Hlavní navigace

Plísně v domácnosti mohou způsobit zdravotní problémy. Jak s nimi zatočit?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Plísně nejsou zdaleka tak nevinné, jak se mohou zdát. Neničí jenom věci, ale podílejí se i na vzniku některých zdravotních problémů. Existuje přitom několik pravidel, jejichž dodržováním se lze vzniku a rozšíření plísní v domácnosti vyhnout. A co dělat, pokud už se u vás zabydlely?

Plísně v bytě nejsou jenom estetický problém, ale hlavně mohou být původci řady zdravotních obtíží. Vyskytnout se mohou prakticky všude, tedy nejenom na stěnách a podlaze, ale třeba také na oblečení, knihách, hračkách anebo jiných věcech denní potřeby. K jejich vzniku přispívá zejména vlhké prostředí.

Co jsou plísně a jaké prostředí jim vyhovuje?

Plísně jsou formy hub. Existuje mnoho různých druhů a mohou se vyskytovat jak uvnitř lidského obydlí, tak také venku. Do domu či bytu se mohou dostat vzduchem během větrání anebo ventilačními systémy. Přinášíme si je domů také na oblečení či obuvi a samozřejmě k vám tento nevítaný dárek mohou propašovat i domácí zvířata.

Plísně však mohou růst pouze tehdy, pokud se jejich spory (rozmnožovací útvary) dostanou tam, kde jsou pro ně optimální podmínky. Tou základní je vlhkost, ideálně v kombinaci s teplem, a dostatek vhodných živin. Pokud je prostředí pro spory nevyhovující, dále se nevyvíjejí a ani nezpůsobují problémy.


Nové oblečení není nikdy úplně nové. Co všechno skrývá?
Přečtěte si také:

Nové oblečení není nikdy úplně nové. Co všechno skrývá?

K místům, kde se plísně nejčastěji objevují, patří veškerá vlhká místa v bytě a dále taková, kde necirkuluje vzduch, což je například za nábytkem či pod tapetami. Růst plísní je ve většině případů viditelný a často vytváří zatuchlý zápach. Mohou se vyskytovat na různých površích, včetně tkaniny, papíru, dřeva, skla a plastu a často zcela zničí mnohý materiál, na kterém se objeví.

Plísně mohou způsobit řadu zdravotních problémů

Jak plísně rostou, spory, fragmenty a nestabilní organické sloučeniny se mohou dostat do vzduchu. Vyznačují se produkcí alergenů, dráždivých látek a mykotoxinů. Velmi nebezpečné jsou zejména pro osoby, které již trpí některými problémy s dýcháním, jde například o různá chronická plicní onemocnění. U citlivých osob mohou vyvolat alergické reakce.

Alergie na plísně má podobné symptomy jako jiné druhy alergií, tedy zejména pocit ucpaného nosu, kýchání, oteklé slzící oči a další příznaky. Plísně mohou také podnítit růst různých škodlivých mikroorganismů včetně bakterií. Expozice těmto mikroorganismům vyvolává u některých lidí zánětlivou reakci.

Světová zdravotnická organizace potvrzuje, že plísně a mikrobiální látky, které produkují, mohou zvýšit riziko bronchiálních a plísňových infekcí. Její zprávy společně s dalšími odbornými materiály konstatovaly, že lidé, kteří strávili určitý čas v prostředí s plísní, měli často podrážděné oči, pokožku i sliznice, objevilo se u nich sípání, únava, zvýšená teplota či horečka, nevolnost, nespavost, kašel, dýchací problémy a často i bolesti hlavy.


Když nic nekvete, alergie vyvolávají roztoči, plísně, zvířata i chlad
Přečtěte si také:

Když nic nekvete, alergie vyvolávají roztoči, plísně, zvířata i chlad

Pravděpodobnost zdravotních problémů, způsobených plísněmi je ovlivněna některými faktory, jako je imunitní nebo respirační zdraví konkrétní osoby a také množství plísní v prostředí, kde pobývají.

Jak předcházet vzniku a rozšíření plísní?

Kontrola vlhkosti je klíčem k prevenci růstu plísní v interiéru, důležité je také udržovat domov čistý a dobře větraný. Odborníci doporučují, aby se lidé snažili udržovat úroveň vlhkosti ve svých domovech pod 60 %, ideálně v rozmezí 30–50 %. Na trhu je dostatečná nabídka kvalitních vlhkoměrů, takže je vhodné zvážit jeho zakoupení. Pokud vlhkost v domácnosti opakovaně přesáhne 60 %, lze použít odvlhčovač. Eliminovat problémy, které plísně mohou napáchat, může pomoci také čistička vzduchu.

Autor: Depositphotos

Snížit vlhkost a tím i riziko rozšíření plísní lze především dodržováním následujících pravidel:

  • v případě úniku vody nebo při rozlití většího množství tekutin by mělo dojít k vysušení do 24 až 48 hodin, aby se zabránilo růstu plísní
  • zvážit použití odvlhčovače tam, kde se nedaří dlouhodobě snížit vlhkost
  • pokud je to možné, je dobré ponechat okna co nejčastěji otevřená, aby byla umožněna cirkulace vzduchu
  • používat digestoř během vaření
  • vyhýbat se činnostem, které mají za následek zvýšení vlhkosti ve vnitřních prostorách, tedy například sušení prádla
  • zajistit, aby všechny tkaniny byly před uložením suché
  • pravidelné větrat a čistit zásuvky, skříně a další kusy nábytku, které nejsou často používané
  • důkladně uklízet, aby se plísně nemohly hromadit na površích či v prachu
  • používat protiplísňové prostředky při úklidu koupelny
  • vyhýbat se použití koberců v koupelnách a na WC
  • kontrolovat a udržovat v dobrém stavu místa, kde se denně používá voda (vana, sprchový kout, umyvadla, dřezy, WC a související vodovodní zařízení, jako jsou baterie, potrubí, ventily, zařízení pro ohřev vody apod.)

Není vždy možné zabránit růstu plísní, ale pravidelné čištění a úklid mohou snížit riziko jejich výskytu nebo rozšíření.

Při likvidaci plísní je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla

Pokud se plíseň vyskytne na tvrdých površích, které lze vyčistit, tedy například keramické dlaždice, beton, sklo nebo kámen, měly by být účinně dezinfikovány. Materiály, které vyčistit nelze, je dle úrovně kontaminace vhodné vyhodit. Týká se to zejména papíru, sádrokartonu, textilií nebo jiného podobného měkkého materiálu.

Před odstraňováním plísní je ideální napadená místa ošetřit protiplísňovým prostředkem, který se nechá působit dle návodu na obalu, či octem nebo kašičkou z jedlé sody. U obou těchto prostředků se doporučuje doba působení půl hodiny. Tato procedura pomůže zabránit tomu, aby se spory rozšířily do okolí a uchytily jinde.

Obecně lze doporučit, aby likvidace plísní, které zasáhly větší oblasti (stěny, koberce apod.) byly svěřeny profesionálům. Pokud se do jejich odstranění pustíte sami, pak je důležité dodržovat bezpečností pravidla a chránit si zdraví. Při čištění plísní doporučují odborníci používat respirátor FFP2, rukavice, brýle a vhodná je rovněž pokrývka hlavy, protože může dojít ke vdechování sporů plísní a kontaminaci pokožky či vlasů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).