Hlavní navigace

Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy, říká pohybový terapeut

5. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Bolest zad je v dnešní době tak běžná, že už se nad ní vlastně skoro nikdo nepozastaví. Důvod je podle pohybového terapeuta Václava Rázla zřejmý: lidem chybí přirozený pohyb, který by pomáhal napřimovat páteř. „Záda pak sesedají a bolí,“ říká Rázl v podcastu 120 na 80 portálu Vitalia.cz.

Bylo by snadné říct, že za bolestí zad je sedavý způsob života a že jakmile se začneme více hýbat, problémů se zbavíme. Jenže tak jednoduché to není. Podle Rázla jde především o napřímení páteře, kdy je zapotřebí na páteř vyvíjet tlak, aby se obratle nesesedaly k sobě.

„Když se to děje, tak všechno, co je mezi obratli, včetně plotýnek, trpí. Trpí i nervy, které to může utlačovat,“ vysvětluje Václav Rázl, pohybový terapeut a majitel vzdělávacího centra Fyziofitness.

Utlačované nervy přitom poznáte snadno: bolest vám vystřeluje do končetin. „Pokud záda jen bolí a je tam třeba i výhřez, ale neutlačuje to žádný nerv, tak je to vztyčený ukazováček, že tady se něco děje, a když to vezmu na vědomí, poučím se z bolesti a začnu to řešit, budu v pohodě. Ale jakmile to začne utlačovat nerv, je to horší, protože nad nervovou soustavou se vyhrát nedá,“ pokračuje Rázl s tím, že v takovém případě se musí udělat cokoliv pro to, aby se nervy přestaly dráždit.

Outstream Placeholder

Musí se hledat úlevová pozice, a pokud už žádná taková neexistuje, hrozí poškození nervů a je nutná operace. Pokud ale člověk přijde bolest zad a s nimi spojené problémy řešit včas, dá se i takový problém takzvaně vycvičit.

V podcastu 120 na 80 pohybový terapeut Václav Rázl dále mluví například o konceptu ideomotorické terapie. O co konkrétně jde a jak nám může prospět? 

Pohybový terapeut: Bolest je dnes běžná součást života. Chybí nám přirozený pohyb
Pohybový terapeut: Bolest je dnes běžná součást života. Chybí nám přirozený pohyb
0:00/

Žádných pár zázračných cviků, které by pomohly vždy a všem, však neexistuje. „Existuje jen naše zázračné tělo a každý cvik, každá pozice může být pro něj prospěšná a napřimující páteř. Pokud to děláme v harmonii, začneme vnímat tělo odlišným způsobem, dopracujeme se k výsledku,“ myslí si Rázl. Každý cvik podle něj může být dobrý, ale také špatný.

„Cvičení určitě pomůže, ale pomůže i řešit to, jak sedím, jak stojím, jestli nemám spadlé klenby, jestli nemám pánev předsunutou dopředu. Musím tělo srovnat, zharmonizovat,“ dodává.

Podcast si můžete poslechnout na obvyklých podcastových platformách Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts a dalších.

VIDEO: Úlevu zádům může přinést například masážní válec

Zdroj: YouTube

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).