Hlavní navigace

Registrace k očkování proti COVID-19: kde se přihlásit

14. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ministerstvo zdravotnictví v pátek 15. ledna v 8 hodin spustí nový centrální rezervační systém pro očkování proti COVID-19. Hlásit se prozatím mohou lidé starší 80 let.

S přihlašováním jim mohou pomoci další osoby, například příbuzní, ale také jejich praktičtí lékaři. 

Kde se přihlásit

Přihlášení k vakcinaci bude možné těmito způsoby:

Centrální rezervační systém vychází ze zkušeností z plošného antigenního testování, jehož cílem je nabídnout zájemcům pohodlnou rezervaci termínů očkování a zároveň zpřístupnit rezervaci očkování v rámci jednotlivých krajů z jednoho místa. 

Jak to bude fungovat

Centrální rezervační systém poskytuje zájemcům možnost registrace a rezervace k provedení očkování. Registrace funguje jako online registrační formulář.

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení. To je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. 

Co je potřeba vyplnit

Přihlášený bude poté zadávat tyto údaje:

  • Jméno, trvalé bydliště, rodné číslo, číslo a název své zdravotní pojišťovny. 
  • Vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

Každý zájemce vyjádří svůj zájem o očkování a souhlas s ním, pak bude nutné vyplnit další údaje, které zájemcům přiřadí různou prioritu (věk, zdravotní stav atd.). Z registrace bude poté vypočteno bodové skóre, které spolu s plánem dodávek vakcín určuje, kdy je osoba vyzvána k rezervaci na konkrétní termín. 

Z jedné registrace dva termíny očkování

„Rezervační systém poskytne rezervaci prvního i druhého termínu současně, a to včetně možnosti změny data i připomínek na jednotlivé návštěvy. To vše na jednom místě. Systém pracuje s dalšími informačními systémy resortu, např. ISIN, který je využíván k zaznamenání provedeného očkování a zároveň k vystavení certifikátu o provedeném očkování. Celkové řešení přináší lepší koordinaci a logistiku očkování na celostátní i krajské úrovni. Při přípravě nového systému tým využil zkušenosti s objednávkovým systémem pro testování obyvatel na koronavirus,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Zdravotníci se budou hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna, nejpozději však 22. ledna. „Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR. Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět,“ doplňuje ministr Blatný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).