Hlavní navigace

Antikoncepce ovlivní stav pleti a akné

13. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je antikoncepce vhodná na akné? Užívání hormonálních pilulek skutečně ovlivňuje – mimo jiné – pokožku. Proč po ní pleť často vypadá lépe?

I v ženském těle se tvoří mužské pohlavní hormony androgeny, jejich množství je zvýšené těsně před menstruací a stimulují tvorbu mazu v mazových žlázách. Při nadměrné produkci mazu se žlázky ucpávají a dochází ke tvorbě komedonu a zánětlivých pupínků, někdy až závažných cyst – tak vznikají projevy akné.

Hormonální antikoncepce a akné

Užívání hormonální antikoncepce (většina pilulek obsahuje ženský pohlavní hormon estrogen a hormon žlutého tělíska progestin) produkci androgenu snižuje a reguluje jejich účinek na mazové žlázky. Tím dochází k omezení mazotvorby, pleť i vlasy se méně mastí, postupně dochází k omezení tvorby aknózních projevů, pleť se výrazně zlepší. To je jednou z výhod hormonální antikoncepce, je však třeba myslet i na nevýhody a rizika.

Tip: Akné – mýty a nejhorší tipy

Po vysazení hormonální antikoncepce, nejčastěji do dvou až tří měsíců od ukončení, je opět zvýšený účinek androgenu na nadprodukci kožního mazu a dochází ke zhoršení pleti a vzniku akné.

Nitroděložní tělísko také může ovlivnit vznik akné a zvýšený výpad vlasů, obvykle však v menší míře než hormonální antikoncepce v tabletkách. Je to individuální podle typu pleti.

Pokožka po vysazení antikoncepce

Vysazením hormonální antikoncepce opět převáží vliv androgenu – mužských pohlavních hormonů na mazové žlázky, který hormonální antikoncepce tlumila. Dochází ke zvýšené produkci mazu, vývody žlázek se ucpávají, pleť se mastí, vznikají komedony, zánětlivé pupínky a cysty, zhoršují se projevy akné.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat 

Také dochází k výraznějšímu maštění vlasů, někdy i zvýšenému vypadávání, androgeny působí i na funkci v oblasti vlasových folikulů.

Důležité je před plánovaným vysazením antikoncepce konzultovat péči o pokožku s kožním lékařem. Doporučí vhodné dermokosmetické přípravky k čištění pleti, omezení mazotvorby a v případě zhoršení akné i lokální přípravky s antimikrobiálním účinkem nebo retinoidy.

Správná péče při akné

Aknózní pleť můžeme zlepšit mechanickým čištěním pleti, odstraňováním ucpaných komedonů kosmetickým ošetřením, použitím ovocných kyselin nebo mikroneedlingem (ošetření drobnými mikrojehličkami za použití speciálních sér například s kyselinou mandlovou nebo salicylovou).

Vhodné je i ošetření speciálním laserem (například Smoothbeam), které snižuje mazotvorbu a také omezuje růst mikrobů na kůži, které způsobují vznik bolestivých zánětlivých a hnisavých pupínků.

Téma: Dermatilománie – porucha narušování kůže 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Lucia Mansfeldová

Dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology. Lékařka s atestací v oboru dermatovenerologie a v oboru korektivní dermatologie, absolvovala kurz dermatochirurgie, pracuje také na Dermatovenerologickém oddělení FN Motol.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).