Hlavní navigace

Po komářím štípnutí pomůže i navlhčená kostka cukru

21. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odpuzování komárů a vos či následné řešení nepříjemných štípanců k létu neodmyslitelně patří. Shrnuli jsme, které přírodní prostředky nám v tom mohou pomoci. Obvykle skoro nic nestojí a spousta z nich je v každé spíži nebo v květináči.

Komárům deštivé léto svědčí a vosy jsou evergreenem všech zahradních restaurací a domácích posezení. Kdo proti hmyzu nechce bojovat chemií, má spoustu přírodních možností. Ale základem má být světlé oblečení – to komáry nepřitahuje tolik jako to tmavé. Pro děti už dokonce existuje speciální oblečení s obsahem repelentu, o kterém jsme informovali nedávno.

Odpuzování hmyzu jako prevence

Ideální samozřejmě je, když se štípancům zcela vyhneme. Pomoci mohou odpuzovače hmyzu třeba v přírodní variantě. Navíc i vypadají hezky oproti chemickým náplním do zásuvek. Komáry spolehlivě odpuzují některé okrasné rostliny. Na záhonku nebo v květináči se vyplatí mít třeba afrikány, rozmarýn nebo levanduli. Využít se dají i přírodní esenciální oleje do aromalampiček. Rozpálená lampička s levandulí nebo tea tree olejíčkem navíc navodí příjemnou atmosféru a může být i vkusným doplňkem balkónu nebo zahradního posezení. Podle Lenky Špaldové z kosmetické firmy Ťuli a Ťuli mají oleje navíc tu výhodu, že příjemně voní:

„Vůně citronové trávy, cedrového dřeva a květinových esenciálních olejů odhání různé druhy hmyzu, jako jsou komáři, klíšťata a pavouci,“ dodává Lenka Špaldová. 

Co můžete vyzkoušet ke zmírnění svědění po štípancích

  • Cibule, česnek, brambory – plátek cibule, brambory nebo stroužek česneku přitiskneme na kůži. Když už štípanec nesvědí, místo opláchneme vodou.
  • Jablečný ocet – svědění a otok zmírní i ocet, nejlépe jablečný. Naneseme ho vatovým tamponem a po chvilce smyjeme.
  • Med – za vyzkoušení stojí i poctivý med od včelaře, protože má protizánětlivé účinky.
  • Aloe vera – ranku zchladí na delší dobu aloe vera. Jednoduše vymačkáme šťávu z kousku rostliny a aplikujeme. Ne každý z nás ji doma pěstuje, takže se vyplatí mít doma gel s obsahem jeho šťávy.
  • Betaglukan – účinným pomocníkem při ošetřování štípanců je i betaglukan ve formě gelu, který pokožku příjemně ochlazuje a regeneruje.

Komára zažene citronová tráva

Další možností jsou přírodní ochranné prostředky, které nanášíme přímo na kůži. 

„Komáři nesnášejí vůni citronové trávy. Přírodní repelent si z ní připravíme tak, že podrcenou citronovou trávu necháme dva týdny louhovat na tmavém místě v olivovém oleji. Následně roztokem potíráme kůži. Další variantou přírodního repelentu je kůži potírat podrcenými listy bylin libečku nebo pelyňku,“ radí známá bylinkářka Jarmila Podhorná.

Mnohem větší hrozbou než komáři už kvůli možným alergickým reakcím jsou pak vosy. Z přírodních vosích odpuzovačů pomáhají ty s ostřejší vůní, jako je česnek nebo výtažek z chilli papriček. 

„Využít můžeme také hřebíčku, fenyklu a tymiánu, které naložíme na tři týdny do olivového oleje a skladujeme na tmavém místě. Výsledným olejem potíráme kůži,“ doporučuje Jarmila Podhorná.

Po štípnutí jitrocel

Vosy na rozdíl od komárů nevyhledávají nás, ale jídlo. Vyplatí se proto pořádně uklidit třeba pecky od ovoce na zahradě, kde je běžně odhazují děti. V naší blízkosti by také neměly být odpadkové koše nebo třeba rozlitá šťáva. Když vosy nic k jídlu nenajdou, odletí. I tak se ale může stát, že se žihadlu neubráníme. Jako první pomoc a úlevu od bolesti a otoku doporučuje Jarmila Podhorná lístek z jitrocele, který promneme mezi prsty a přiložíme na postižené místo. 

„Na obklady nebo omývání dále můžeme použít listy ořešáku královského. A to tak, že 40 gramů jeho listů louhujeme čtvrt hodiny v půl litru vody. Místo listů ořešáku lze použít i květy heřmánku lékařského v poměru 25 gramů květů na půl litru vody, opět louhováno čtvrt hodiny. Vhodné je také místo po bodnutí hmyzem potřít navlhčenou kostkou cukru, bolest ustane a zmizí také skvrna,“ upozorňuje Jarmila Podhorná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).