Hlavní navigace

Proč některé dítě jí moc, jiné málo a co s tím?

13. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jí vaše dítě hodně, nebo naopak skoro vůbec a vy si ani s jedním stavem nevíte rady? Znají to snad všichni rodiče, dítě si „postaví hlavu“ a to, co předchozí den ještě milovalo, už dnes nemusí pozřít. Jiní mají zase doma malou „popelnici“…

Velké rozdíly mezi dětmi lze často vidět i v jedné rodině. Pokud jste rodiči více potomků, můžete mezi svými dětmi, co se stravování týče, pozorovat velké odlišnosti. Jedno z dětí může mít apetit skvěle vyvinutý a nedělá mu problém sníst téměř cokoliv, co dostane na talíř. Druhé se ale může potýkat s bouřlivou fází vzdoru a není možné do něj dostat téměř nic. Proč to tak vůbec je a co se s tím dá dělat?

Co se dozvíte v článku
  1. Rodiče jako vzor
  2. Batolecí negativismus, nebo je dítě nemocné?
  3. Aby dítě dobře jedlo
  4. Máme doma doslova malou „popelnici“…
  5. Na co si dát pozor

Rodiče jako vzor

Zkuste se pro začátek zamyslet nad svým dětstvím. Máte nějaké hezké nebo i špatné vzpomínky spojené s jídlem, díky kterým dané jídlo milujete nebo ho kvůli nim naopak doteď nesnášíte? Možná si říkáte, co je důvodem k zamýšlení se nad svým dětstvím, když tu má být řeč o vašich dětech. Jde jednoduše o to, abyste si uvědomili, co třeba ovlivnilo v minulosti vás, a co tím pádem může ovlivňovat i vaše děti.

To, jak by se mohlo dítě v budoucnu stravovat, ovlivňuje z části jeho matka již v průběhu těhotenství vlivem potravin, které přijímá. Další fází je strava matky během kojení, a nakonec asi nejdůležitější období při zavádění příkrmů a vliv celkového stylu stravování celé rodiny.

V pozdějším věku se promítají vlivy vrstevníků či různých reklam. Myslete proto na to, že pokud chcete, aby se vaše dítě stravovalo správně, vy jste jejich vzor. Stravujte se tedy tak, jak chcete, aby se stravovalo vaše dítě.

Batolecí negativismus, nebo je dítě nemocné?

Dítě během prvních let života prochází několika různými stadii, ve kterých dochází k obrovským změnám. Jedná se o změny hormonální, fyzické i psychické. Pro nás je v tomto článku zásadní fáze začínající koncem druhého roku, trvající přibližně do půlky roku třetího, u některých dětí to však může být i déle. Jedná se o jakousi fázi vzdoru, kdy se zpomaluje růst, a je tak více prostoru pro vývoj v oblasti myšlení, řeči, emocí a psychiky. Dítě poznává sebe samo a zkouší, co vlastně všechno může a co mu rodiče povolí.

Pokud se vám stane, že dítě odmítne hlavní jídlo, ale na nějakou sladkou dobrotu si místo najde, pravděpodobně vás pouze zkouší a bude se jednat o zmiňovanou fázi vzdoru. Pokud však odmítne i sladkou dobrotu, může to poukazovat na nemoc.

V období fáze vzdoru je nesmírně důležitých mnoho faktorů, kterými můžete právě batolecí negativismus ovlivnit. Jak na to? Velice důležité je samotné stolování a podávání pokrmů.

Aby dítě dobře jedlo

  • Jezte to samé, co chcete, aby jedlo vaše dítě = buďte příkladem.
  • Nerušte dítě při jídle a nechte ho v klidu vše dojíst, i když to trvá delší dobu.
  • Dobře podávání stravy načasujte – dlouhé čekání může dítě unavit.
  • Dbejte na pravidelnost.
  • Nezvyšujte na dítě při jídle hlas a nezlobte se na něj.
  • Zkuste udělat z jídla zábavu – barevné pokrmy či tvoření zvířátek z jídla může vzbudit zájem dítěte.
  • Zkuste dítě zapojit do přípravy pokrmů – může mít větší tendenci sníst to, co si samo „uvaří“.
  • Neuplácejte své děti za to, když jídlo sní.

Máme doma doslova malou „popelnici“…

I takové případy dětí jsou. Nemají vůbec žádný problém sníst prakticky cokoliv a nikdy nemají dost. Co za tím může stát?

Určité predispozice si dítě může nést už z období prenatálního vývoje, svůj vliv nese i genetika a také to, jak se stravuje zbytek rodiny. Genetiku a vlivy již z prenatálního období po narození neovlivníme. Jsou ale faktory vedoucí k nadměrné konzumaci, které ovlivnit můžeme. Jak a které to jsou?

Na co si dát pozor

Zaměřte se na to, aby byl jídelníček vašich dětí pestrý a vyvážený. Pokud dítě bude jíst ve větší míře jídla, které jsou bohatá na energii, ale nezasytí na dlouhou dobu (sladkosti, sladké pečivo, smažená jídla atd.), sice se nají, ale zanedlouho po vás bude opět nějaké jídlo vyžadovat.

Galerie: 10 potravin, po kterých máme ještě větší hlad

Více může jíst dítě i ze zvyku, zejména pokud si navyklo, že třeba k pohádkám mívá v mističce vždy něco dobrého. To platí i pro dospělé, konzumace jídla při sledování televize či při práci na počítači bývá nevědomá, a ačkoliv sníme celou porci, která by nám měla běžně stačit, můžeme mít stále pocit, že jsme se dostatečně nenajedli, a tak si třeba přidáme.

Jíst mohou děti i z nudy, což také asi známe i my dospělí. Když jsme během dne zaměstnaní, na jídlo tolik nemyslíme, jakmile ale nemáme co na práci, často saháme právě po jídle a konzumací tyto prázdné chvilky vyplňujeme.

Zkuste se na tyto situace zaměřit a předcházet jim. Spolu s pravidelnou, pestrou stravou, dobrou náladou u jídla a příjemným společným stravováním můžeme stav dostat pod kontrolu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).