Hlavní navigace

Papriky jsou teď hrozně drahé. Proč?

16. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pokud se podivujete nad momentální cenou paprik, máme pro vás špatnou zprávu – vysoké ceny zeleniny a ovoce jsou nyní, na konci jara, obvyklé, a velmi pravděpodobně tomu tak bude i do budoucna.

Zejména na konci jara, a zejména v posledních letech, se v maloobchodních sítích výrazně zvyšují ceny zeleniny a ovoce. Tento trend, zdá se, bude pokračovat i v letech následujících. Jaké jsou příčiny?

Co se dozvíte v článku
  1. Důvod se vždycky najde
  2. Vyšší ceny před novou sklizní mají logiku
  3. Dovoz, nebo domácí produkce?
  4. Počasí, koronavirus i ekologie
  5. Vysoké ceny: ještě pár týdnů, a za rok znova…

Důvod se vždycky najde

V současné době jsou předmětem rozčarování spotřebitelů především vysoké ceny červených a žlutých paprik překračující 100 korun za kilogram (běžně i 130–140 Kč/kg dle druhu a prodejce). V loňském roce to byl pro změnu květák prodávaný až za 100 korun za kilogram, v roce 2018 a části roku 2019 se zase (ne na jaře, ale až v průběhu roku) zvýšily razantně ceny brambor.

Zatímco růst cen brambor byl způsoben jejich nedostatkem kvůli suchu v roce 2018, na ceny květáku a některých dalších druhů zeleniny a ovoce v loňském roce měla vliv kombinace nepříznivého počasí ve Španělsku spolu s regulacemi spojenými s koronavirem.

Letos sice k žádné neočekávané události u našich ani zahraničních pěstitelů zeleniny zatím nedošlo, postupně se ale začíná projevovat kumulace důvodů, proč ceny zeleniny a ovoce rostou.

Vyšší ceny před novou sklizní mají logiku

V prvé řadě je ale třeba konstatovat, že v době před novou sklizní se ceny zeleniny, zvláště té, kterou nelze dlouhodobě skladovat přes zimu, zvyšují pravidelně.

I zmiňované papriky byly loni v této době drahé a jejich ceny se pohybovaly prakticky na letošní úrovni.

Je také třeba vědět, že jsou to právě ceny zeleniny a ovoce, které se skokově mění dokonce i v průběhu týdne, neboť velmi záleží na tom, odkud se do ČR tyto komodity dovážejí, a to i v době sklizně.

Skutečnost, že ještě v březnu 2021 se papriky v ČR prodávaly podle dat Českého statistického úřadu za 70 až 80 korun za kilogram, tak není zas tak překvapivá, i když rozdíl oproti současným cenám je značný.

Dovoz, nebo domácí produkce?

První čerstvá zelenina a ovoce z tuzemské produkce se dostanou každoročně na trh nejdříve v dubnu; v pondělí 19. dubna začíná první letošní sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic, po chřestu postupně přicházejí salát, ředkvičky, jahody…

Galerie: Kalendář českého ovoce a zeleniny – kdy co u nás roste

Vzhledem k tomu nemají tuzemští pěstitelé ceny zeleniny a ovoce „ve svých rukou“, a to nejen v tomto období. A vzhledem ke klimatickým podmínkám naší země jen tak mít nebudou.

Není to ale pouze závislost na dovozech, ale i celá řada dalších cenových impulzů, které ceny zeleniny a ovoce ovlivňují.

Počasí, koronavirus i ekologie

Významnou roli hraje přitom stále vývoj počasí. Letos je sice situace na většině území ČR spíše příznivá, o něco déle trvající zima ale první sklizně částečně opozdí.

Právě v posledních dvou letech je to ale také koronavirus a s ním spojený nedostatek lidí na rukodělné práce, které s pěstováním zeleniny a ovoce souvisí. Zmiňovaný nedostatek vede k nárůstu ceny lidské práce, což se do výsledné ceny promítá stále významnějším způsobem.

Pěstitelům zeleniny a ovoce ovšem také zvyšují náklady stupňující se požadavky na ochranu přírody, které ústí do zákazů nebo omezeného používání některých dosud standardně využívaných přípravků k ošetřování rostlin, přičemž většina alternativních přípravků, které se používat smějí, je buď dražší, nebo mají nižší účinnost. Tím roste riziko ztrát nebo nižších výnosů, a také to je nutné do výsledných cen kalkulovat.

Svou roli hraje ale i zvyšující se spotřebitelská poptávka po zelenině a ovoci jako surovinám k prevenci zdravotních rizik, a platí, že roste-li poptávka, rostou i ceny.   

Vysoké ceny: ještě pár týdnů, a za rok znova…

Současné vysoké ceny (nejen) paprik se tak mohou ještě několik týdnů udržet, postupně by ale měly začít klesat s tím, jak bude v různých zemích (včetně té naší) letošní produkce zeleniny a ovoce postupně dozrávat.

Celková cenová hladina v porovnání s předchozími roky ale v meziročním srovnání poroste, a lze tak například očekávat, že v dubnu a možná i v květnu příštího roku budou papriky zase za stovku a více.

Částečně se dá jarnímu nárůstu cen zeleniny a ovoce předejít zpracováním čerstvé produkce, pokud si ji nakoupíme v době klesajících cen v průběhu kalendářního roku. Což není zas tak špatná volba, zvláště pokud si doma zpracujeme produkty od našich pěstitelů, neboť ti tak mohou zvýšit svůj odbyt a založit v následujícím roce více pěstebních ploch.

To ovšem především v případě, kdy budou spotřebitelé zeleninu a ovoce z ČR i nadále kupovat. Pravidelně rostoucí ceny na přelomu zimy a jara u dovážené produkce by k tomu mohly být důvodem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).