Hlavní navigace

Pěstují pro vás čerstvé saláty. I v zimě

17. 2. 2021

Sdílet

 Autor: GardeniX
Farma Zápy GardeniX pěstuje několik druhů salátů, ale také další zeleninu a různé bylinky, a to po celý rok. Využívají totiž hydroponický systém, díky kterému je možné mít čerstvou úrodu bez ohledu na počasí, bez použití pesticidů a ještě se chovat ekologicky.

Jednou z možností, jak čelit nepřízni počasí a celkově nevhodným klimatickým podmínkám v ČR pro celoroční pěstování zeleniny, je produkce zeleniny ve sklenících.

Základním problémem je v takových případech poměrně vysoká vstupní investice do samotné výstavby skleníku. Dosavadní praxe ale ukazuje, že i to se může vyplatit. Pěstitelé navíc umožňují prodej čerstvé zeleniny konečnému spotřebiteli po celý rok, a zároveň tak zvyšují současnou nízkou soběstačnost ČR v produkci a nabídce zeleniny.

Co se dozvíte v článku
  1. Trik je v neustálé cirkulaci obohacené vody
  2. Bez pesticidů a ekologicky
  3. Levnější než bio
  4. Kde nakoupit saláty a bylinky z Farmy Zápy
  5. Inspirace pro ostatní

Trik je v neustálé cirkulaci obohacené vody

Nejnovějším příkladem je hydroponické pěstování salátů a bylinek, které počátkem letošního roku odstartovala společnost GardeniX v obci Zápy na Mělnicku, v blízkosti Brandýsa nad Labem.

V tomto případě měli pěstitelé výhodu, že v areálu společnosti Infraclima, kde produkce probíhá, malý skleník už existoval. A pěstitelé, konkrétně Šimon Břeský, který je zodpovědný v GardeniX CEO za výzkum a vývoj, se před spuštěním projektu zabývali oblastí hnojiv a látek vyživujících hospodářské rostliny.

To je důležité právě při pěstování zeleniny společností GardeniX, které je založeno na neustálé cirkulaci vody obohacené o živiny a rozváděné po skleníku k jednotlivým rostlinám. Kontinuální příjem živin a potřebné vláhy urychluje růst rostlin zhruba o 20 procent, samotná technologie NFT (Nutrient Film Technique) ale také šetří spotřebu vody při pěstování zeleniny až o 95 procent.

Bez pesticidů a ekologicky

Při pěstování se nepoužívají pesticidy. To jednak snižuje náklady, především jde ale o technologie šetrné k životnímu prostředí. A to i proto, že nevyužité živiny nekončí v přírodě, ale stejně jako voda rotují v uzavřeném cyklu po ploše skleníku.

Další výhodou je skutečnost, že při zvolené metodě hydroponického pěstování je možné produkovat zeleninu ve větším počtu na jednotku plochy. V poměrně malém skleníku Zápy o rozloze přes 160 metrů čtverečních s pěstební plochou 110 metrů čtverečních je možné najednou pěstovat 5 400 kusů zeleniny. Týdenní produkce činí až 1 350 kusů salátů, pokud jde tedy právě o saláty.

Ve skleníku v Zápech se ale pěstuje i další zelenina a také bylinky, například listová kapusta, mangold, bazalka nebo koriandr.

Levnější než bio

Pro spotřebitele je přitom možná nejdůležitější informací, že takto vyprodukovaná zelenina a bylinky jsou sice dražší, než většina produkce dovážená v zimním období ze zahraničí, ale levnější než biozelenina.

Saláty je navíc možné sklízet i s kořenovým balem, takže zákazníkům vydrží delší dobu plně čerstvé.

Zásadní ale je, že nabídka salátů a dalších produktů je celoroční, a spotřebitel tak může koupit čerstvou zeleninu z tuzemské lokální produkce teoreticky 365 dní v roce. A spotřebitelé tak také činí…

Kde nakoupit saláty a bylinky z Farmy Zápy

Vypěstovanou zeleninu lze zakoupit přímo na místě, je ale třeba se domluvit dopředu a specifikovat své požadavky. Příslušné informace najdou zájemci na webu Farmy Zápy GardeniX. S produkty ze skleníku se ale již mohou setkat nepravidelně v některých restauracích (například i v Harrachově, odkud Šimon Břeský pochází), ale také v prodejnách Koloniál Sova na Praze 4 nebo Plný špajz na Vinohradech.

Vzhledem k tomu, že Zápy nejsou daleko od hlavního města, je ale nejvhodnější zajet si po domluvě přímo tam. Největší zájem je aktuálně z kategorie mladých maminek. Farma také nabízí rozvoz po Praze a okolí při určitém minimálním odběru.

Inspirace pro ostatní

Stávající produkci bohužel nehodlá zatím GardeniX rozšiřovat, skleník v Zápech má sloužit spíše jako demonstrační a inspirativní objekt.

Cílem společnosti je tak zejména nabízet technologii hydroponického pěstování zeleniny, ať již zemědělcům nebo společnostem, včetně těch obchodních, které mají ambici o čerstvou zeleninu a bylinky z lokální produkce rozšířit svou dosavadní nabídku.

Jednání s potenciálními partnery už začínají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).