Hlavní navigace

Proti menstruační chudobě: k MDŽ místo karafiátu menstruační kalhotky

7. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Osmého března se po celém světě slaví Den žen. Značka Cherriful, která se zaměřuje na menstruační pomůcky, chce při této příležitosti zviditelnit problém tzv. menstruační chudoby. A pomoci ženám, které si třeba nemohou tyto základní potřeby dovolit.

Měsíčně stokoruny, ročně až tisíce. Takové jsou finanční náklady, které provázejí ženy dlouhou část jejich života, zhruba po čtyřicet let. Menstruační pomůcky něco stojí, i když volíte ty nejlevnější a nejdostupnější varianty. A ukazuje se, že pro nemálo žen může jejich pořízení představovat problém.

Menstruační chudoba: realita i v Čechách

Podle studie společnosti Procter&Gamble jedna ze šesti dívek v České republice zamešká školní výuku, protože si nemůže dovolit nákup menstruačních pomůcek. Tento online průzkum byl proveden v roce 2018 na skupině zhruba tří set žen ve věku 18–24 let. Více dat za ČR není k dispozici, tyto výsledky však ukazují, že i u nás se některé dívky a ženy potýkají s problémem, který je nazýván menstruační chudoba.

„Tzv. menstruační chudoba se týká mnoha žen – ať už jde o matky samoživitelky, ženy bez domova, nebo právě dívky školou povinné. V Cherriful jsme se rozhodli letošní březen věnovat boji s tímto problémem,“ říkají zakladatelky Bára Spáčilová a Veronika Tvrzníková.

O problému menstruační chudoby v posledních několika letech informují rovněž zahraniční studie. Věnovala se mu i různá tuzemská média, zejména v souvislosti se snahou o snížení DPH na tyto pomůcky, což by snad umožnilo jejich nižší ceny v maloobchodě a větší dostupnost.

„Měsíčně žena utratí zhruba 100–150 Kč za nákup jednorázových menstruačních pomůcek, tedy kolem 1200–2000 Kč ročně. Tato částka může být pro nízkopříjmové skupiny problematická, obzvlášť tehdy, když v domácnosti žije větší počet žen a dívek, a částka se tak násobí. Menstruační pomůcky jsou přitom naprosto zásadní hygienickou potřebou každé ženy,“ říká Veronika Tvrzníková.

Neziskovky problém potvrzují

V Cherriful zároveň vycházejí z komunikace s neziskovými organizacemi. Konkrétně jde o Klub svobodných matek, který pomáhá matkám samoživitelkám, a Jako doma, jež se zaměřuje na práci s ženami bez domova. Tyto organizace potvrzují, že ženy v sociální a finanční tísni skutečně nemají dostatek prostředků na nákup menstruačních pomůcek. „Právě s těmito dvěma organizacemi jsme se rozhodli v rámci naší kampaně spolupracovat,“ popisuje Veronika Tvrzníková.

Na svém e-shopu nabízejí mimo jiné i novinku mezi menstruačními pomůckami – speciální menstruační kalhotky. Při příležitosti Mezinárodního dne žen připravili kampaň na zviditelnění problému a současně pomoc ženám v hmotné nouzi: za každé zakoupené menstruační kalhotky na Cherriful.cz věnují druhý kus zdarma ženám v České republice, které si jejich nákup nemohou z finančních důvodů dovolit. Kampaň potrvá od 8. 3. do konce března 2021.

Pomůcka, která vydrží

Menstruační kalhotky jsou náhradou jednorázových vložek a tamponů. Po použití se jednoduše vyperou a mohou znovu použít, při šetrném zacházení navíc vydrží několik let. Jedná se tedy o investici, která šetří nejen peněženku, ale také životní prostředí, a to díky výrazné redukci vyprodukovaného odpadu.

Pro ženy ohrožené chudobou tak může jít o dlouhodobější vyřešení problému s intimními pomůckami. Vysvětlení, jak menstruační kalhotky fungují, pohled lékaře i zkušenosti uživatelek najdete v článku Menstruační kalhotky: testovali jsme spolehlivost a funkčnost.

Galerie: Různé typy menstruačních kalhotek

Koncepční řešení chybí

Podle Andrey Kaňákové, projektové manažerky Klubu svobodných matek, se na organizaci matky samoživitelky nezřídka obracejí s prosbou právě o zajištění základních hygienických potřeb. „Naše klientky nemají peníze na to, pravidelně si kupovat menstruační vložky a tampony, a obracejí se proto na nás,“ uvedla manažerka klubu. Z toho důvodu se organizace nedávno rozhodla rozšířit pole své působnosti také na materiální pomoc, a uvítala tak nabídku spolupráce s Cherriful. Protože však je organizace momenátlně přetížena agendou související s pandemickou situací, menstruační kalhotky budou distribuoványa přímo ženám, které poptávají drogistické zboží skrze server Spojímese.cz. „Vnímáme to jako doklad toho, že potřeba menstruačních pomůcek se obzvláště v pandemické době těžce pokrývá. S organizací Jako doma v tuto chvíli ještě jednáme o konkrétní formě pomoci,“ doplňuje Veronika Tvrzníková.

Na závěr dodejme, že na koncepční pomoc se v ČR zatím čeká. Česko také stále patří k několika zemím, kde zdanění vložek a tamponů přesahuje dvacet procent. Například sousední Německo se vloni připojilo k těm státům, které se rozhodly vymýtit menstruační chudobu a tzv. tamponovou daň, a snížilo zdanění těchto potřeb na sedm procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).