dispozici volné dávky vakcíny. Rezervaci termínu očkování je po registraci možné provést na odkazu rezervace.mzcr.cz. Rezervaci je nutné udělat do 72 hodin od obdržení PIN 2. Bez zvací SMS není rezervace možná.

Jak proběhne očkování

K samotnému očkování je třeba přinést občanský průkaz a průkaz pojištěnce.

Dle typu vakcíny proběhne očkování v jednom nebo ve dvou termínech. Rezervace se týká termínu aplikace první dávky vakcíny. Termín druhé dávky systém přiřadí automaticky.

V případě, že jste imobilní, kontaktujte svého praktického lékaře. Máte tak výjimku z registrace přes centrální rezervační systém, praktik se s vámi individuálně domluví, jak pro vás očkování zajistit.

Pokud se necítíte dostatečně technologicky zdatní, abyste provedli registraci sami, a nemáte nikoho, kdo by vám s registrací pomohl, můžete využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Obrátit se můžete také na infolinku 1221.

Pokud jste vážně nemocní a máte zájem o očkování, na stránce pacientských organizací se dozvíte, jak funguje registrace k očkování ve vašem případě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).