Hlavní navigace

Na paddleboardu hrozí úraz i pokuta

17. 8. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pevný či nafukovací, paddleboard je skvělým pomocníkem pro fyzickou i psychickou kondici. Měli byste ale vědět, kam na něm smíte plout a kde už je to zakázané. Nedodržení pravidel na tomto prkně vede k vážným úrazům.

Není to úplně surf, i když se mu hodně podobá. Na paddleboardu lze jezdit na mořských vlnách, vozit se po řekách i plout po klidných hladinách jezer a rybníků. Můžete si dát pořádně do těla nebo při jízdě klidně meditovat.

Co se dozvíte v článku
  1. Zábava i cvičení, v plavkách i v civilu
  2. Na paddleboardu bezpečně
  3. Nehrozí jen zranění, ale i pokuta
  4. Desatero pro paddleboardy
  5. Řeky i velká jezera mohou skrývat nebezpečí
  6. Na vodě myslet i na slunce

Zábava i cvičení, v plavkách i v civilu

Paddleboardy zažívají boom. Nafukovací varianty jsou cenově dostupné, velmi odolné, takže snesou i horší zacházení, a hlavně jsou skladné. Běžně se prodávají s obalem, který slouží jako ruksak, takže jej můžete včetně skládacího pádla a pumpy snadno převážet i přenášet. Mimochodem napumpované jsou do deseti minut.

Postavit se na vodní hladině na poměrně vratké prkno a pádlovat, to může z břehu působit náročně. Ale pravda je taková, že při troše šikovnosti to zvládne každý a je to výborná zábava. A pokud si budete věřit, nemusíte se ani převlékat do plavek (což může být v případě pádu zábava pro okolí…).

Pádlování vestoje zlepšuje rovnováhu a posílí celé tělo. Neustálé jemné vyrovnávání váhy pocítíte ve svalech nohou, a pokud budete jezdit bez bot do vody, tak perfektně procvičíte plosky chodidel.

Na určitých typech prken lze jezdit pořádně rychle a někteří sportovci, třeba cyklisté, jej používají jako kompenzační trénink. Na jiných se můžete zklidnit a zrelaxovat. Ty nejstabilnější, tedy spíš širší, jsou vhodné třeba i pro cvičení jógy a věřte mi, že i obyčejná svíčka dostává na vodní hladině úplně jiný rozměr. Samozřejmě můžete vyzkoušet i jiné pozice, případně stojku nebo také kotrmelec.

Ať už na prkně cvičíte nebo se jen projíždíte, je to skutečný relax, který vede ke snížení stresu.     

Na paddleboardu bezpečně

Ačkoli se na paddleboardu můžete oddat naprosté odtrženosti od ostatních i od starostí běžného světa, někde uvnitř byste měli vědět, že ve skutečnosti na vodě nejste nikdy sami. Nejen vy, ale i plavci, lidé na matracích, v kruzích nebo třeba na šlapadlech musí dodržovat pravidla. Jinak hrozí, že dojde třeba i k vážným zraněním.

Na prkně můžete plout všude, kde to není zakázáno. Měli byste ale být ohleduplní k ostatním a myslet na to, že máte jen omezený rozhled a sníženou možnost manévrovat. V případě náhlého nebezpečí proto nedokážete rychle změnit směr.

„Po vyplutí na vodní cesty musíte zachovávat přiměřenou opatrnost a chovat se tak, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu, lidského života nebo zdraví, ke škodě na majetku, nehodě nebo vzniku překážky či znečištění vodní cesty. Pro bezpečnou plavbu musíte znát zejména pravidla pro vzájemné potkávání plavidel, včetně přednosti v plavbě,“ zdůrazňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Nehrozí jen zranění, ale i pokuta

Opomenout nelze ani znalost základního plavebního značení umístěného na hladině, březích a stavbách na vodní cestě, a rovněž zvukových a světelných signálů. Lodě totiž dávají zvukovými signály znamení například o změně směru jízdy či o nebezpečí kolize a nouzi.

Vůdce plavidla musí rovněž vědět, jak má míjet lidi, kteří se koupou, a jak je obeplout. Koupající se či osoby na nafukovacích lehátkách jsou také účastníky plavebního provozu. Platí pro ně zákaz křížit trasu přibližujícího se plavidla, povinnost dodržovat bezpečnou vzdálenost od plavidel či zákaz plavat v přístavu, na trase přívozu či některých částech vodních cest.

„Za porušení pravidel plavebního provozu lze plavcům uložit příkazem na místě pokuty až do výše pěti tisíc korun a vůdcům plavidel pokuty za nerespektování plavebního značení či zvukových a světelných signálů až do výše několika desítek tisíc korun,“ varuje Eduarda Hekšová.

Desatero pro paddleboardy

Pravidla plavebního provozu vydaná Státní plavební správou

  1. Řeka je vodní cesta a obdobně jako na silnici tady platí Pravidla plavebního provozu.
  2. Paddleboard je plavidlo a musí také dodržovat Pravidla plavebního provozu.
  3. Velká osobní nebo nákladní loď obtížně manévruje i zastavuje, proto nekřížíme její dráhu na krátkou vzdálenost.
  4. Kapitán velké lodi nemusí přes nástavby plavidla vůbec vidět blízko se pohybující paddleboard, proto zachováváme bezpečnou boční vzdálenost. 
  5. Plachetnice plující pod plachtami má přednost před všemi malými plavidly, včetně paddleboardu.
  6. Při potkávání s kanoí, veslicí nebo jiným paddleboardem plujeme vpravo. 
  7. Ponecháváme volný střed řeky pro provoz motorových plavidel.
  8. Plavce obeplouváme ve vzdálenosti alespoň 3 m. 
  9. Žluté bóje tvoří vymezenou vodní plochu pro specifické činnosti. Vplouvat do nich v provozní době je zakázané a nebezpečné.
  10. V noci a za snížené viditelnosti je plavba nebezpečná. Když už plujeme, tak s předepsaným bílým světlem viditelným ze všech stran.

Řeky i velká jezera mohou skrývat nebezpečí

Se zvyšujícím se počtem paddlerů se zvyšují i počty zraněných. V České republice jsou takové případy zatím ojedinělé a zranění ne příliš vážná, v zahraničí již ale došlo k několika úmrtím:

„Lidé často podceňují možná nebezpečí, třeba i na jezeře,“ říká k tomu Armin Förstenová, tisková mluvčí pobřežní hlídky Bádenska-Württemberska, kde se nachází i oblíbené alpské Bodamské jezero. Mluvčí varuje před větry a proudy, které mohou člověka na paddleboardu rozhodit.

K utonutí dochází i proto, že si na paddleboard troufnou i méně zdatní plavci. Ti by každopádně měli pádlovat pouze v ochranné vestě.

KL24

Galerie: Plavecké pomůcky pro děti. Křidélka jsou absolutně nevhodná 

Na vodě myslet i na slunce

Vydáte-li se na delší výpravu, nezapomeňte ani na to, že vodní hladina přitahuje sluneční paprsky. Ačkoli je slunce skvělým zdrojem vitamínu D, na paddleboardu se můžete snadno spálit.

Před jízdou je tedy vhodné namazat se ochranným krém s UV filtry a myslet i na pokrývku hlavy.

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).