Hlavní navigace

Plastika břicha – jedna z nejhezčích a nejefektnějších operací

31. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Plastika břicha neboli abdominoplastika je jedna z nejhezčích a nejefektnějších operací, které může estetická chirurgie svým pacientům nabídnout. Právě proto, že výsledky této operace bývají velice hezké a přinášejí chirurgům uspokojení z dobré práce a pacientům splnění jejich požadavků, patří abdominoplastika mezi nejčastěji prováděné výkony estetické chirurgie.

Účelem tohoto operačního zákroku je vytvoření pevného a plochého břicha, po kterém touží snad každý a málokdo, zvláště po dosažení určitého věku, se s ním může chlubit. Samozřejmě, jako všechny chirurgické výkony má i tato operace své přesné indikace, svá omezení a jistě někdy i své komplikace. Kdo je tedy vhodným adeptem na tento výkon?

Pro koho je vhodná abdominoplastika

Nejčastěji to bývají mladé ženy, často po těhotenství, kdy přední stěna břišní je povolená, vytažená a s nadbytkem kůže, někdy i tuku. V mnoha případech se tento stav nedaří napravit cvičením či dietami a pak je chirurgický zákrok plně namístě.

Dalšími vhodnými adepty na tento zákrok jsou pacienti, kterým se podařilo výrazně zredukovat váhu. Po výrazném zhubnutí, zvláště ve vyšším věku, zůstává kůže po úbytku tuku volná, vytahaná a často i převislá – její elastická vlákna už nemají dostatek síly, aby kůži navrátila do původního stavu. I v tomto případě je plastika stěny břišní velmi dobrým řešením.

Určitě ale není řešením obezity, ale podaří-li se vám zhubnout a bříško zůstane povislé, může vám hodně pomoci. Pomocníky se shazováním nadváhy mohou být procedury pro hubnutí, přípravky na hubnutí pak spálí tuky a zrychlí metabolismus.

Plastika břicho zpevní

Velmi často abdominoplastika neřeší jen kožní či tukové nadbytky břicha, ale pomůže opravit i ochablost břišních svalů. Hlavní součástí přední stěny břišní jsou dva přímé svaly břišní, které určují pevnost celé stěny. Probíhají od hrudníku k podbřišku po obou stranách pupku a jistě je všichni obdivujeme u vypracovaných kulturistů, u kterých snopce těchto svalů vytvářejí v podkoží viditelné hrbolky – někdy se jim říká „pekáč buchet“, který svým tvarem poněkud připomínají. Jen málo mužů a opravdu velmi málo žen se s něčím takovým může chlubit, ale ty svaly tam vždycky jsou. A většinou po těhotenství nebo po ztloustnutí jsou tyto svaly poněkud ochablé, a především se od sebe trochu vzdálí.

Za ideálních podmínek probíhají těsně vedle sebe a oddálí-li se, vznikne mezi nimi prostor. Tomuto stavu se říká diastaza neboli rozestup přímých svalů břišních. Plastický chirurg při abdominoplastice umí tyto svaly sešít k sobě, zlikvidovat jejich rozestup a celou stěnu břišní tím výrazně zpevní. Samozřejmě že je výhodné před operací tyto svaly cvičením posílit, efekt je pak ještě výraznější.

Abdominoplastika trvá asi dvě hodiny

Je jasné, že se rozhodně nejedná o žádnou malou operaci. Abdominoplastika se provádí v celkové anestezii, kdy chirurg z dlouhého řezu v podbřišku pronikne až na svalovou fascii, a postupně kůži i s podkožím a tukem od této vrstvy pomalu odděluje. V převážné většině případů je nutné kolem dokola obříznout pupek, aby zůstal na svém místě.

Po uvolnění kůže a podkoží chirurg nalezne rozestup přímých svalů a pevně je po celé délce sešije k sobě. Potom stáhne uvolněnou kůži s podkožím směrem dolů, podobně jako vytahaný svetr, a odstraní všechny nadbytky.

Pak už zbývá jen kožní okraje elegantně sešít a předtím nezapomenout pupík vystrčit novým okýnkem tak, aby byl opět pěkně uprostřed břicha. Zkušenému týmu trvá operační výkon asi dvě hodiny.

Rekonvalescence je krátká, efekt dlouhodobý

Za pár týdnů se rány většinou pěkně zahojí, ale bez jizev tuto operaci provést nelze – nikdo na světě neumí operovat bez jizev, vždy, když se kůže rozřízne, nějaká jizva zůstane. Naštěstí jizvy po abdominoplastice bývají téměř vždy umístěné tak, aby byly dokonale skryty pod prádlem. Často jsou po nějakém čase tak jemné, že jsou jen velmi málo patrné a malé kruhové jizvičky kolem pupku si vůbec nemusíte všimnout.

Bříško pak zůstává pevné a ploché, zvlášť dopomůžete-li mu k tomu pravidelným cvičením. Efekt bývá dlouhodobý, i když znovu ztloustnout jistě můžete vždycky. Ale po abdominoplastice znovu ztloustne málokdo, prodělaná operace je dobrou motivací k úpravě životosprávy.

Při standardním průběhu trvá hojení zhruba dva týdny, plnou sportovní a fyzickou zátěž pak doporučuje s odstupem cca šesti až osmi týdnů po operaci. Výhodné je v pooperačním období několik týdnů nosit pevné pooperační prádlo – stahovací kalhotky či pás, který pomůže udržet klid operované oblasti do zhojení.

Možné komplikace

Jako všechno v medicíně, i plastická operace břicha může mít své komplikace. V zájmu prevence případných komplikací je nezbytnou nutností dobré předoperační vyšetření a celkově dobrý a stabilizovaný zdravotní stav. Někdy je nutná i určitá předoperační příprava, ale o tom všem vám jistě všechno řekne váš plastický chirurg při konzultaci.

Musíte počítat i s nějakou pooperační bolestí a určitým fyzickým omezením v pooperačním období. Ale jak už jsem říkal – výsledky této operace bývají opravdu krásné a zcela jistě stojí za to ji v indikovaných případech podstoupit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Svatopluk Svoboda, vedoucí plastický chirurg 1. kolínského sanatoria, v Praze vede soukromou ordinaci plastické chirurgie (svatopluksvoboda.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).