Hlavní navigace

Po ztrátě dolních končetin nemáte automaticky nárok na elektrický vozík

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud člověk přijde o dolní končetinu či končetiny, hned v nemocnici mu je nabídnuta rada, kde získat příspěvky na péči, na mobilitu i přestavbu bytu. Nárok na elektrický vozík mu ale automaticky nevzniká.

Za ztrátou dolní končetiny mohou stát nemoci (např. ischemická choroba dolních končetin, diabetes – syndrom diabetické nohy), zhoubné nádory, ale i omrzliny či úrazy. Ať už jde o ztrátu jedné, nebo obou končetin, jde o hluboký zásah do psychického stavu nemocného i na jeho fyzickou výkonnost. Dotýká se nejen jeho, ale i jeho blízkého okolí. Je tedy třeba vědět, kdo takovému člověku pomůže a nač má nárok, aby se jeho život co nejdříve stabilizoval.

Nárok může mít nemocný i na přestavbu v bytě

Tato problematika je upravena Zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Ten obsahuje seznam zdravotnických prostředků, ve kterém je uvedeno, jaké zdravotnické prostředky jsou hrazeny z veřejného zdravotní pojištění, v jaké výši, za jakých podmínek i v jakém množství. Aby se nemocní, či jeho příbuzní, zákony nemuseli ještě v nemocnici pročítat, je obvyklé, že se už přímo na oddělení od sociální pracovnice dozvědí, kde jim pomohou.

S největší pravděpodobností nemocný získá příspěvek na péči, na mobilitu, na dopravu, na zvláštní pomůcku, např. na přestavbu v bytě… Pravděpodobně bude mít možnost zapůjčení polohovatelné postele (za měsíční paušál) či instalaci stropního zvedacího systému (s doplatkem). Ovšem není to pravidlo. „Jelikož se výběr pomůcek odvíjí od celkového zdravotního stavu pacienta, který musí vždy posoudit lékař, nelze proto nárok na zdravotní pomůcky zcela paušalizovat nebo členit podle toho, zda se jedná o ztrátu jedné, nebo obou končetin,“ napsala nám Lucie Krausová z tiskového oddělení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na konkrétní dotaz, nač má člověk po ztrátě jedné či obou končetin nárok, tedy prý nelze zcela přesně odpovědět. VZP nám však poskytla následující informace k základním obvyklým řešením:

Protézu jednou za dva roky

Protézy dolních končetin jsou v souladu s platnou legislativou hrazeny na základě předpisu na poukaz v maximálním množství jeden kus za dva roky. Předepsat je může lékař odbornosti ortopedie, ortopedické protetiky nebo rehabilitační. Nejprve má pacient tzv. prvovybavení v době přivykací fáze a formování pahýlu. „Technické provedení finální protézy se odvíjí od stupně aktivity pacienta, tj. jeho fyzických a psychických schopností a možnosti provádění běžných denních činností,“ řekla Lucie Krausová. Pacient je zároveň vybaven předloketními berlemi.

Mechanický vozík ano, elektrický ne automaticky

Pokud pacient vzhledem ke svému zdravotnímu stavu není schopen protézu využívat, potom mu může být předepsán mechanický vozík. I zde platí, že výběr konkrétního typu mechanického vozíku a jeho vybavení se odvíjí od celkového zdravotního stavu pacienta a možnosti danou pomůcku používat,“ uvádí Lucie Krausová. Vozíky jsou zdravotní pojišťovnou pacientovi zapůjčovány na základě uzavřené smlouvy. Vozík může předepsat na poukaz lékař odbornosti neurologie, ortopedie, rehabilitační nebo internista.

Indikačním omezením pro předpis elektrického vozíku je postižení obou dolních končetin, v kombinaci s postižením horních končetin nebo závažným interním onemocněním, které znemožňuje pacientovi použití mechanického vozíku. Pokud pacient na elektrický vozík nemá peníze, ale s ohledem na věk (či příkrý terén vedoucí k jeho domu) by jej potřeboval, lze dle našich informací oslovit vhodné nadační fondy, které mu mohou pomoci.

S doplatkem, nebo plně hrazené?

„Úhrada konkrétního zdravotnického prostředku je dána legislativně, a to stanoveným množstevním a finančním limitem. Podle toho, jaký konkrétní zdravotnický prostředek (podle číselníku zdravotnických prostředků) lékař pacientovi předepíše, se pak může jednat jak o pojišťovnou plně hrazený, tak o částečně hrazený zdravotnický prostředek s doplatkem pacienta,“ dodala Lucie Krausová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).