Hlavní navigace

Oblečení proti hmyzu: funguje jako repelent, odpuzuje klíšťata, komáry i vši

15. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vosy, mouchy, ale i klíšťata, vši nebo komáři v bezpečné vzdálenosti od našich dětí? Oblečení, které odpuzuje hmyz, a přitom vypadá jako běžné tričko či kalhoty a je zdravotně nezávadné, zavedla letos na trh finská značka Reima. Zajímalo nás, zda a jak to funguje.

Kdo má děti, zná to. Od pobíhání a her venku je nic neodradí. Dokud jde jen o to, jestli se ušpiní nebo zmoknou, nic se neděje. Léto a hmyz však znamená nejen nepříjemnosti, ale třeba i velkou zdravotní komplikaci. Polévat děti repelentem několikrát denně od hlavy až k patě se chce málokomu, navíc z chemie máme respekt. I v tomto směru ale existují technologické novinky. Jednou z nich je unikátní materiál, ze kterého finská Reima letos začala vyrábět oblečení. A v názvu Anti-bite je obsažené všechno.

Co se dozvíte v článku
  1. Vychytávky „proti kousnutí hmyzem“ jen pro děti
  2. Oblečení hmyzu nevoní. Začalo to u komárů
  3. Od komárů k dalšímu hmyzu
  4. Vypereme. Neztratí se efekt?
  5. Velký zájem je o ponožky a kalhoty. Důvodem jsou klíšťata

Vychytávky „proti kousnutí hmyzem“ jen pro děti

Každoročně se ve světovém měřítku nakazí nemocí přenášenou hmyzem miliony lidí. Včelí a vosí žihadla mohou ohrozit život alergiků. Populace klíšťat se zvětšuje nejen v divoké přírodě, ale i v městských parcích. A nejméně opatrné jsou děti. 

Anti-bite oblečení odpuzuje všechny druhy kousavého hmyzu – komáry, klíšťata, pakomárky, mouchy, včely, vosy, a dokonce i vši. Je s podivem, že na dospělé se v tomhle směru myslí jen minimálně, a pokud pátráte, najdete maximálně rybářské oblečení ošetřené proti hmyzu, které příliš parády nenadělá.

Anti-bite: oblečení proti hmyzu

  • Jde o speciální dětské oblečení, které ochrání před hmyzem – komáry, klíšťaty, vešmi, vosami, včelami i mouchami.
  • Trička jsou vyrobena ze 100% organické bavlny, ostatní produkty jako kalhoty, bundy apod. ze směsi polyamidu a elastanu, jsou elastická, prodyšná a rychle schnou. 
  • Použitý materiál je bezpečný, hypoalergenní, netoxický a biologicky rozložitelný.
  • Po 50 pracích cyklech si oblečení zachovává 85% účinnost, po 100 vypráních účinnost 75 %.
  • Prát není potřeba moc často díky úpravě povrchu látky odolné špíně a vodě.
  • Navíc oblečení poskytuje ochranu před UV zářením 50+.
  • Kalhoty stojí od 1000 Kč, trička a čepice 670 Kč.
  • Objednat lze na e-shopu Skibi, který v ČR zastupuje finskou značku Reima.

Oblečení hmyzu nevoní. Začalo to u komárů

„Na oblečení Anti-bite není poznat, že je funkční,“ říká Petra Tichá ze Ski a Bike Centra Radotín, které v České republice provozuje e-shop Skibi a zastupuje finskou značku Reima. „Kalhoty, trička, kloboučky ani ponožky nejsou nijak cítit, na omak jsou příjemné.“

Princip odpuzování hmyzu je v tom, že mu oblečení „nevoní“. Komáři jsou zmatení a nevědí, kam útočit. Speciální látka je nezabije, jen odežene.

„Už loni se vyvinulo oblečení, které odpuzovalo komáry,“ popisuje Petra Tichá. „Fungovalo na bázi výtažku z rostliny geraniol, podobné citronové trávě. Voní podobně jako levandule a přirozeně odpuzuje hmyz. Z tohoto výtažku se dělal speciální zátěr jednotlivých kusů oblečení.“

Jak oblečení umí odpudit dotěrný hmyz, ukazuje také toto video z pokusů firmy Reima. Ruka v obyčejném tričku byla v akváriu v mžiku posetá komáry. Na ruku v upraveném oblečení nesedli.

Galerie: Oblečení, které odpuzuje hmyz

Od komárů k dalšímu hmyzu

Požadavek na odpuzování ostatních druhů hmyzu na sebe nenechal dlouhou čekat. Především klíšťata, ale také třeba vši totiž rodičům přidělávají starosti. Došlo tedy k inovaci:

„Aktivním činidlem v současném oblečení Reima Anti-bite je odpuzovač hmyzu IR3535, který je obecně znám a používá se již po desetiletí. Chemicky je blízký beta-alaninu, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Je považován za bezpečný, dokonce i pro miminka, jak světovou zdravotnickou organizací, tak i Agenturou pro ochranu životního prostředí,“ vysvětluje Petra Tichá. „Úprava oblečení je biologicky rozložitelná a neublíží hmyzu ani přírodě. Nedráždí dětskou pokožku. Pouze hmyz zmate a ten neví, na co zaútočit.“

Nezakryté části těla však oblečení pochopitelně nechrání, na ty je třeba použít repelent. Petra Tichá ale zdůrazňuje, že se jeho nutné množství výrazně snižuje. Ošetření potřebuje obvykle jen obličej, krk a ruce.

Vypereme. Neztratí se efekt?

Na první pohled jsou trička, kalhoty i bundy k nerozeznání od jiného oblečení pro děti. Navíc mají i speciální úpravu, díky které jsou odolnější proti špíně a vodě. Ta není u funkčního oblečení až tak neobvyklá, ale u jiných značek ji často zajišťují tzv. fluorokarbony, které budou v budoucnu zakázané jako škodlivé. Reima vodu a špínu odpuzující vlastnosti zajišťuje bezpečným způsobem na přírodní bázi.

„Oblečení se nemusí často prát, stačí nečistoty otřít mokrou rukou nebo hadříkem,“ vysvětluje Petra Tichá. A repelentní efekt vydrží i v případě, že děti jedno po druhém oblečení dědí:

„Laboratorní testy totiž prokázaly, že repelentní efekt vydrží neuvěřitelně dlouho: po padesáti vypráních je efektivita stále na více než 85 %, a dokonce i po sto vypráních je stále ještě u 75 %,“ uvádí Petra Tichá.

Velký zájem je o ponožky a kalhoty. Důvodem jsou klíšťata

Produkty Anti-bite vzbuzují v obchodech zvědavost a zájem rodičů. Většinou se bojí vosího píchnutí a následných alergických reakcí. U českých rybníků bývá zase hodně komárů, ale hlavně mají lidé strach z klíšťat, která se u nás v poslední době objevují i ve vyšších polohách, kde dříve nebývala. 

„Prodávají se hlavně ponožky a kalhoty, jelikož se klíšťata chytají hlavně ve vyšší trávě,“ potvrzuje manažerka Skibi prodejen Iveta Aušková. „Zároveň se kalhoty Anti-bite prodávají dobře i bez ohledu na úpravu, jelikož mají dobrý střih, příjemný materiál a odepínací nohavice.“

Zajímavou součástí šatníku proti hmyzu je i klobouček. Ten je totiž funkční ochranou proti vším, což v sezóně letních táborů určitě ocení většina rodičů, které děti posílají na kolektivní pobyty.

„Hodně žádané jsou i jen ponožky. I když má dítě jen ponožky s úpravou Anti-bite, klíšťata, která jsou v trávě, mu po noze nevyšplhají,“ vysvětluje Petra Tichá.

Odborná spolupráce:

Petra Tichá

Ski a Bike Centrum Radotín, které v České republice zastupuje finskou značku Reima.

Tento text obsahuje affiliate odkazy. Pokud se přes tyto odkazy na vybraných službách zaregistrujete, případně něco nakoupíte, získá z toho redakce malou provizi sloužící pro zajištění našeho fungování. Detaily o affiliate programech najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).