Hlavní navigace

Vyrobili pivo z vyčištěné odpadní vody. Lidem chutnalo

9. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Snaha opětovně využít již jednou použitou a vyčištěnou vodu vede k dříve nepředstavitelným projektům. Například v nápojovém průmyslu, a to i v tak pro nás citlivé oblasti, jako je výroba piva. A ještě navíc v naší zemi.

Bude se snad skutečně v budoucnosti vyrábět pivo z recyklované odpadní vody? Stane se tento způsob výroby součástí celkového šetření s vodními zdroji? To zatím nevíme, nicméně víme, že by to šlo.

Pivo z čistírny odpadních vod

Že je možné vyrobit kvalitní a od běžného produktu nerozeznatelné pivo z odpadní vody, předvedla v praxi na nedávném veletrhu Vodovody – kanalizace společnost Veolia. Voda, z níž bylo pivo vyrobeno, pocházela z pražské čistírny odpadních vod a prošla před dodávkou do pivovaru moderními čisticími technologiemi.

Galerie: Voda z Vltavy před a po úpravě na pitnou

Pivo následně vyrobil pivovar Čížová klasickou technologií spodním kvašením, výsledkem pak byla nefiltrovaná a nepasterizovaná jedenáctka „ERKO“. Uvedené pivo ochutnala na zmiňované výstavě celá řada návštěvníků i hostů, mimo jiné i ministr životního prostředí Richard Brabec, a všem chutnalo.

Recyklovaná voda není podřadný produkt

Nebyl to ale zdaleka jediný pokus vyrobit pivo z recyklované vody, tento měsíc představila pivo „Reuse Brew“ na konferenci o recyklaci vody společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu. A v minulosti se již několikrát předvedlo pivo z recyklované vody také v USA.

Všechny tyto prezentace přitom mají jeden hlavní společný jmenovatel – dokázat v praxi, že pivo (ale v obecné rovině vlastně cokoli) vyrobené z recyklované vody není žádným podřadným produktem. Současné vodohospodářské technologie dokonce umožňují zajistit pro výrobu piva takovou kvalitu vody, která je srovnatelná, ba dokonce překračuje kvalitu mnoha stolních vod, což deklarovala i zmiňovaná společnost Xylem.

Jiná věc ale je, jak by takový produkt přijali ortodoxní pivaři, kdyby věděli, z čeho byl nápoj vyroben. Byť je to vlastně jen jeden z mnoha předsudků. Voda, z níž se dnes běžně pivo vyrábí, prošla v minulosti mnohokrát velkým planetárním koloběhem vody a prostředí, v němž se v některých svých fázích nacházela, rozhodně nemuselo být vždy krystalicky čisté…

Vyčištěná voda je drahá. Zatím

Jestli se v budoucnosti budeme setkávat s pivem z odpadních vod, je samozřejmě velkou otázkou a nevypadá to, alespoň v současné době, moc pravděpodobně. Důvodem přitom není ani tak nestandardní vstupní surovina, jako spíše cena, neboť čištění odpadních vod má své náklady. Upravovat se ale někdy musí i voda přírodní, takže rozdíl by nemusel být tak velký. I o tom mluvil při prezentaci piva „ERKO“ obchodní ředitel společnosti Veolia Ondřej Beneš. Náklady na výrobu jedné lahve tohoto piva činily údajně méně než 15 korun, a to se jednalo o velmi malou sérii, kdy jsou náklady na výrobu čehokoli obecně vyšší.

Tak či tak, opětovné využití recyklované vody je v potravinářství již dnes docela běžné. Vzhledem k tomu pak, že voda k výrobě piva pochází často ze zásob podzemních vod, a právě hladiny, a tedy zásoby podzemních vod nejen v ČR, ale i například právě v Německu, klesají, nemusí být nakonec výroba piva z recyklované vody zas takovou fantazií. Minimálně v počátečních fázích výroby, pokud se taková výroba prosadí, by ale měly příslušné pivovary zdroje vody pro takové pivo nejspíš raději tajit…

Galerie: Domácí vaření piva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).