Hlavní navigace

Proč teď nosit místo kontaktních čoček brýle?

27. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ústa a nos máme kvůli koronavirové pandemii už pár dní zahalené rouškou. Na ochranu očí se ale často zapomíná. Přitom oči jsou další bránou infekce do těla. A zároveň zakryté oči mohou zpomalit šíření infekce.

Oční lékaři proto teď doporučují nenosit ani kontaktní čočky a spoléhat na brýle. Každý z nás se za hodinu asi třiadvacetkrát dotkne své obličeje, oči nevyjímaje. S každým dotekem stoupá riziko přenosu infekce, ať už obávaného nového koronaviru a COVID-19 nebo jiné nemoci. I obyčejné sluneční nebo dioptrické brýle mohou riziko snížit. 

Co se dozvíte v článku
  1. Jakékoliv brýle aspoň trochu chrání
  2. Na kontaktní čočky není vhodná doba
  3. Hlavní zásada: nesahat si do očí
  4. Pozor také na slzy

Jakékoliv brýle aspoň trochu chrání

Koronavirus se šíří kapénkami, které mohou ulpět na obličeji a odtud se šířit nosem, ústy a očima. Zdravotníci mají ochranné štíty, ochranné brýle a pokud musí improvizovat, tak klidně i potápěčské brýle. My ostatní se můžeme chránit aspoň preventivně:

„Oči před virovými kapénkami mohou částečně ochránit dioptrické nebo sluneční brýle,” říká Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. 

Ochrana to samozřejmě není stoprocentní, ale rozhodně ne ani zanedbatelná. Sluneční nebo dioptrické brýle jako vhodnou ochrannou pomůcku doporučuje na svých webových stránkách i ministerstvo zdravotnictví, kde je zveřejněna odpověď na otázku ohledně vhodných ochranných prostředků takto:

Doporučuje se nosit roušku či respirátor, ochranné brýle a rukavice (jakékoliv textilní rukavice, které mohou jedince chránit před přenosem virů).

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Na kontaktní čočky není vhodná doba

Kdo používá kontaktní čočky, vystavuje se dle odborníků momentálně většímu riziku nákazy. Oční lékař rozhodně doporučuje nosit v době epidemie dioptrické brýle. Jsou další možnou ochranou obličeje, alespoň částečnou. A používání čoček znamená sahat si na oči, což je teď nežádoucí.

„Při manipulaci s kontaktními čočkami si lidé častěji sahají na oči a zvyšují riziko možné infekce. Pokud budete nadále pokračovat v jejich nošení, dodržujte důsledně hygienická opatření a upřednostňujte pokud možno jednorázové denní kontaktní čočky,” doporučuje Pavel Stodůlka.

Kvalitní péče o brýle a kontaktní čočky sníží riziko nákazy

  • Brýle je třeba udržovat v čistotě a dezinfikovat.
  • Dezinfekce slunečních i dioptrických brýlí by se měla provádět častěji než obvykle přípravky na alkoholové bázi.
  • Před manipulací s kontaktními čočkami se doporučuje 20 sekund umývat ruce vodou a mýdlem
  • Čočky by se měly skladovat v roztoku k tomu určeném a je třeba pravidelně kontrolovat čistotu pouzdra.

Hlavní zásada: nesahat si do očí

Podle studie z univerzity New South Wales se člověk dotkne obličeje průměrně třiadvacetkrát za hodinu. Právě dotýkání se obličeje může být podle Světové zdravotnické organizace jedním ze způsobů, jak se do těla koronavirus dostane. 

„Zamezte tření, mnutí a sahání rukama do očí. Pokud oči řežou či pálí, prokapávejte je umělými slzami bez konzervantů a při aplikaci kapek se vyvarujte kontaktu konce kapátka s očima a jejich okolím,” radí Pavel Stodůlka.

Pozor také na slzy

Ještě jedno pravidlo se vyplatí mít v této době na paměti – pozor na slzy, ať tečou z jakéhokoliv důvodu. Slzy jsou totiž podle České oftalmologické společnosti velmi infekční a rizikové stran koronaviru. 

„Při slzení se nedotýkejte očí, slzy utřete na tváři. K sušení používejte jednorázové kapesníky, které po použití vyhoďte, a poté si umyjte nebo vydezinfikujte ruce,“ uzavírá Pavel Stodůlka.

Zánět spojivek nebývá častým projevem koronavirové infekce 

  • Koronavirus může způsobit virový zánět spojivek, dochází k tomu ale jen v jednom až třech procentech případů nákazy.
  • Zánět spojivek se projevuje začervenáním oka a zvýšeným slzením.
  • Velmi pravděpodobně se jedná o jiné onemocnění než COVID-19.    
  • V současné době pylové sezóny je zánět spojivek nejběžnějším projevem oční alergie.

Odborná spolupráce:

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Přednosta sítě očních klinik Gemini.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).