Hlavní navigace

Proč si neobjednávat nápoje s ledem

6. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Inspektoři zemědělské a potravinářské inspekce se v uplynulých dnech zaměřili na kontroly točených a kopečkových zmrzlin a na kontrolu ledů využívaných jako chlazení do nápojů. V porovnání s roky minulými dopadly letošní kontroly nejhůře.

Když se inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v rámci kontroly jakosti a bezpečnosti zaměřili na točené i kopečkové zmrzliny a ledy využívané do nápojů v provozovnách společného stravování, neměli moc důvodů k radosti. Ostatně jako každý rok. Výsledky letošních kontrol (do 31. 7. 2019) ukázaly, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37 % hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin. Kde nejčastěji provozovatelé chybovali a jak moc špatné je to ve srovnání s roky předchozími?

Jak si vedly při kontrole ledy

V letošní sezóně inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u čtyřiceti sedmi vzorků ledů do nápojů a devatenáct z nich (cca 40 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií.

Kolik procent vzorků ledů nevyhovělo požadavkům:

Rok 2018 – 47 %

Rok 2017 – 45 %

Rok 2016 – 38 %

Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu.

Jak si při kontrole vedly zmrzliny

V roce 2019 inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (cca 37 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

Kolik procent vzorků nevyhovělo požadavkům:

Rok 2018 – 37 %

Rok 2017 – 26 %

Rok 2016 – 28 %

Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu.

Hygienu provozovatelé podceňují stále více

„Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluví SZPI s tím, že tak porušují hygienické limity pro přítomnost mikroorganismů.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat. S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).