Hlavní navigace

Jaké bylinky obsahuje provensálské koření

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na maso, na ryby, do zeleniny… Ať provensálské koření přidáte kamkoliv, dodá pokrmům typickou, nezaměnitelnou chuť. Přenese vás do slunné jihovýchodní Francie, potěší vaše chuťové buňky a díky léčivým vlastnostem všech svých složek udělá dobře i vašemu tělu. Jaké je jeho typické složení?

Francouzská kuchyně je vyhlášená a uznávaná po celém světě. Jedním z faktorů, které k tomu přispívají, je časté používání bylinek. Ty pokrmům dodávají delikátní, svěží a neobyčejnou chuť. Jednou z nejpopulárnějších ingrediencí je směs zvaná provensálské koření.

Co se dozvíte v článku
  1. Poměr bylin není pevně daný
  2. Složení provensálského koření
  3. Každá bylinka má svou chuť i léčivý účinek
  4. Unikátní směs využívá vlastností všech bylin dohromady
  5. Domácí provensálské koření
  6. Tipy na vaření s provensálským kořením

Poměr bylin není pevně daný

Zatímco dříve šlo pouze o popisný termín, od sedmdesátých let 20. století se pod označením provensálské koření začínají prodávat komerčně vyráběné směsi sušeného koření. Obsahují obvykle bazalku, rozmarýn, tymián, oregano, majoránku a často také saturejku. Na trhu v Severní Americe bývá přidávána také levandule. Je to pravděpodobně kvůli asociaci francouzského regionu Provence s nádherně fialovými lány této vonné byliny, které k ní neodmyslitelně patří. Nicméně proslulý francouzský šéfkuchař Jean-Baptiste Joseph Marius Reboul (1862–1926) ve své slavné kuchařce La Cuisinière provençale z roku 1897, obsahující přes tisícovku typicky provensálských receptů a více než tři stovky menu z téhož kraje, levanduli mezi použité koření nezahrnul.

Složení provensálského koření

Obsahuje obvykle:

  • bazalku,
  • rozmarýn,
  • tymián,
  • oregano,
  • majoránku,
  • často také saturejku,
  • někdy i levanduli,
  • případně další bylinky, např. šalvěj, estragon či fenykl.

Protože název směsi nemá chráněný zeměpisný status, koření obyčejně nepochází přímo z Provence, jde pouze o směs bylin, které se v regionu nejčastěji používají.

Každá bylinka má svou chuť i léčivý účinek

Podívejme se na jednotlivé bylinky provensálského koření trochu víc zblízka.

Bazalka

Je doslova univerzálním kořením. Pěstují se různé barevné formy, které mají odlišné aroma, od typické vůně bazalky až po citronovou nebo skořicovou. V kuchyni má široké využití, je například chutnou přísadou salátů z čerstvé zeleniny, může se přidávat k dušenému masu, do omáček i polévek. Tvoří základ italské kuchyně, používá se zejména u receptů, jejichž součástí jsou rajčata. Stejně jako v kuchyni, tak i jako léčivá bylinka je opravdu všestranná, tlumí křeče, zlepšuje trávení, harmonizuje střevní peristaltiku, působí proti nadýmání i při migréně nebo nespavosti.

Rozmarýn

Rozmarýnové jehličky, celé i jemně mleté nebo drcené, se svou vůní lehce podobají kadidlu a pokrmům dodávají trpce kořeněnou chuť. Ta se samostatně velmi dobře hodí k přípravě jehněčího, skopového nebo telecího masa, dále drůbeže a ryb i omáček. Pomáhá lepšímu trávení, při nízkém krevním tlaku a podporuje vylučování moči.

Tymián

Je skvělým kořením do polévek, omáček, nádivek i salátů. Spolu s bobkovým listem a často i petrželí bývá základní součástí svazku bylinek, zvaného bouquet garni, který se používá především při přípravě polévek, vývarů a dušených pokrmů. Jako bylina působí protizánětlivě a antisepticky, lze ji využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku či infekcích v dutině ústní, k inhalacím, pomáhá rovněž při infekcích močových cest a močového měchýře.

Oregano

Aromatičtější varianta dobromysli rostoucí ve Středomoří má výraznou chuť, která nachází využití také v italských specialitách, typickým použitím je třeba kořenění pizzy. V lidovém léčitelství se uplatňuje jako prostředek pro uvolnění křečovitých stahů hladkého svalstva, používá se i na obklady a osvěžující koupele, má protizánětlivé účinky, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.

Majoránka

Používá se na dochucování polévek, omáček i masitých jídel, v české kuchyni je nezbytnou přísadou zabíjačkových specialit, dršťkové polévky, bramboračky i bramboráku, v pokrmech je s oblibou kombinována s česnekem. Vyniknout dá i chuti jater nebo zvěřiny. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, uvolňuje křeče; čaj z majoránky pomáhá také proti nadýmání, při nachlazení nebo bolestech hlavy.

Saturejka

Má výraznou chuť, a je proto třeba s ní v kuchyni zacházet velmi opatrně. Kromě toho, že je součástí provensálského koření, používá se například i do směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, pomazánek nebo polévek. Přidává se také do bylinných likérů. V lidovém léčitelství se užívá na trávicí obtíže, proti nadýmání, má antiseptické vlastnosti.

Unikátní směs využívá vlastností všech bylin dohromady

Každá bylinka obsažená v provensálském koření má tedy sama za sebe co nabídnout, a to nejen v kuchyni. Dohromady pak vytvoří naprosto mimořádnou a chuťově skvěle vyladěnou, unikátní směs.

Ideální využití najde nejen při marinování masa, při grilování, pečení, smažení, úpravě ryb, dochucení dušených zeleninových pokrmů, ale skvěle doplní i saláty, těstoviny nebo omáčky či polévky. Chutná dokonce i v pomazánkách či vaječných pokrmech.


Autor: Depositphotos.com

Složení provensálského koření není přesně dané, použité rostliny ani nemusí být z Provence

Pokud se nechcete spoléhat na nabídku v obchodech, můžete si provensálské koření vyrobit doma sami. Není to nic těžkého. A navíc si můžete být jisti, že používáte jen kvalitní ingredience.

Domácí provensálské koření

Suroviny:

  • 3 polévkové lžíce sušeného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce sušené bazalky
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 polévkovou lžíci sušeného oregana (dobromysli)
  • 1 polévkovou lžíci sušené majoránky
  • 1 polévkovou lžíci sušené saturejky

S množstvím jednotlivých bylinek lze experimentovat dle vlastní chuti. Můžete přidat také šalvěj, estragon nebo fenykl, či po vzoru severoamerických fajnšmekrů i trochu levandule.

Smíchejte všechny ingredience, umelte je v mlýnku na koření, anebo použijte hmoždíř, pokud chcete, aby vaše směs měla jemnější texturu.

Domácí provensálské koření potom skladujte ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Tipy na vaření s provensálským kořením

Zkuste přidat malé množství provensálského koření do rozšlehaných vajec na přípravu omelety, anebo touto bylinkovou směsí posypejte hranolky či americké brambory (nejlépe vyrobené doma z čerstvých brambor, potřených olivovým olejem) před pečením v troubě.

Pokud ještě stále horké brambory (už bez pečení) posypete ještě také jemně nastrouhaným parmezánem či jiným tvrdým sýrem, budete velmi mile překvapeni. Nejsou v této podobě vhodné jenom jako příloha, ale také jako pochoutka k vínu či pivu.

Provensálské koření se výborně hodí k rybě. Například filé z lososa, ochucené česnekem, bylinkovou omáčkou a podávané s čerstvým citronem je nejen chuťově vynikající, ale rovněž vhodné pro ty, kteří si chtějí udržet váhu, i pro všechny, kdo chtějí udělat něco správného pro své zdraví.

Losos s provensálským kořením

Suroviny:

  • 8 stroužků česneku
  • 1,5 polévkové lžíce sušeného provensálského koření
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 4 filety z lososa
  • 1 menší citron
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej na pánev či gril

Rozdrťte česnekové stroužky, smíchejte je s provensálským kořením, vinným octem, olivovým olejem, čerstvě mletým černým pepřem, solí a dijonskou hořčicí a pomocí kameninového hmoždíře s paličkou z těchto surovin udělejte pastu. Lososové filé potřete z obou stran polovinou připravené směsi. Nechte marinovat asi 30 minut.

Na gril nebo pánev naneste tenkou vrstvu olivového oleje a zahřejte krátce na vysokou teplotu, poté rychle opečte lososa z obou stran. Snižte teplotu na střední úroveň a ponechte filé bez obracení na grilu či pánvi cca 5 minut.

Poté ho otočte a propékejte na druhé straně, přičemž horní stranu pokryjeme polovinou zbylé směsi hořčice s bylinkami. Nechte ho propéct zhruba 3–4 minuty, pak otočte směsí dolů a nechte opéct ještě asi minutu. Mezitím na suchou stranu ryby naneste zbytek směsi a znovu ji obraťte, opět ji nechte opékat přibližně minutu.

Lososa přeneste na talíř a ozdobte klínky z čerstvého citronu. Přílohu si zvolte podle chuti, vhodný je zeleninový salát, pečené brambory nebo čerstvé pečivo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).