Hlavní navigace

Potěšilo nás, jak děti přemýšlejí, říká koordinátorka o soutěži malých kuchtíků

19. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Albert / Zdravá 5
Tahle soutěž není jen o vaření, zdravé výživě či výhře. Zdravá 5 učí děti také myslet na druhé a dělat jim radost. A to přesto, že mnozí z malých kuchařů to sami v životě nemají vůbec snadné.

Malí kuchtíci ve Finále Zdravé 5 dokázali, že myslí na druhé. Domácí čočková tortilla, pampeliškový sirup nebo duhová limonáda, to jsou jenom některé z receptů zdravých svačin, které připravili, aby zabodovali v již 9. ročníku soutěže Nadačního fondu Albert. Někteří se se svými kulinářskými výtvory také rozhodli poděkovat zdravotníkům či zpříjemnit den seniorům. Organizátoři se s námi podělili o některé z příběhů soutěžících a jejich výtvorů.

Vítězové Zdravé 5 získali kurz vaření

  • Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5. Zkušení lektoři v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování.
  • Unikátní vzdělávací program Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje zdarma, každoročně představuje principy zdravého stravování 70 tisícům dětí.
  • Letos se do soutěže zapojilo celkem na 250 týmů. Vítězové všech kategorií v červnu zažili kurz vaření s profesionálem.


S tématem si děti poradily s chutí a originálně

Týmy malých i větších kuchtíků z mateřských školek, základních škol, dětských domovů i neziskových zařízení a rodiče s dětmi letos změřily síly v přípravě nejoriginálnější zdravé svačinky s ovocem nebo zeleninou. Kuchařské klání se opět uskutečnilo na dálku, to ale neubralo na elánu kuchtíkům, kteří si přípravou vyplnili dlouhé chvíle, procvičili si zásady zdravého stravování a kreativitu.

Děti se podle organizátorů nebojí neotřelých receptů a tvoří například zdravé bonbóny z ovoce či banánové sušenky nebo chlebík. „Stalo se už tradicí, že se nám hlásí soutěžící s recepty, které jsou na velmi vysoké úrovni, a to nejenom co se týče principů vyvážené stravy, ale také obtížnosti a použitých surovin. Práci si skutečně nezjednodušují a využívají i suroviny, které si sami vyrobili, jako je například pampeliškový med či sirup nebo tortilla z černé čočky,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5.


Když se radost násobí

Jako poděkování darovaly některé týmy své svačinky sestřičkám a zdravotníkům do nemocnic, kteří se v těžké době starají o nemocné.

„Velmi nás potěšilo, jak děti v této situaci přemýšlejí. Některé se rozhodly svými kulinářskými výtvory potěšit druhé a zpříjemnily tak den seniorům či sestřičkám v nemocnicích. A o to víc, že některé z těchto týmu byly z dětských domovů a tyto děti samotné to nemají v životech snadné,“ říká Alena Paldusová a přidává několik příběhů darování připravených soutěžních svačin.

1. Dětský domov Most

Děti připravily svačinu, kterou nazvaly Berušky na mrkvi. Radost z ní měli jak soutěžící, tak i zdravotníci z tamní nemocnice:

„Malá děvčata se připojila ke starším dívkám a svůj výtvor společně odvezly do mostecké nemocnice, jako poděkování zdravotníkům, kteří se v náročné době starají o nemocné,“ říká Naděžda Vopelková, vedoucí vychovatelka.

2. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zastávka Most

I tady se kuchtíci inspirovali přírodou a svůj recept pojmenovaly Žabka Kuňkalka. „Žabku vytvořili Štěpán, Terezka a Tomáš. V době distanční výuky k nám docházeli každý den na distanční výuku a pomáhali jsme jim s psaním úkolů. Za podpory nadace obdrželi každý svůj notebook a internet. Tím se stali samostatnější a nadále měli hezké známky,“ popisuje Lenka Podlogarová, vedoucí sociální pracovnice a pedagog.

A koho potěšili svačinou? „Svačinu jsme připravili pro naši paní dobrovolnici, která nám pomáhá odbourávat řečové vady a v době distanční výuky se s námi doučovala. Máme ji moc rádi, je na nás milá a vždy nám pomůže,“ líčí jeden ze soutěžících, Štěpán.

3. Rodinný tým z Hranic na Moravě

Dcera Lucka vyrobila svačinky pro zdravotnice z očkovacího centra v hranické nemocnici. „Udělala jim velkou radost. Také jsme připravily dobrou a zdravou svačinu pro lékaře a sestřičky z transfuzní stanice, když vyhlásili, že mají nedostatek krve,“ vysvětluje Lenka Kopřivová z týmu Holky z Hranic z kategorie rodičů s dětmi.

Tato maminka totiž dokonce spojila soutěž s dalším dobrým skutkem, darováním krve, na které šla vůbec poprvé.

4. Rodinný tým z Plané nad Lužicí

Šnečí zeleninový koláč, který uvařil rodinný tým, udělal radost seniorům: „Svačinu jsme s dětmi přivezli seniorům v domově v Plané nad Lužicí. Oni nám na oplátku připravili občerstvení z ovoce a zeleniny. Bylo to moc milé setkání pro nás všechny,“ uvedla maminka Iveta.

Vítězné týmy Finále Zdravé 5 2021:

  • Kategorie mateřské školy: Motýlci ze školky z Mateřské školy Lanškroun
  • Kategorie 1. stupeň ZŠ (1.–2. třída): Slaďouši ze ZŠ a MŠ Žďářná
  • Kategorie 1. stupeň ZŠ (3.–5. třída): Avokádky ze ZŠ a MŠ Racková
  • Kategorie 2. stupeň ZŠ: Fit halďáci ze Základní školy U Haldy, Ostrava
  • Kategorie dětská zařízení: Tygři z Dětského domova Cheb
  • Rodiče s dětmi, hlasování veřejnosti: Trešltým pod vedením Adriany Trešlové
  • Rodiče s dětmi, hlasování poroty: Tros Véčos po vedením Miroslava Večeři

Lektoři Zdravé 5 připravili pro server Vitalia.cz také tipy na zdravé letní recepty pro děti, které navíc i malí kuchtíci mohou vařit sami nebo s vaší pomocí či dohledem. Najdete je v zítřejším článku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).