Hlavní navigace

Pasta carbonara: Pavel Berky z MasterChefa radí s receptem i přípravou domácích těstovin

19. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Bavíměvařit
Carbonara je oblíbený způsob přípravy špaget či jiných nudlí. Pochází z Itálie, jak jinak, ale koluje po světě v různých variacích. Základem jsou kvalitní suroviny, a třeba i domácí těstoviny. Svůj recept na ně nabízí Pavel Berky z finálové čtyřky MasterChef Česko.

Na těstoviny carbonara je možné použít špagety nebo libovolné „dlouhé nudle“. Ve velkém přehledu těstovin si můžete udělat pořádek v jednotlivých druzích.

Pavel Berky carbonara vaří s tagliatelle, což jsou dlouhé širší nudle. K jejich přípravě potřebujete jen základní suroviny – mouku a vejce.

Voda na těstoviny má být slaná jako moře

K přípravě domácích těstovin využívá Pavel Berky pomocníka – strojek na těstoviny na domácí použití. Tím asi běžně doma nedisponujeme, můžeme si poradit i bez něj. V receptu se používá pro vyválení a krájení, pokud nudlovačku nemáme, vyválíme klasicky a krájíme nožem.

Recept: Tagliatelle carbonara od Pavla Berkyho

Suroviny

Domácí těstoviny

  • 130 g hladké mouky typu 00 (+ cca 20 g – kdyby bylo potřeba)
  • 50 g semolinové mouky
  • 2 velká vejce (nebo 3 menší)

Carbonara

  • 150 g pancetty nebo slaniny
  • 4 žloutky
  • 50 g parmazánu + extra na servis
  • olivový olej
  • sůl
  • černý pepř celý

Těstoviny: Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme celá vejce. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Poté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku.

Připravené pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem. Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.

Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř, se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2–3 polévkové lžíce vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou.

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3–5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3–5 lžic vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalijeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme, aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka.

Pokud se vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilijte ještě pár lžic vody z hrnce.

 „Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře,“ doporučuje na závěr vhodné servírování Pavel Berky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).