Hlavní navigace

Smrtelná nehoda nebo úraz? Kolik mohou pozůstalí získat na odškodnění

11. 7. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak na odškodnění duševních útrap pozůstalých po autonehodě, pracovním úraze nebo pochybení zdravotnického zařízení? Advokát radí, jak na odškodnění.
Co se dozvíte v článku
  1. Právo na odškodnění pozůstalých
  2. Odškodnění duševních útrap jako nemajetkové újmy
  3. Výše odškodnění duševních útrap
  4. Odškodnění pozůstalých
  5. Pozor na trestní řízení
  6. Jednání s protistranou a pojišťovnou

Právo na odškodnění pozůstalých

Odškodnění duševních útrap pozůstalých je zpravidla možné, když nastala smrtelná událost, kterou zemřelý výlučně nezavinil. Příkladem může být dopravní nehoda s následkem smrti spolujezdce, pracovní úraz zaměstnance nebo prokázané pochybení zdravotnického zařízení, které vedlo k úmrtí poškozeného pacienta.

Každý případ odškodnění duševních útrap je však individuální a je nutné zkoumat, zda je možné v konkrétním případě žádat odškodnění duševních útrap a které osoby blízké po zemřelém jsou oprávněny žádat odškodnění.

Odškodnění duševních útrap jako nemajetkové újmy

Odškodnění duševních útrap je vhodné chápat jako odškodnění nemajetkové újmy po úmrtí blízké osoby následkem škodné události, se kterou je spojeno právo na odškodnění pozůstalých. Duševní útrapy obvykle představují psychické strádání, osobní neštěstí, narušení rodinného a soukromého života v souvislosti s úmrtím blízké osoby.


Odškodnění pracovního úrazu je nutné správně vypočítat, radí advokát
Přečtěte si také:

Odškodnění pracovního úrazu je nutné správně vypočítat, radí advokát

Pojem odškodnění duševních útrap se nevyužívá například u odškodnění pozůstalých v rámci smrtelných pracovních úrazů, kdy se využívá pojem jednorázová náhrada nemajetkové újmy pozůstalých.

Výše odškodnění duševních útrap

Výše odškodnění duševních útrap je individuální a často se odvozuje od intenzity vztahů se zemřelým. Například odškodnění pozůstalých po dopravní nehodě z hlediska duševních útrap představuje obvykle částku ve výši 500 000,– Kč až 1 000 000,– Kč u nejbližších příbuzných zemřelého (manžel/ka, děti, rodiče, sourozenci), a to při běžných rodinných vztazích a citových následcích pro pozůstalé.

Vzdálenější příbuzní (např. vnuk, strýc, teta) mohou být také oprávněni žádat odškodnění nemajetkové újmy, avšak zpravidla v nižších částkách.

Odškodnění pozůstalých

Odškodnění pozůstalých nemusí zahrnovat pouze řešení odškodnění duševních útrap, ale také právo na odškodnění dalších náhrad. Častokrát lze žádat k odškodnění také náklady pohřbu nebo výživu u nezaopatřených dětí nebo manžela/ky.

Odškodnění u dopravních nehod se žádá u pojišťovny vozidla viníka nehody z tzv. povinného ručení. V rámci pracovních úrazů se pozůstalí mají obracet přímo na zaměstnavatele zemřelého zaměstnance. V případě zanedbání lékařské péče s následkem smrti pak na zdravotnické zařízení, kde došlo k pochybení.

Pozor na trestní řízení

V rámci smrtelných událostí při odpovědnosti druhé strany je zpravidla vedeno trestní řízení pro usmrcení z nedbalosti (především v případech dopravních nehod). Trestní řád stanovuje řadu práv poškozeným pozůstalým, aby měli přehled nad průběhem trestního řízení, kdy často lze také uplatnit odškodnění duševních útrap vůči obviněnému v probíhajícím řízení. Výsledek trestního řízení je obvykle důležitým podkladem také pro plnění odškodnění od protistrany. 

Pozůstalým lze doporučit nechat se zastoupit společným zmocněncem v trestním řízením, který se může účastnit výslechu obviněného, prostudovat trestní spis a zastupovat pozůstalé u hlavního líčení před trestním soudem. Zjednodušeně řečeno kontroluje a prosazuje práva pozůstalých v trestním řízení.

Jednání s protistranou a pojišťovnou

Při zajištění odškodnění duševních útrap má důležitou roli pojistitel odpovědného subjektu, ať se již jedná o pojišťovnu vozidla, zaměstnavatele nebo zdravotnického zařízení. Výše odškodnění duševních útrap není stanovena pevnou částkou, a proto je její zajištění předmětem zejména vyjednávání s protistranou, resp. pojišťovnou.

Pozůstalým lze doporučit nechat se zastoupit advokátem se zkušenostmi v oblasti odškodnění pro získání nejvyššího možného odškodnění v konkrétním případě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Zbyněk Drobiš

Advokát a společník Drobiš & Novotný, advokáti s.r.o.

Dlouhodobě se specializuje na problematiku odškodnění újmy na zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).