Potraviny s vitamínem C jezte pravidelně, je i jinde než v citrusech. Nejvíce ho potřebují kuřáci

22. 1. 2025

Sdílet

Ovoce a zelenina na dřevěném stole
Autor: Depositphotos.com
Že citrony, pomeranče nebo mandarinky obsahují vitamín C, vědí i malé děti. Ve větším množství se však nachází také v potravinách, kde byste ho pravděpodobně ani nečekali. Zvláště bohatým zdrojem jsou přitom některé druhy zeleniny. Zejména červenou papriku nebo brokolici byste neměli ve své stravě vynechávat.

Vitamín C poprvé objevil a izoloval německý biochemik Albert Szent-Györgyi v roce 1928, který díky svému objevu získal Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. V té době nesl tento vitamín název kyselina hexuronová. O čtyři roky později se přišlo na to, že je tato látka obsažena v některých potravinách a pomáhá proti kurdějím, kterými často trpěli námořníci při dlouhých plavbách po oceánu.

Co se dozvíte v článku
  1. Funkce vitamínu C v lidském těle
  2. Doporučená denní dávka céčka
  3. V čem je vitamín C nejvíce obsažen?
  4. Nedostatek vitamínu C

Funkce vitamínu C v lidském těle

Kyselina askorbová, častěji známá pod názvem vitamín C, patří mezi důležité látky, bez kterých by organismus nemohl správně fungovat. V těle člověka má významnou funkci, jelikož se podílí na některých metabolických procesech. Bez dostatečného příjmu vitamínu C je organismus náchylný k infekcím a zhoršuje se také schopnost hojení ran.

Kromě toho má vitamín C vliv na tvorbu některých hormonů a zároveň zlepšuje vstřebávání železa z potravin. Jedná se navíc o antioxidant, který chrání lidský organismus před poškozením buněk volnými radikály. Ačkoliv je předávkování vitamínem C nepravděpodobné, jeho nadměrná konzumace může údajně vést k zažívacím problémům.

Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém? Přečtěte si také:

Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?

Doporučená denní dávka céčka

Doporučená denní dávka vitamínu C u dospělých je 110 mg pro muže a 95 mg pro ženy. V případě dětí pak záleží na tom, jak jsou staré. Uvádí se, že kojenci a batolata by měli přijímat asi 50 mg denně, zatímco denní dávka pro děti v předškolním věku činí 60 až 70 mg a pro školáky 70 až 90 mg.

Pokud ale kouříte, bude se pro vás denní doporučené množství céčka lišit, jelikož cigaretový kouř zvyšuje oxidační stres. Kuřáci by tak měli denně přijmout 155 mg vitamínu C, jedná-li se o muže, a 135 mg, jde-li o ženu. Jiné množství se také doporučuje těhotným ženám od čtvrtého měsíce těhotenství, a to 105 mg na den, a stejně tak kojícím ženám, které by jej měly přijmout 125 mg denně.

Z čeho se vyrábějí gumoví medvídci a jak se liší zmrzlina a gelato?

Troufáte si na náš test? Vezmeme to napříč ovocem, zeleninou, dojde i na zmrzlinu, řízky a gumové medvídky. Co všechno o nich víte nebo nevíte?

V čem je vitamín C nejvíce obsažen?

Ačkoliv je všeobecně známo, že hodně céčka se nachází v citrusech, existují i jiné potraviny, které jsou na tuto látku dokonce ještě bohatší. Do některých z nich byste to navíc nejspíše neřekli. Nejvíc vitamínu C totiž najdete v šípcích, rakytníku nebo v paprice, a to zejména v červené a žluté. Přehled o tom, jaký je obsah této látky v různých druzích ovoce a zeleniny, můžete vidět níže.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

Velmi bohatým zdrojem kyseliny askorbové je ovoce, proto bychom jej ve své stravě určitě neměli vynechávat. Je ale zároveň potřeba dát si pozor na jeho příjem, neboť některé druhy těchto potravin v sobě mají opravdu velké množství cukru. 

Co se týká citronů, ty obsahují přibližně 49 mg vitamínu C na 100 g hmotnosti. O něco lépe jsou na tom pomeranče, v nichž se nachází asi 51 mg céčka na 100 g hmotnosti. Další druhy ovoce si vedle nich vedou následovně:

  • šípky: 747 mg / 100 g,
  • rakytník: 200 mg / 100 g,
  • černý rybíz: 166 mg / 100 g,
  • kiwi: 71 mg / 100 g,
  • jahody: 67 mg / 100 g,
  • bílý rybíz: 44 mg / 100 g,
  • grep: 43 mg / 100 g,
  • červený rybíz: 35 mg / 100 g,
  • mandarinky: 32 mg / 100 g,
  • angrešt: 30 mg / 100 g.

Jak bylo výše naznačeno, nejen ovoce je zdrojem vitamínu C. Mnoho zeleniny jej obsahuje ještě v daleko větším množství. Nejvíce ho přitom najdeme v těchto druzích zeleniny:

  • nať petržele: 179 mg / 100 g,
  • paprika: 150 mg / 100 g,
  • křen: 120 mg / 100 g,
  • brokolice: 114 mg / 100 g,
  • růžičková kapusta: 95 mg / 100 g,
  • nať celeru: 89 mg / 100 g,
  • kapusta: 70 mg / 100 g,
  • květák: 69 mg / 100 g,
  • petržel: 67 mg / 100 g,
  • kadeřávek: 57 mg / 100 g.

Je však potřeba pamatovat na to, že se vitamín C ničí při vystavení vysokým teplotám. Navíc jde o látku rozpustnou ve vodě, takže během vaření zeleniny se částečně uvolní do tekutiny. Proto je nejlepší cestou, jak céčko doplnit, konzumovat potraviny, které jej obsahují, v syrové podobě. 

Dopřejte si třeba ke snídani jako přílohu k chlebu čerstvou papriku nebo si ke svačině zamíchejte do tvarohu či jogurtu hrst rybízu nebo jahod. Stejně tak dobrá je i čerstvá brokolice. Není nutné ji za každou cenu vařit, stačí ji nakrájet na malé kousky a přidat do studeného salátu.

Řešíte příjem vitamínu C?

Nedostatek vitamínu C

Nedostatek vitamínu C dříve způsoboval kurděje, které postihovaly zejména námořníky při dlouhých zaoceánských plavbách. Dnes je tento jev ve vyspělých zemích vzácný, jelikož potřebné množství vitamínu C lze snadno získat z vyvážené stravy, která zahrnuje dostatek ovoce a zeleniny.

Nicméně, pakliže někdo trpí nedostatkem této důležité látky, jako první příznak, který zaznamená, je zhoršené hojení ran a vyšší náchylnost k infekcím. Dotyčný navíc pociťuje silnou únavu a mohou mu začít vypadávat zuby. Nejvíce ohroženi jsou tímto stavem kuřáci, kteří by měli vitamín C přijímat ve vyšších dávkách. Podobně jsou na tom pak i osoby vystavené velké fyzické zátěži nebo stresu.

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).