Hlavní navigace

Pochází švédská bedna ze Švédska a co na ní cvičit?

14. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Tzv. švédské bedny jsou stálicemi našich tělocvičen. Přestože máme moderní posilovny a stroje, toto klasické tělocvičné náčiní má stále své využití a vrací se v nových úpravách i verzích pro děti. Ty si na švédské bedně skvěle natrénují výskok, seskoky, ale i pády.

Tělocvičné náčiní, které známe pod názvem švédská bedna, skutečně pochází ze Švédska. Přišlo k nám kdysi společně s lavičkami, žebřinami nebo kladinou. Většina z nás se s ním setkala v dětství při hodinách tělocviku, kdy tato bedna tvořila základní součást klasického vybavení školní tělocvičny. A stejně nepostradatelnou zůstává dodnes i v moderních, profesionálně zaměřených tělocvičnách.

Dětská švédská bedna

Klasická švédská bedna je sestavena z několika dílů, které se skládají na sebe, přičemž poslední díl je vypolstrovaný a potažený koženkou. Existuje i moderní verze upravená speciálně pro děti:

„Využíváme verzi švédské bedny určenou pro menší děti. Jako doplněk máme i speciální dětský odrazový můstek, který má upravené pérování tak, aby odraz vnímaly i děti s menší váhou,“ popisuje Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym.

Výhodou je variabilita

Lektorka popisuje, proč je švédská bedna stále tak populární – jde totiž o velmi variabilní a bohatě využitelné nářadí. „Při rozložení vznikne několik dílů, ze kterých můžeme udělat mnoho zábavných překážek na přeskakování, prolézání a přelézání. Právě variabilita tohoto nářadí je tím, co děti i nás velmi baví – můžeme vymyslet nejrůznější cviky a vždy to bude pro všechny nová zkušenost,“ říká Kristýna Přibylová.

Švédská bedna se nejčastěji používá k nácviku výskoků na překážku a seskoků – výhodou je přitom opět její variabilita, kdy lze nastavit výšku podle věku a dovedností dětí, ale i dospělých. Pro výskok lze jako doplněk použít odrazový můstek, který pomáhá s tréninkem odrazu.

Začíná se výskokem do kleku a cvik se postupně zdokonaluje tak, že děti vyskočí do dřepu. „Vzhledem k výšce bedny můžeme bezpečně trénovat i seskok z překážky,“ přibližuje výhody a možnosti využití tohoto klasického nářadí Kristýna Přibylová.

Kromě toho, že cvičení na švédské bedně je zábavné, je to výborný trénink dovedností, které se uplatní ve venkovním prostředí.

Cvičení vyžaduje pravidelnost

U dětí se švédská bedna zařazuje do tréninku zhruba od pěti let. Důležitá je kvalitní dopomoc a samozřejmě i příprava na cvik. „Děti musí pochopit, co po nich chceme, co mají udělat. Tento způsob výskoku na překážku je pro všechny v tomto věku úplně nový, proto věnujeme hodně času přípravě na cvik i důkladnému vysvětlení, jak má správné provedení vypadat,“ říká Kristýna Přibylová a připomíná ještě jeden důležitý fakt – díky tomu, že děti chodí na cvičení pravidelně každý týden, mají dost prostoru pro nácvik. Pravidelnost ve cvičení je totiž důležitá na všech nářadích i při všech trénovaných dovednostech.

„Někdy se nás rodiče ptají, proč mají s dětmi chodit do kurzu pravidelně. Je to právě proto, aby děti měly možnost se ve cvičení zdokonalovat, mohly své znalosti postupně prohlubovat a díky průběžnému zlepšování je cvičení skutečně bavilo,“ vysvětluje lektorka.

Umění dopadu i pádu

Díky tréninku nejen na švédské bedně se děti mohou naučit zvládat i pády. Již malé dítě by mělo zvládnout bezpečně dopadat. „Nácvik dopadu je nutné zařadit hned od chvíle, kdy s dětmi trénujeme skoky z výšky,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, že správně provedený doskok je důležitý. V lekcích se těmto aktivitám věnují již u dětí od 1,5 roku – společně s rodiči se učí doskakovat na nohy do dřepu, a nikoli na natažené nohy nebo na zadeček. Nácvik skoků a dopadů usnadňuje vyměkčený povrch.

„Nejen skok, i pád se dá nacvičit,“ připomíná lektorka. U starších dětí je vhodné trénovat nejen například skoky z výšky, ale i správné padání. To je důležité hlavně u aktivit, k nimž občasné pády tak trochu patří. To se týká především bruslení – na ledních bruslích a na in-linech, které jsou čím dál populárnější, ale i mnoha dalších sportů i jiných aktivit. Trénink na švédské bedně a nácvik seskoků a pádů se tak v důsledku hodí prakticky všude.

Odborná spolupráce:

Kristýna Přibylová

Sportovní lektorka, majitelka dětských tělocvičen Monkey's Gym.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).